Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Δουλεύουν καλά για λογαριασμό της Αμερικής, αλλά θα της προκύψει νέος Μπιν Λαντεν, και θα κλαίνε πάλι.



Η αμερικανοκίνητη εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε σήμερα ολόκληρη την αρχαία πόλη της Παλμύρας  στη συριακή έρημο και πλέον οι μισθοφόροι τζιχαντιστές ελέγχουν το ήμισυ του συριακού εδάφους.  

Οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ήδη ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια και ανατολική Συρία, προέλασαν χθες βράδυ προς τα δυτικά στη πόλη της Παλμύρας στην κεντρική Συρία, καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά ένα μεγάλο αστικό κέντρο, έπειτα από μάχες με τις συριακές φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο έλεγχος από το ΙΚ της πόλης αυτής, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών, προκαλεί φόβους για την τύχη των διάσημων ερειπίων της, που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων για τις ρωμαϊκές κιονοστοιχίες και τα ταφικά μνημεία, με την πόλη να μαρτυρά το μεγαλείο μιας από τις πλουσιότερες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Παλμύρα θεωρείται από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και περιλαμβάνεται από το 1980 στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις όπου στεγάζεται το παράρτημα των υπηρεσιών Πληροφοριών του στρατού, το οποίο κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Από την έναρξη της επιχείρησης του ΙΚ στις 13 Μαΐου, η μάχη στην Παλμύρα και τα περίχωρά της έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 462 ανθρώπων σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου --71 αμάχων-- από τους οποίους πολλοί εκτελέστηκαν από το ΙΚ -- 241 μελών των κυβερνητικών δυνάμεων και 150 τζιχαντιστών.

Με την κατάληψη της Παλμύρας, στο μέσο της μεγάλης συριακής ερήμου που συνορεύει με το Ιράκ, το ΙΚ ελέγχει "στο εξής περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη Συρία, δηλαδή το 50% του εδάφους της χώρας", σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο πηγών.

Επίσης, το ΙΚ ελέγχει πλέον σχεδόν το σύνολο των πετρελαιοπηγών και κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Συρίας, μετά την κατάληψη δύο πεδίων άντλησης φυσικού αερίου τις τελευταίες ημέρες κοντά στην Παλμύρα. Η κυβέρνηση δεν ελέγχει παρά τις πετρελαιοπηγές στο Σάερ στην επαρχία Χομς, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις κατέχουν τις πετρελαιοπηγές στο Ραμιλάν της βορειοανατολικής επαρχίας Χασάκα.

Τα εγκλήματα πολέμου είναι σε ημερήσια διάταξη στην Συρία από πλευράς των τζιχαντιστών και των συμμάχων τους. http://www.liveleak.com/ll_embed?f=272f1e664f7f

Εάν δεν έχετε φάει και αντέχετε στον αποτροπιασμό , δείτε εδώ εικόνες  από τα κατορθώματα των αμερικανοκίνητων «απελευθερωτών» που κάνουν τον Κοτζια να δηλώσει ότι… θα ξανατραγουδήσει για την  ειρήνη. .   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...