Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Oλοι κερδίζουν, εκτός από τον λαουτζίκο.



Κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014 έχει αποκομίσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Jubilee Debt Campaign.
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Jubilee Debt Campaign, το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 4,3 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα αποπληρώσει πλήρως το ΔΝΤ έως το 2024.
Όπως εξηγεί η βρετανική ΜΚΟ, το πραγματικό (effective) επιτόκιο που πληρώνει η Ελλάδα για τα δάνεια από το ΔΝΤ ανέρχεται σε 3,6% και είναι πολύ υψηλότερο από το 0,9% που χρειάζεται το ΔΝΤ για να καλύψει όλο του το κόστος.
Εάν η Ελλάδα πλήρωνε επιτόκιο 0,9% στο ΔΝΤ από το 2010, θα είχε δαπανήσει 2,5 δισ. ευρώ λιγότερα σε πληρωμές τόκων στο Ταμείο.
Ο οικονομολόγος της Jubilee Debt Campaign Τιμ Τζόουνς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «τοκογλυφικό επιτόκιο»: «Τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, όχι μόνο διέσωσαν τις τράπεζες που δάνειζαν αρχικά ασυλλόγιστα, αλλά στην ουσία έχουν πάρει ακόμη περισσότερα κεφάλαια από τη χώρα. Αυτό το τοκογλυφικό επιτόκιο έρχεται να προστεθεί στο άδικο χρέος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό».


Ερίκ Τουσέν: Η Ελλάδα δανείστηκε το 2010 χωρίς καν να συμβουλευτεί τη Βουλή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...