Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Μακάρι να παίρνουμε μισθό Βουλγαρίας.Όπως πάμε ενώ οι μισθοί στην Βουλγαρία ανεβαίνουν και  στην Ελλάδα συνεχώς θα πέφτουν, κάποια στιγμή θα παίρνουμε και μικρότερους.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ, με το β’ Μνημόνιο (ν. 4046/2012 σελ. 713) είχε προβλεφθεί η σύγκλιση του ελληνικού κατώτατου μισθού με τους αντίστοιχους των χωρών της Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης («ρήτρα Βουλγαρίας»).

«Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν ότι «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη)» και παρακάτω ότι «Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».

Σε υλοποίηση της ανωτέρω δευτερομνημονιακής διάταξης, ο ν. 4093/2012 (υποπαρ. ΙΑ.11, σελ. 5612) μείωσε τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα σε 586,8 € για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 € για τους κάτω των 25 ετών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Με την ίδια διάταξη, που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί, καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις, με κίνδυνο (όπως πιστεύουν ορισμένοι) και τα Δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, δηλαδή ο 13ος και 14ος μισθός. Η συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου αυτού (υποπαρ. ΙΑ.11 παρ.1 εδ.ε) ρητά αναφέρει ότι «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνει στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

Σε υλοποίηση της ανωτέρω ρύθμισης του ν. 4093/2012 (σελ. 5611) είχε προβλεφθεί ειδικός μηχανισμός αναπροσαρμογής (εννοείται προς τα κάτω) του κατώτατου μισθού ετησίως και με έναρξη την 1-1-2017!

«Την απαρέγκλιτη υλοποίηση της συμφωνημένης και ήδη ψηφισμένης αυτής ρύθμισης απαιτούν τώρα οι θεσμοί», καταλήγει η ΕΝΥΠΕΚΚ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...