Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Δήθεν η φιλανδική νύφη έκλασε, και ο γάμος ...προσωρινά... σχόλασε.



Μέσα στο γενικό παραλογισμό των τελευταίων ημερών, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ και πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, ελάχιστοι μπόρεσαν να κατανοήσουν την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη παρουσία του Γάλλου ομολόγου του, Μισέλ Σαπέν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε για πρώτη φορά ευθέως πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Οι ποιο πολλοί  δεν αντελήφθησαν για ποιον λόγο ο κ. Σόιμπλε, αναφέρθηκε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο ελληνικό χρέος.
Η λεπτομέρεια, βρίσκεται στο άρθρο 13 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο μηχανισμό δηλαδή που προσέφυγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να λάβει τα χρήματα για το τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ο ESM δεν μπορεί να εκταμιεύσει κανένα δάνειο σε καμία χώρα της ΕΕ, αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.
Η  ευθύνη του διαφαινόμενου  ναυάγιου βαρύνει τον Τσιπρα που αποφάσισε να διαπραγματευθεί για ένα νέο πρόγραμμα μετά τη λήξη της υπαγωγής της χώρας μας στον EFSF, το καταστατικό του οποίου δεν προέβλεπε αυτή τη λεπτομέρεια για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Αν και εμείς έχουμε μια αντίρρηση σε αυτό το «δίλλημα βιωσιμότητας » γιατί απλά δεν ξέρουμε να καταφεύγουν σε τοκογλύφους βιώσιμες επιχειρήσεις. ας πάμε λίγο παρακάτω με την σκέψη ότι …είμαστε δανειστές όπως μας τους παρουσιάζουν .

 1ο Ερώτημα: Το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο;

Η κυβέρνηση πανηγύρισε την έκθεση του ΔΝΤ που έλεγε ότι με τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο Σόιμπλε όπως προείπαμε λέει το ίδιο. Η BlackRock λέει το ίδιο ,το Δ.Ν.Τ λέει το ίδιο , ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου λέει το ίδιο, Ο Βαρουφακης μέχρι χθες ΥΠΟΙΚ λέει το ίδιο ,η  Πρόεδρος της βουλής το ίδιο, όλοι λένε ..μη βιώσιμο.   

 Από την άλλη, η συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λέει ρητά στο άρθρο 13 ότι πρέπει το χρέος να αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμο, διαφορετικά δεν βγάζει λογική να δανείσει σε μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το συμπέρασμα όμως που βγαίνει  είναι τραγελαφικό, διότι αν το Eurogroup "καταπατήσει" την εθνική μας κυριαρχία και δεν λάβει τοις μετρητοίς τα ελληνικά επιχειρήματα, τότε ναι μπορεί να μας δανείσει, παραβιάζοντας όμως τους κανόνες. Αν αντίθετα, σεβαστεί τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, δεν πρέπει να μας δανείσει, διότι εμείς οι ίδιοι λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Είναι όμως τόσο μεγάλο το κέρδος του δανεισμού ,αφού σίγουρα το χρέος θα σκάσει, και το όφελος για τον ESM  θα είναι τεράστιο, που θα βρουν την φόρμουλα.

 2ο Ερώτημα : Μπορεί να εφαρμοστεί το νέο ζητούμενο μνημόνιο;

 Η χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή ναι μεν έβγαλε ευρεία εξουσιοδότηση 251 ΝΑΙ, αλλά απωλέσθη χθες η πολιτική διάσταση της δεδηλωμένης, μιας και 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δήλωσαν μη προθυμία υπερψήφισης του προγράμματος διάσωσης. Αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να καταπατήσουν την κυριαρχία μας, θα πρέπει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας να τους εγγυηθεί την υλοποίηση της συμφωνίας. Αν οι Ευρωπαίοι σεβαστούν την λαϊκή μας κυριαρχία, πώς θα δώσουν τα χρήματά τους, όταν κανείς δεν εγγυάται το ποιος θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει τα μνημονιακά μέτρα; Θα μας πείτε δεσμεύτηκε η αντιπολίτευση ότι θα τα ψηφίσει. . Σ' αυτή την περίπτωση όμως οι δανειστές πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια και να ρισκάρουν την παροχή μιας αμφίβολης δεσμευτικότητας δανειοδότησης. Και αν ασκήσουμε το  δημοκρατικό μας δικαίωμα για την εκ νέου προσφυγής στις κάλπες τι γίνετε;  Aυτό θα σημάνει και το οριστικό τέλος της ελληνικής οικονομίας αλλά και του προγράμματος δανεισμού που ενδιαφέρει άμεσα τους δανειστές τοκογλύφους. .
 Καταληκτικά, το πρόβλημα πέρα από οικονομικό είναι και μείζον πολιτικό. Οι εταίροι-δανειστές είτε θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια και να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπου σ' αυτή την περίπτωση θα καταπιούν τα πολιτικά προβλήματα της χώρας, ή θα πουν να λυθεί ταυτόχρονα το πολιτικό μαζί με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και μετά να αποφασίσουν για τον νέο μεγάλο και επώδυνο δανεισμό.
 Σε κάθε περίπτωση, αν η συμφωνία και μόνο μας πήρε κοντά 6 μήνες με την χώρα να είναι στο παρα ένα της ανατίναξης, ας φανταστούμε τι θα γίνει στο στάδιο της υλοποίησης του μνημονίου, όποτε κι αν έρθει αυτή. Για αυτό το βάρος των διαπραγματεύσεων μετατίθεται προς τα εκεί, κάνοντας τες ολοένα και δυσκολότερες.

Υπό αυτές τις συνθήκες το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι ίσως πάμε σε μία ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα με στόχο, την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας προς πληρωμή των δανειστών, πριν από ένα πλήρες τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με …δείγματα όμως καλής διαγωγής. Δηλαδή άμεση ψήφιση στην βουλή των σκληρών προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από όλες  τις νεομνημονιακές παρατάξεις.

Εκτός εάν τους πουλήσουμε ανοικτά εθνική περιουσία, διότι τα ενέχυρα τελείωσαν. Εξάλλου το υπονόησε ο Σόιμπλε κοστολογώντας τα κιόλας . Πουλήστε τα πετρέλαια για 50 δις να πληρώσετε τα χρέη..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...