Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Διαβάστε το κυπριακό μνημόνιο



Αυτό είναι το δεκαεξασέλιδο έγγραφο που θα τεθεί στο αυριανό Eurogroup προς έγκριση. Το έγγραφο καταγράφει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν μέχρι την καταβολή της πρώτης δόσης το πρώτο 15ήμερο του Μάη αλλά και τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της κυπριακής Οικονομίας η οποία, βάσει τουλάχιστον των συγκεκριμένων προβλέψεων, προβλέπεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως σε περίπτωση που βρεθούν χρήματα πέραν των προβλεπόμενων (βλ. φυσικό αέριο) θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για αποπληρωμή με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των προβλεπόμενων μέτρων.

Διαβάστε ΕΔΩ ολοκληρωμένο το μνημόνιο.

Στο 16σέλιδο έγγραφο που θα παρουσιαστεί αύριο Παρασκευή ενώπιον των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταγράφονται οι προβλέψεις των δανειστών για το πρόγραμμα, οι δεσμεύσεις στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία στις 25 Μαρτίου αλλά και κατά το πρώτο μνημόνιο του Νοεμβρίου καθώς επίσης και επιμέρους πτυχές της συμφωνίας όπως αυτές που διέρρευσαν στον τύπο τις τελευταίες δύο ημέρες από το Reuters και την Financial Times που αναφέρονται στην πώληση αποθεμάτων χρυσού και τη συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας την επόμενη διετία. Επίσης γίνεται η ανάλυση σύμφωνα με την οποία το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πλέον εκτοξευθεί στα 23 δις.
Εκτενής αναφορά γίνεται στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις υπόλοιπες πηγές εσόδων όπως την πώληση χρυσού και τις ιδιωτικοποιήσεις. Συγκεκριμένα για την πώληση χρυσού όπως γράψαμε από χθες θα γίνει για να αποπληρωθεί χρέος ύψους 1.4 δις προς την Κεντρική Τράπεζα. Πέραν των 400 εκατομμυρίων που θα αποφέρει η πώληση χρυσού θα πρέπει να παραχωρηθούν στην Κεντρική Τράπεζα και ακίνητα.
Στα συμπεράσματα του εγγράφου επισημαίνουν ότι τα αρνητικά σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχία του προγράμματος είναι σαφώς περισσότερα από τα θετικά.

Μαύρα τα μαντάτα για τη διετία 2013-2014

Προβλέπεται ότι θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξεως του 12,5%. Επιπρόσθετα, μετά από την ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ θα υπάρξει ελεύθερη πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης. Το 2013 θα υπάρξει μείωση της τάξης του 13,9%, το 2014 η μείωση θα φθάσει το 5,9%. Ανάκαμψη θα ακολουθήσει το 2015-2016 με 1 και 2% αντίστοιχα. Το 2017 θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3% και το 2018, 4%.



Στο Κεφάλαιο «Αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους» παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τρία σημεία στη σειρά (28, 29, 30), τα οποία και παραθέτουμε:
Ιδιωτικοποιήσεις!
Στο σημείο 28 αναφέρεται ότι οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευθεί να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που προνοεί πώληση εταιρειών κρατικής ιδιοκτησίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων της Πολιτείας.
28. The Cypriot authorities have committed to initiating a privatisation programme, which improves the debt outlook. Privatisation proceeds of at least EUR 1.0 bn within the programme period and additional EUR 0.4 bn in the outer years from the sale of state-owned companies and other state assets appears feasible
Πώληση χρυσού
Δεν ξέρουμε πόσοι είναι αυτοί που διέψευσαν την πώληση χρυσού, αλλά για να το κάνουν αυτό, μάλλον δεν έλαβαν υπόψιν τους την αναφορά του σημείου 29 της έκθεσης. Τι λέει; Ότι οι κυπριακές αρχές έχουν δεσμευθεί να πωλήσουν αποθέματα χρυσού για την εξεύρεση ποσού 400 εκατομμυρίων…
29. The Cypriot authorities have committed to sell the excess amount of gold reserves owned by the Republic. This is estimated to generate one-off revenues to the state of EUR 0.4 bn via an extraordinary pay-out of central bank profits.
Κρατική γη στην Κ.Τ.Κ.
Πάμε και στο σημείο 30. Πριν από την ένταξη στην Ευρωζώνη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει κάνει δάνειο στην Πολιτεία. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δανείου (1.4 δις), 1 δις σε μορφή ακίνητης περιουσίας, θα πρέπει να περάσει από το κράτος στην Κεντρική Τράπεζα…
30. Asset swap of part of the outstanding loan by the Central Bank of Cyprus: Prior to the accession to the Eurozone, CBC had provided a loan to the Republic. The current outstanding amount is approx. EUR 1.4 bn. It is estimated that real estate or other fixed assets valued at EUR 1.0 bn will be swapped for an equal value loan portion.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...