Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Κάτι μυρίζει άσχημα. Γιατί είναι χαλαρό το Δ.Ν.Τ;



Ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενημέρωσε με ανακοίνωσή του ότι η Ελλάδα  δεν ήταν συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ.

«Τα 456 εκατ. ευρώ που όφειλε να καταβάλει η Ελλάδα σήμερα στο ΔΝΤ, δεν ελήφθησαν ποτέ. Ενημερώσαμε το Εκετελεστικό Συμβούλιο για την εξέλιξη αυτή. Η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να πληρώσει προς το ΔΝΤ συνολικά 1,6 δισ. SDR (Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα), δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ. Το αίτημα των ελληνικών αρχών για παράταση της πληρωμής που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου, αναμένεται να συζητηθεί από το Εκτελεστικό Συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Όπως απεκάλυψε ο  επανεκλεγείς επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα χρειασθούν τουλάχιστο 4 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συμφωνίας με την Ελλάδα. Στην διάρκεια αυτού του διαστήματος θα ενεδρεύει πάντα ο κίνδυνος του "ατυχήματος".
Μιλάμε για το ατύχημα του κουρέματος των καταθέσεων που κάποιοι διέκριναν ήδη πίσω από τα ψιλά γράμματα της νέας συμφωνίας. Σ΄αυτό το διάστημα και με κλειστές τράπεζες η αγωνία των καταθετών θα χτυπάει κόκκινο. Στο μεταξύ συγκλίνουσες αναφορές στα βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως το Λονδίνο κινείται για να εμποδίσει τη χρήση του ευρωπαϊκού ταμείου EFSM -το οποίο αντλεί από τον προϋπολογισμό των «28» και διαχειρίζεται η Κομισιόν- στο πακέτο χρηματοδότησης-γέφυρας της Ελλάδας.
Σχετικά με ένα σχέδιο χρηματοδότησης – γέφυρα για την Ελλάδα, ο κύριος Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκε αλλά πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Είναι ακριβώς αυτή η διαδικασία που τρομάζει τους καταθέτες καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον χωρίς πρόγραμμα και περιέργως φεσώνει το ΔΝΤ χωρίς εμφανείς επιπτώσεις! Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου. Μετά τη δόση του 1,2 δις ευρώ που έπρεπε να είχε πληρωθεί τέλος Ιουνίου πρέπει να καταβάλουμε τις επόμενες ώρες άλλα 430 εκατ. ευρώ τα οποία δεν μας περισσεύουν. Τι ακριβώς συμβαίνει με το Ταμείο; Πως είναι δυνατόν να είναι τόσο άνετο μαζί μας;
Με νέα έκθεσή του το ΔΝΤ κάνει λόγο για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και σύμφωνα με την πάγια θέση του ζητάει διαγραφή χρέους και περισσότερες δράσεις από αυτές που προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση του Ταμείου, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει καταστεί μη βιώσιμο λόγω του γεγονότος ότι τον τελευταίο έτος ανεστάλησαν κάποιες πολιτικές και λόγω της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού και χρηματοδοτικού περιβάλλοντος μετά το κλείσιμο των τραπεζών. Γεγονός που, όπως σημειώνει το ΔΝΤ, έκανε ακόμη πιο δύσκολες της συνθήκες.
 Το Ταμείο αναφέρει πως η Ελλάδα θα διαπραγματευτεί ένα δάνειο που θα φτάσει στα 85 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και αυτό θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το χρέος της που αναμένεται να φτάσει στο 200% του ΑΕΠ το 2018.
Τώρα που βρισκόμαστε στο χείλος της ολικής καταστροφής κινδυνεύουμε να χάσουμε και την ΑΟΖ. Η τρόικα θα έρθει πάλι να μας σώσει παίρνοντας μαζί της αυτή τη φορά και τα θαλάσσια οικόπεδά μας, όπως θα έλεγε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, for peanuts. Πολύ φοβούμαι ότι οι εταίροι μας ξύπνησαν και θέλουν να βάλουν στο χέρι και στους υδρογονάνθρακες μια και εμείς τους έχουμε ξεχάσει για τα καλά. Διάβασα άναυδος το κείμενο του σχεδίου του Σόιμπλε για πενταετή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που στην παράγραφο 1α αναφέρει:
«Μεταφορά πολύτιμων ελληνικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο όπως το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη (Institution for Growth) στο Λουξεμβούργο, τα οποία θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν συναρτήσει του χρόνου και να μειώσουν το χρέος.»
Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν σκέφτηκαν να περιλάβουν, στο απεχθές Μνημόνιο 3, μια απλή παράγραφο υπέρ ημών που θα ανέφερε ότι θα υπάρξει μια σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της ΑΟΖ μας. Όλοι, Ευρωπαίοι και Έλληνες, μιλούν ότι το κλειδί για την επιβίωση της Ελλάδας είναι η ανάπτυξη, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε ότι η εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που διαθέτει η Ελλάδα είναι το κλειδί για μια πραγματική και ουσιαστική ανάπτυξη.



Διαβάστε εδώ Τώρα χάνουμε και την ΑΟΖ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...