Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Εννέα βήματα για εκτέλεση, ένδεκα για πέναλτι, δέκα τρία για… χρήμα από το ESM.



Αναλυτικά, σε 13 βήματα περιγράφονται, ο ρόλος της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η συνδρομή του ΔΝΤ, οι αποφάσεις του Eurogroup και η υπογραφή μνημονίου έτσι ώστε η Ελλάδα να πάρει τελικά τα 82 – 86 δισ. ευρώ από τον ESM.

Συγκεκριμένα τα βήματα αυτά είναι:

1. Το κράτος που ζητά βοήθεια υποβάλλει το αίτημα (stability report) στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου.
2. Ο πρόεδρος ζητά από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ να εξετάσει:
– την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του ευρώ
– τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους (όπου είναι απαραίτητο και δυνατό, διεξάγεται από κοινού με το ΔΝΤ)
3. Στη βάση των παραπάνω αξιολογήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει πρόταση για το εάν εγκρίνεται επί της αρχής, στήριξη (stability support).
4. To ESM συνεδριάζει σε επίπεδο συμβουλίου διοικητών (Board of Governors). Αυτό με βάση την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου αποφασίζει σύμφωνα με τα παραπάνω αν θα εγκρίνει, επί της αρχής, τη στήριξη.
5. Σε ορισμένες χώρες-μέλη του ESM πρέπει να υπάρξουν εθνικές διαδικασίες προκειμένου να παρθεί μια απόφαση επί της αρχής. Ανάλογα με τη χώρα αυτό προβλέπει έγκριση από την κυβέρνηση, εθνικά κοινοβούλια ή κοινοβουλευτική διαβούλευση.
6. Μαζί με την απόφαση για έγκριση, επί της αρχής, της στήριξης το συμβούλιο δίνει εντολή σε:
– Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατό, στο ΔΝΤ, να διαπραγματευτεί τις πολιτικές (policy conditionality)
– Διευθύνοντα σύμβουλο του ESM να ετοιμάσει πρόταση για τη δανειακή σύμβαση, η οποία ονομάζεται «Financial Assistance Facility Agreement».
7. Η Κομισιόν παρουσιάζει draft κείμενο με τις πολιτικές ενώ εξασφαλίζει ότι είναι συμβατό με τους νόμους της ΕΕ, συζητείται στο EWG και στο Eurogroup και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
8. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM ετοιμάζει το draft της «Financial Assistance Facility Agreement» προσδιορίζοντας τους όρους της οικονομικής βοήθειας. Η «Financial Assistance Facility Agreement» κυκλοφορεί στο συμβούλιο των διοικητών και υπόκειται σε εθνικές διαδικασίες.
9. Το EWG και το Eurogroup συζητά αποδεχόμενο την οικονομική βοήθεια.
10. Το συμβούλιο των διοικητών αποδέχεται την πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου του ESM και εγκρίνει τις πολιτικές (policy conditionality) που περιέχονται στο Memorandum of Understanding (MoU).
11. Το κράτος-μέλος που έκανε την αίτηση υπογράφει το MoU και η Κομισιόν υπογράφει εκ μέρους του ESM.
12. Το συμβούλιο των διοικητών του ESM εγκρίνει τη «Financial Assistance Facility Agreement» και εκταμιεύει την πρώτη δόση της οικονομικής βοήθειας.
13. Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM και το κράτος που υπέβαλε την αίτηση υπογράφουν τη «Financial Assistance Facility Agreement».


«Για να τα καταφέρει η Ελλάδα, θα αναγκαστεί να πουλήσει ακόμη και νησιά»
εκτιμά το TIME που επικεντρώνεται στη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, και ειδικότερα στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να αποφέρει 50 δισ. ευρώ.

«Ουσιαστικά μας λένε »πουλήσετε την ανάμνηση των προγόνων σας, πουλήστε την ιστορία σας, ώστε εμείς να βγάλουμε κάτι από αυτό», λέει στο TIME ο Γιώργος Δαρέμας, σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας.

Η Ελλάδα θα πρέπει να καταχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία σε ένα ειδικό ταμείο και να προετοιμαστεί να τα πουλήσει, υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών. Τα περισσότερα θα προέλθουν από γη και ακίνητα που κατέχει το δημόσιο, λέει ο Δαρέμας. «Μπορεί να περιλαμβάνει κτίρια, κομμάτια γης ή ακόμη και νησιά». Από τη στιγμή που τα ελληνικά νησιά και πολλά κομμάτια γης συχνά έχουν αρχαία, κάποια από αυτά μπορεί επίσης να πουληθούν, σύμφωνα με τον ίδιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση αρχαίων, καθώς η αξία τους είναι ανυπολόγιστη.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...