Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Για τους λάτρεις του ….κουρέματος.



Eπανήλθαν στα Ελληνικά ΜΜΕ αναφορές για ενδεχόμενο bail-in ( επί το ελληνικότερο εσωτερικό κούρεμα ) με τις καταθέσεις των Ελληνικών τραπεζών. Εμείς πρώτοι είχαμε αναφερθεί σε αυτό εδώ  O Στουρνάρας είναι ακόμη στο πόστο του;


Ο  SON OFEON αναφέρει τώρα ότι τις συνδυάζουν με το πρόσφατο μέτρο, που περιορίζει τις αναλήψεις σε μετρητά στα 60 ευρώ την ημέρα ανά άτομο.
Οι αναφορές είναι στο σύνολό τους ψευδείς.
Μόνο τρελή Εποπτική αρχή θα εφάρμοζε μέτρα bail-in στις Ελληνικές τράπεζες.
Η εξήγηση είναι απλή.
Οι καταθέσεις στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπολογίζονται σε περίπου 120 δισ ευρώ.
Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει δεχθεί ενίσχυση από το ELA περίπου 89 δισ ευρώ.
Tόσο οι καταθέσεις, όσο και η ενίσχυση μέσω ELA είναι υποχρεώσεις και εμφανίζονται στο Παθητικό δίπλα στα ίδια κεφάλαια και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των τραπεζών.
Αν προκύψουν ξαφνικές ζημίες για μία τράπεζα, μπορεί να εφαρμοσθεί θεωρητικά το bail-in σε κάποιες περιπτώσεις.
Αλλά στη περίπτωση των Ελληνικών τραπεζών μέσω αυτού του εργαλείου θα πρέπει να συμμετάσχει στη διάσωση τους κατά 42,5% και η υποχρέωση του ELA.
Αυτό προκύπτει με απλά μαθηματικά επιπέδου δημοτικού.
Το 89 είναι το 42,5% του 209 (=120+89).
Η διαπίστωση αυτή σημαίνει ότι οποιαδήποτε βλάβη των καταθέσεων, λόγω εφαρμογής bail-in,  θα οδηγούσε σε αντίστοιχη βλάβη τις απαιτήσεις του ELA κατά 73%.
Η ΤτΕ και η ΕΚΤ θα συμμετείχαν σχεδόν εξίσου σε οποιαδήποτε ζημιά προκύψει μετά τη συμμετοχή των μετόχων και των λοιπών πιστωτών των τραπεζών.
Για τον λόγο αυτό δεν τόλμησε ως τώρα η ΕΚΤ να κάνει haircut  στα ενέχυρα των τραπεζών για τον ELA.
Aν το κάνει, διατρέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει την χρεοκοπία δύο συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.
Στην περίπτωση αυτή οι ζημιές θα την επιβαρύνουν κατά 73%.
Επιπλέον πριν την τακτοποίηση της ζημίας μέσω  bail-in  θα έχουν προηγηθεί στη συμμετοχή κατά 100% τα κεφάλαια των ξένων θεσμικών επενδυτών, που συμμετείχαν πέρυσι τον Ιούνιο στις ιδιωτικές τοποθετήσεις στις Ελληνικές τράπεζες.
Σε δυσμενέστερη θέση θα βρεθούν οι τράπεζες, που έσπευσαν να εξοφλήσουν τα οιμόλογα Αλογοσκούφη ή «ιδιωτικοποιήθηκαν».
Η καμπάνα θα χτυπήσει πένθιμα για τους ιδιώτες μετόχους της Eurobank (ιδιωτικοποίηση), της Alphabank και της τράπεζας Πειραιώς.
Λόγω του ότι το ΤΧΣ δεν διαθέτει πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια για οποιαδήποτε διάσωση, δεν μπορεί να δουλέψει το εργαλείο της διάσπασης των τραπεζών σε καλή και κακή τράπεζα.
Οποιαδήποτε μεταβίβαση τράπεζας σε άλλη θα πρέπει να γίνει για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων, χωρίς αποκοπή των κακών δανείων και χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση.
Οι τεχνικές δυνατότητες είναι πλέον πολύ περιορισμένες.
Το ΕΣΜ θα κληθεί στη συνέχεια  να πληρώσει ακριβά τη στήριξη των τραπεζών από την ΕΚΤ κατά την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Η στήριξη γινόταν για να μπορέσουν κάποιοι Ελληναράδες να πάρουν τις καταθέσεις τους στο σπίτι τους ή να τις στείλουν στο εξωτερικό…
Για όλα αυτά θα ενημερωθείτε την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά το δημοψήφισμα.
Αν οι τράπεζες δεν ανοίξουν αμέσως, θα πρέπει να σας ανακοινώσουν το «ατύχημα» ή την άμεση υπογραφή συμφωνίας με τους δανειστές μέσω του ESM….
Oι αγορές γνωρίζουν ήδη την αλήθεια.
Οι τράπεζες δεν άνοιξαν,  γιατί η ΤτΕ δεν έχει αποφασίσει ακόμα σε ποιόν μπορεί να φορτώσει τον μουτζούρη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι σε συγχώνευση δύο συστημικών  τραπεζών οι ξεχωριστές απαιτήσεις από δάνεια των δύο τραπεζών έναντι του ίδιου οφειλέτη αθροίζονται και το ίδιο συμβαίνει και για τις καταθέσεις του.
“Ετσι οι πονηροί  υποστηρικτές των μνημονίων, που δανείζονταν σε μία τράπεζα για να έχουν καταθέσεις σε άλλη και στη συνέχεια δεν πλήρωναν, θα βρεθούν μπροστά στο κίνδυνο συμψηφισμών δανείων και καταθέσεων.
Αυτή η κίνηση προηγείται οποιοδήποτε εξελισσόμενο επαγγελματικό bail-in.
Η ώρα πληρωμής των λαθών πλησιάζει.
Αλήθεια ,ο κος Στουρνάρας πώς  θα αποφύγει τώρα να αποκαλύψει στη Βουλή των Ελλήνων  τα δάνεια εργολάβων και καναλαρχών, όταν  όλες οι τράπεζες θεσμικά είναι υποχρεωμένες να ανακοινώνουν δημόσια τα μεγάλα ανοίγματα τους?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...