Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Δώρο με νόημα έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη ...



Ένα δώρο με υψηλό συμβολισμό που ξυπνά μνήμες από τις σκληρές σελίδες του ναζισμού στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην Κρήτη, έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αλέξη Τσίπρα στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.
Πρόκειται για την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα από τα ιστορικά, «ματωμένα» κειμήλια της γερμανικής κατοχής.
Την εικόνα είχε κλέψει από μοναστήρι της Σπάρτης ο αξιωματικός των ναζί Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ, ό άνθρωπος που έμεινε στην ιστορία και ως ο «χασάπης» της Κρήτης. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από συγγενείς του για να την δωρίσει στο ελληνικό κράτος.
Ο Φρίντριχ Βίλχελμ Μίλερ ήταν ο γερμανός διοικητής της Κρήτης που είχε διατάξει τη σφαγή στη Βιάννο.
Πρόκειται για μια διαταγή, μνημείο αγριότητας και κυνισμού:
 «Καταστρέψτε την επαρχία Βιάννου, εκτελέστε πάραυτα, χωρίς διαδικασία, τους άρρενες που είναι πάνω από 16 ετών και όλους όσους συλλαμβάνονται στην ύπαιθρο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας».
Την φρίκη που γνώρισαν τα χωριά της Βιάννου εκείνες τις ημέρες περιγράφει, σε αναλυτική αναφορά, η «Έκθεσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη».
Είναι η έκθεση που συνέταξαν ο Νίκος Καζαντζάκης και οι πανεπιστημιακοί, Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης, οι οποίοι μαζί με το φωτογράφο Κωνσταντίνο Κουτουλάκη εστάλησαν από την τότε κυβέρνηση του Πέτρου Βούλγαρη στην Κρήτη προκειμένου να καταγράψουν τα όσα είχε υποστεί το νησί στη διάρκεια της κατοχής. Η περιοδεία τους και η καταγραφή ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου του 1945 και ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.
Επισκέφθηκαν 76 πόλεις, χωριά και οικισμούς. Μίλησαν με  χιλιάδες ανθρώπους πονεμένους, χτυπημένους από το βαρύ πένθος αλλά περήφανους.
Αμέσως μετά παρέδωσαν την έκθεση στην κυβέρνηση. Έκθεση όμως που ουδέποτε αξιοποιήθηκε. Για την ακρίβεια η έκθεση αυτή παρέμενε για δεκαετίες κυριολεκτικά στα αζήτητα μέχρι που ανασύρθηκε από τον δήμο Ηρακλείου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...