Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Να και τα Τελεσίγραφα, συμφωνία έως την Κυριακή, αλλιώς… χρεοκοπία




Προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταθέσει τις νέες της προτάσεις έδωσε στην Ελλάδα η  Καγκελάριος  της Ευρώπης   Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να φέρει στο τραπέζι νέες, λεπτομερείς προτάσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα, που θα συζητηθούν την …Κυριακή,  και θα αποφασίσουν τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χώρων τον Αύγουστο η τον Σεπτέμβριο  εάν θα τις εγκρίνουν .  «Περιμένουμε λεπτομερείς προτάσεις από την Ελλάδα. Η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει την πλήρης πρότασή της την Πέμπτη, για να γίνουν οι αξιολογήσεις», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είναι πολύ πιο μακρόπνοο από αυτό που βρέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν από δέκα ημέρες. Το δημοψήφισμα έχει ενισχύσει τον κ. Τσίπρα, όμως οι απαιτήσεις των υπολοίπων αυξήθηκαν
Η  Μέρκελ επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες που είχαν μεταδώσει νωρίτερα την Τρίτη διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και σύμφωνα με τα οποία την επόμενη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί άλλη μία Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για το ελληνικό ζήτημα για αυτό και όπως είπε σε αυτή θα συμμετέχουν και τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Σε σκληρές δηλώσεις προχώρησε και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος μιλώντας αμέσως μετά τον Ντόναλντ Τουσκ υπογράμμισε πως δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα σενάριο για την Ελλάδα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο, ούτε αυτό του Grexit, για το οποίο η Κομισιόν έχει προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη για όλα!
«Έχουμε προετοιμάσει λεπτομερώς το σενάριο Grexit.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit αν η Ελλάδα δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της.
Ακόμη κι αν οι διαπραγματεύσεις εξελιχθούν με τον καλύτερο τρόπο και το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα από τον ESM πάρει το «πράσινο φως», τα προβλήματα δεν θα έχουν λυθεί.
Με το πιο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με τον Guardian, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα θα γίνονταν στα μέσα Αυγούστου. Δηλαδή πολύ αργά για την Ελλάδα που πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Όταν έληξε το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας, την προηγούμενη Τρίτη, περίπου 3,3 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ που οφείλονταν στην Ελλάδα επίσης εξαφανίστηκαν. Για το 2014, αυτά τα κέρδη έφτασαν το 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι σε λογαριασμό του ESM και θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν, αν το Eurogroup το αποφασίσει. Επίσης, υπάρχουν επιπλέον 1,5 δισ. που τα έχουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Και αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν στους Έλληνες, κάτι που θα σήμαινε ότι θα λυνόταν το πρόβλημα της ΕΚΤ, γράφει ο Guardian.
«Δεν είναι μία εύκολη λύση, αλλά πιθανότατα είναι η μόνη λύση», ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αποδεσμευθούν χωρίς να απαιτούνται πρώτα οι χρονοβόρες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, αλλά το πρόβλημα είναι πως και για τα δύο ποσά το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη και μία χώρα θα μπορούσε να το μπλοκάρει. Για παράδειγμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει στείλει αρνητικά «σημάδια» για κάτι τέτοιο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ναι ρε παλιο πιθηκοι χιλιες φορε χρεοκοπια .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...