Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Δεν ξέρετε ότι το παρακράτος δεν δικάζετε ποτέ ;





Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, και το αγέννητο μωρό της.

Αυτά είναι τα ονόματα των τριών θυμάτων βρώμικων παρακρατικών – κρατικών  τακτικών, που σαν σήμερα πριν από έξι χρόνια δολοφονήθηκαν μέσα στο υποκατάστημα της τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου, όταν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για το μνημόνιο άγνωστοι πέταξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχτεί στις φλόγες και να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό του οι οκτώ εργαζόμενοι. Οι πέντε μπόρεσαν να διαφύγουν, οι άλλοι τρεις όμως όχι.

Aποτέλεσμα; μετά από αυτό σταμάτησαν οι διαδηλώσεις για το πρώτο μνημόνιο κ.α,  κάτι χρόνια.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Οι έμμισθοι γνωστοί-άγνωστοι παρακρατικοί κουκουλοφόροι που τους χρησιμοποιούν όλες οι κυβερνήσεις και «ξένοι παράγοντες» για προβοκάτσιες  κρατώντας 150 μολότοφ άρχισαν να φωνάζουν ‘’κάψτε τους, κάψτε τους πλούσιους’’. Όταν δε κάποιοι τους παρακάλεσαν να μην κάψουν την τράπεζα εκείνοι αποκρίθηκαν ότι δεν υπήρχε κόσμος μέσα συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα», είχε δηλώσει φωτογράφος που κάλυπτε τότε την πορεία. «Αυτή ήταν κι η αρχή της τραγωδίας» προσέθετε.
«Γιατί το κάψατε, ρε παιδιά; Είπαμε να τους φοβερίσετε, όχι να το κάψετε ή να τους κάψετε...» ήταν τα λόγια  της καθοδηγήτριας μέσα στο μετρό που φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση και περιγράφει ό,τι άκουσε μία οικονομολόγος στην κατάθεσή της.
Συγκλονιστική όμως υπήρξε και η μαρτυρία εργαζομένου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ: «Με το που καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά, βλέπω ξαφνικά να σκάει μια δεύτερη μολότοφ. Είδα ότι την πέταξε άλλο νεαρό άτομο. Στο πρόσωπό του φορούσε μάσκα του σκι και μια μαύρη μάλλον μπλούζα για να καλύπτει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Όταν με πλησίασε, τον έπιασα από τον ώμο και του είπα “τι κάνετε ρε; Έχει κόσμο πάνω” και εκείνος μου απάντησε “θα σας κάψουμε όλους”».
Στη δικογραφία μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν μαρτυρίες που αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των δραστών, ενώ σε καταθέσεις γίνεται αναφορά στην παρουσία μιας γυναίκας αλλά κι ενός καθοδηγητή, ενός ψηλού άνδρα ο οποίος είχε σακίδιο και φορούσε καπέλο τζόκεϊ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για την υπόθεση, 23 άτομα με καλυμμένα χαρακτηριστικά αφού έσπασαν το τζάμι του υποκαταστήματος της τράπεζας, πέταξαν μολότοφ με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες. Μέσα στο υποκατάστημα υπήρχαν οχτώ εργαζόμενοι πέντε εκ των οποίων κατάφεραν να διαφύγουν μέσα από τους καπνούς. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων τους και κόσμου που βρισκόταν στην πορεία, τρεις άνθρωποι εγκλωβίστηκαν και έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις, ενώ ο καπνός είχε καλύψει όλο το κτίριο.
Με την πάροδο των ετών και στο πλαίσιο της δίκης ήρθαν στο φως νέα στοιχεία της υπόθεσης. Όπως προέκυψε, οι άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με οικείους τους, ανέφεραν ότι πνίγονται από τον καπνό, ενώ η μοναδική έξοδος ήταν κλειστή. Υπάλληλοι, που διασώθηκαν αφηγήθηκαν τις στιγμές πανικού και ως μοναδική οδό διαφυγής να πηδήξουν από το μπαλκόνι.

Η δικαστική εξέλιξη

Την τραγωδία της Marfin, ακολούθησαν δύο δίκες. Τον Ιούλιο του 2013 κρίθηκαν ομόφωνα ένοχα τρία στελέχη της Marfin, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Οι δικαστές καταδίκασαν τους τρεις από τους συνολικά τέσσερις κατηγορούμενους σε ποινές που φτάνουν και τα δέκα χρόνια φυλάκιση για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας και τον τραυματισμό 21 συναδέλφων τους από τον εμπρησμό στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου.
Συγκεκριμένα ένοχοι κρίθηκαν οι Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, Εμμανουήλ Βελονάκης, υπεύθυνος ασφαλείας και Άννα Βακαλοπούλου , διευθύντρια, ενώ αθώα κρίθηκε η υποδιευθύντρια Αναστασία Κούκου. Για τους δυο πρώτους κατηγορούμενους το δικαστήριο επέβαλε συνολική ποινή 22 ετών, με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Επιπλέον, η εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί αντίγραφο του φακέλου για την αναζήτηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και άλλων στελεχών της τράπεζας.
Στη δεύτερη υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι δύο άνδρες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά περίσταση κατηγορίες για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας και απρόκλητη φθοράς ξένης περιουσίας. Ο ένας, 34χρονος ιδιωτικός υπάλληλος φέρεται μαζί με άλλους δύο άγνωστους, να επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ κατά του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, ενώ ο 34χρονος συγκατηγορούμενός του στη δικογραφία φέρεται ότι εμπλέκεται και στην επίθεση στον «Ιανό», στην οποία συμμετείχαν και άλλοι τρεις…. άγνωστοι δράστες.
Η δίκη για τον εμπρησμό ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου έχει αναβληθεί αρκετές φορές, ιδίως μετά την αποχή των δικηγόρων. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, η αρχική ομάδα περίπου 12 νεαρών ατόμων, που έφεραν ξύλα, ρόπαλα, βαριοπούλες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, διαχωρίστηκε σε δύο υποομάδες, η μία από τις οποίες κατευθύνθηκε στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στο υποκατάστημα της Marfin.
Παρά τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...