Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Θα βρωμίσουν όλη την Μακεδονία





Δείτε πρώτα τις φωτογραφίες από το κοντέινερ και τις σημάνσεις που αυτό φέρει.
Μετά διαβάστε τις εξηγήσεις των σημάνσεων.
"Προστασία" και "νέες τεχνολογίες" και η "Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων" και "μπλα μπλα
μπλα" τα λόγια τα παχιά με τον λύκο που φυλάει τα πρόβατα!
Φωτιά στα ελαστικά φορτηγού που μετέφερε αρσενοπυρίτη για λογαριασμό της εταιρίας "Ελληνικός Χρυσός" ξέσπασε πριν από λίγο στη Ρεντίνα όπως μετέδωσε το Ράδιο Θεσσαλονίκη.Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής η φωτιά κατασβέστηκε πριν πλησιάσει το μεταφερόμενο υλικό που παρέμεινε ανέπαφο. Ο οδηγός είναι καλά στην υγεία του.
Πληθώρα ερωτημάτων ανακύπτει με τη μεταφορά φορτίων αρσενοπυρίτη από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός" στη Χαλκιδική, μετά το τρίτο ατύχημα που σημειώθηκε στη Ρεντίνα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδα "Μακεδονία" η φωτιά, που προκλήθηκε στα λάστιχα φορτηγού που μετέφερε κοντέινερ με το φορτίο, προκάλεσε νέα έρευνα εισαγγελίας και αστυνομίας για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Το ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον κόμβο Βαμβακιάς, όπου κινούνταν το φορτηγό. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός διαπίστωσε ξαφνικά ότι καπνοί έβγαιναν από τα λάστιχα και ακινητοποίησε το όχημα. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της πυροσβεστικής, μέλη της οποίας ενημερώθηκαν ότι το μεταφερόμενο υλικό ήταν αρσενοπυρίτης. Στην αρχή δεν έγινε κατάσβεση για τον φόβο μόλυνσης, με ενδεχόμενη επαφή του νερού, όμως στη συνέχεια περιορίστηκε η ρίψη νερού στα λάστιχα.
Στο σημείο έφτασαν αστυνομικοί του τμήματος Αγίου Γεωργίου, οι οποίοι είχαν αντιμετωπίσει την προηγούμενη διαρροή αρσενοπυρίτη από φορτηγό σε απόσταση λίγων μέτρων από το πρόσφατο συμβάν. Διαβεβαιώθηκε από την αρχή ότι το βράδυ της Πέμπτης δεν παρατηρήθηκε διαρροή, καθώς το φορτίο ήταν σε στεγασμένο κοντέινερ. Σε συνεννόηση με την εισαγγελέα πρωτοδικών Φωτεινή Κρεωνίδου δόθηκε εντολή να σχηματιστεί δικογραφία και να διερευνηθεί από την αστυνομία αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της υποβάθμισης περιβάλλοντος και της μόλυνσης. Με την ίδια εντολή το φορτίο δεσμεύτηκε από τις διωκτικές αρχές, προκειμένου να ληφθεί δείγμα και να εξεταστεί από το χημείο. Ακόμη, χθες μεταφέρθηκε σε γεφυροπλάστιγγα της αστυνομίας, προκειμένου να ζυγιστεί για να εξεταστεί αν ήταν υπέρβαρο.
Η εισαγγελική έρευνα πάντως στρέφεται και σε άλλες κατευθύνσεις, μετά τις καταγγελίες που έκαναν φορείς της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στη διέλευση φορτηγών με τέτοια υλικά από τα χωριά τους. Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ο οδηγός δήλωσε σε πυροσβέστες και αστυνομικούς ότι μετέφερε αρσενοπυρίτη -και έτσι έγινε η αντιμετώπιση του ατυχήματος- όμως τα παραστατικά έγγραφα ανέφεραν θειούχο μόλυβδο. Ακόμη εξετάζεται ο προορισμός του φορτίου, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες τα έγγραφα ανέφεραν όνομα εταιρείας που έχει κλείσει.
Για το θέμα των διαρροών αποβλήτων από τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων Χαλκιδικής είναι σε εξέλιξη δύο εισαγγελικές έρευνες. Η πρώτη έγινε μετά τη διαρροή, πάλι στη Ρεντίνα, από φορτηγό. Σύμφωνα με την έκθεση του Χημείου του Κράτους, το υλικό που μεταφερόταν χαρακτηρίστηκε “επικίνδυνο”, ενώ στις εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται επισημάνσεις για την τοξικότητά του.
Η δεύτερη έρευνα διενεργείται από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος για τη διαρροή από κοντέινερ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες που έφτασαν στην εισαγγελία ανέφεραν ότι οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν κίνδυνο, όμως αναμένονται και τα αποτελέσματα του Χημείου και η αποστολή της δικογραφίας στην εισαγγελία πρωτοδικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...