Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Στο φως όσοι φυγάδευσαν τα 4 δις στο εξωτερικό


Ρεπορτάζ του Μέγκα Κύπρου από depy6



Λίγες μόλις μέρες μετά τις αποκαλύψεις ότι η οικογένεια του γαμπρού του κ. Αναστασιάδη απέσυρε περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες, 3 μέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup όπου αποφασίστηκε το κούρεμα, νέα στοιχεία δείχνουν εμπλοκή εταιρειών που σχετίζονται με τον κ. Αναστασιάδη σε φυγή κεφαλαίων εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο.
Συγκεκριμένα, στις 6 Μαρτίου 2013 η εταιρεία “Modisanna Ltd” εμφανίζεται να αποσύρει από τις κυπριακές τράπεζες κεφάλαια ύψους 11.280.000 ευρώ.
Και αυτό εννιά μέρες προτού αποφασιστεί το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Με τη μόνη διαφορά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος “Εφόρου Εταιρείων και Επισήμου Παραλήπτη”, ως γραμματέας της “Modisanna Ltd”, εμφανίζεται η εταιρεία “Imperium Services Limited”. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων του κ. Αναστασιάδη, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχει μεταξύ άλλων και η κόρη του κ. Αναστασιάδη, Έλσα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο πόθεν έσχες του ο κ. Αναστασιάδης έχει δηλώσει και μερίσματα τα οποία έχουν προέλθει από τις εταιρείες Imperium Services Limited και Imperium Consulting Limited.
To σκανδαλώδες όμως της υπόθεσης δεν σταματά εδώ. Με τον ίδιο τρόπο στις 13 Μαρτίου 2013, η εταιρεία “Logicom Public Limited” εμφανίζεται να αποσύρει κεφάλαια ύψους 3.249.989,74 ευρώ από τις κυπριακές τράπεζες. Σημαντική λεπτομέρεια; Στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας συμμετέχει ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής.


Και το Μega Κύπρου όμως με σχετικό του ρεπορτάζ αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς  - κυρίως - στην ηθική πλευρά του θέματος. 
Όπως προκύπτει από τη λίστα την οποία εξασφάλισε και αποκάλυψε στο βραδινό δελτίο του σταθμού η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, (και η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στην διάθεση της Βουλής), μέσα σε 15 ημέρες «έκαναν φτερά» από τις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο ρεπορτάζ τονίστηκε ότι, από μία απλή ανάγνωση της λίστας, διαφαίνεται πως ξένοι επιχειρηματίες - Ρώσοι στην πλειοψηφία τους - έσπευσαν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους εκατομμυρίων, είτε σε ρούβλια είτε σε δολάρια, είτε σε ευρώ. Υπήρχαν και Κύπριοι μεγαλοκαταθέτες, αλλά και μικροκαταθέτες των εκατό και διακόσιων χιλιάδων ευρώ.
Αναζητώντας ποιοι κρύβονται πίσω από εταιρείες που φυγάδευσαν κεφάλαια, η ρεπόρτερ ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος για να αποδειχθεί ότι κάποιοι γνώριζαν.
Εταιρείες, όπως MODISANNA LTD, που έβγαλε εκτός Κύπρου πέραν των 10 εκατ. σε ρούβλια, οδηγούν και πάλι στο δικηγορικό γραφείο ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ AND PARTNERS. Με βάση στοιχεία από τον Έφορο Εταιρειών, η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται με την κόρη του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Mega επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι, το οποίο υπέδειξε πως: ''Πρόκειται για εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, που δεν κρατά κεφάλαια στην Κύπρο, την οποία χειρίζεται άλλο δικηγορικό γραφείο. Όπως διαφαίνεται πρόκειται για κεφάλαια που ήρθαν στην Κύπρο στις 14 Μάρτιου για αποπληρωμή δανείου σε τράπεζα στη Ρωσία. Συνήθεις οικονομικές συναλλαγές''. 
Mετά και τη δημόσια παραδοχή του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ότι γινόταν και η απαραίτητη προετοιμασία από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται οι υποψίες ότι κάποιοι ήξεραν και φρόντισαν να φυγαδεύσουν τα δικά τους κεφάλαια αλλά και γνωστών τους.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, άλλο παράδειγμα που προκαλεί είναι στις 13 Μαρτίου 2013 η ανάληψη 3,249,989 δολαρίων από πλευράς της εταιρείας LOGICOM PUBLIC LIMITED.
Στη συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται πάλι από στοιχεία στον Έφορο Εταιρειών να εμπλέκεται ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος  ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ο Μιχάλης Σαρρής συμμετείχε στο Eurogroup που υιοθέτησε τελικώς και την απόφαση για κούρεμα. Το Mega επικοινώνησε με τον κ. Σαρρή ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, δήλωσε όμως πλήρη άγνοια για το κεφάλαιο που έφυγε εκτός Κύπρου στις 13 Μαρτίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...