Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Κρατικοποιείται τέλη Μαΐου η Εθνική.



H Εθνική δεν μπορεί να συγκεντρώσει 750 εκατ και θα κρατικοποιηθεί τέλη Μαΐου

Η Εθνική τράπεζα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί 9,75 δισ ευρώ. Από αυτά τα 9,75 δισ ευρώ τα 7,5 δις ευρώ θα είναι η αμκ και 2,25 δις ευρώ τα ομολογιακά μετατρέψιμα σε μετοχές.
Η Εθνική θα προχωρήσει σε αμκ ζητώντας από τους ιδιώτες μετόχους της να καλύψουν το 10% των 7,5 δισ ευρώ δηλαδή 750 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι τα 750 εκατ δεν μπορεί να καλυφθούν μέσω πώλησης περιουσιακού στοιχείου αλλά μόνο μέσω συμμετοχής ιδιωτών μετόχων.
Π.χ. η Εθνική δεν μπορεί να πωλήσει το 28% της Finansbank να συγκεντρώσει 1 δισ και να καλύψει το 10% της αμκ. Θεωρητικά το 1 δισ θα μείωνε τις κεφαλαιακές ανάγκες από 9,75 σε 8,75 δισ  και η αμκ από 7,5 δισ θα υποχωρούσε στα 6,5 δισ. ευρώ.
Όμως διαθέτοντας αρνητική καθαρή θέση -2,8 δις ευρώ σημαίνει οι επενδυτές που θα κληθούν να επενδύσουν 750 εκατ τα οποία θα έχουν αξία 470 εκατ καθώς τα 280 εκατ καλύπτουν αναλογικά  την αρνητική θέση.
Επειδή είναι αδύνατο να βρεθεί επενδυτής να υποστεί μια τέτοια ζημία η Εθνική θα αποτύχει να συγκεντρώσει το 10% και ως εκ τούτου θα καταλήξει στο ΤΧΣ και θα εθνικοποιηθεί.
Τέλη Μαΐου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας.
H Εθνική  θα καταλήξει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αυτό σημαίνει κρατικοποίηση υπό την επιτήρηση της τρόικας.  
Η Εθνική θα έχει το ΤΧΣ ως βασικό μέτοχο σε ποσοστό κοντά στο 92%, το dilution για τον παλαιό μέτοχο θα είναι συντριπτικό, καταστροφικό.
Επίσης η Εθνική θα δει το ποσοστό της στην Eurobank από 84,35% να μειώνεται στο 4% περίπου.
Το ΤΧΣ λοιπόν θα είναι ο νέος στρατηγικός μέτοχος της Εθνικής Στο ΤΧΣ η τράπεζα θα παραμείνει έως 3 χρόνια αν και στα 2 χρόνια μέσα από προγράμματα αναδιάρθρωσης βελτιώσει τον ισολογισμό της και μηδενίσει την αρνητική της καθαρή θέση θα πωληθεί.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ είναι και μοναδικός μέτοχος στο ΤΤ και στην νέα Proton bank.
Δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση το ΤΤ η Proton bank ή άλλες μικρές τράπεζες να ενσωματωθούν στην Εθνική ώστε να αποτραπεί η διάσπαση τους σε good και bad bank.
Η λύση αυτή είναι η βέλτιστη γιατί κάθε τράπεζα με θετική θέση που προστίθεται σε τράπεζα με αρνητική θέση συνολικά μειώνει την αρνητική καθαρή θέση.
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...