Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Τώρα: προσγειώθηκαν εξωγήινοι στον Σκαι για να απαγάγουν τον Τσίπρα.Δεν αντέχουν ούτε αυτοί τα λεγόμενα του.
Η ερώτηση για το Plan B.
"Το ξέρατε κύριε πρωθυπουργέ;"
"Βεβαίως. Αλίμονο αν δεν... ζητούσα από τον υπουργό οικονομικών ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση μιας κατάστασης όπως ενδεχομένως να ήταν η έξοδος από την ευρωζώνη. Αλλά να σας πω κάτι κύριε Παπαχελά. Αυτά που διάβασα με τρόμαξαν. Και ίσως ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με έκαναν να αποφασίσω ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να βρισκόμασταν εκτός της Ευρώπης...
Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΠτΔ επισημαίνει πως αυτές πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ χαρακτηρίζει την δυαρχία ως μη εποικοδομητική.
Ο χάλιας τονίζει πως η συνταγματική αναθεώρηση θα αποκαταστήσει ορισμένες διαγνωσμένες δυσλειτουργίες, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και εν πάση περιπτώσει αφορά «δεύτερες και τρίτες σκέψεις», με δεδομένη την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου και διαδικασιών σε ότι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Για τον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είχε και την τύχη και την ατυχία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να «περάσω τις πιο κρίσιμες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας τουλάχιστον μετά την δικτατορία». Χαρακτήρισε συμπυκνωμένες στιγμές που έχει περάσει κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, λέγοντας πως παρόμοιες στιγμές δεν τις έχει περάσει άλλος πρωθυπουργός στη νεώτερη ελληνική ιστορία.

Στην ερώτηση εάν έχει αλλάξει σαν άνθρωπος τον ενάμιση αυτό χρόνο, δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει ως προς τις αξίες του και τους στόχους του, αλλά πλέον «ψάχνω λύσεις στα προβλήματα. Σίγουρα έχω επίγνωση των διεθνών συσχετισμών και των δυνατοτήτων που έχει η χώρα. Σήμερα αριστερό και προοδευτικό είναι ότι μπορεί να δώσει προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στην κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Παραδέχθηκε ωστόσο πως υπολόγιζαν με ρομαντισμό πως οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη θα υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή μιας κυνικής πολιτικής που τελικά προκάλεσε ζημιά στην ίδια την Ευρώπη. Όπως είπε, οι προοδευτικές φωνές από την Ευρώπη δεν ήταν τόσο ισχυρές, χαρακτηρίζοντάς την υπνοβάτη που βαδίζει προς τον γκρεμό και πως αυτή η αφύπνιση γίνεται πλέον από την άκρα δεξιά.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα πέρασε τον δύσκολο κάβο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αλλά υπάρχουν πληγές που πρέπει να προβληματίσουν. Χαρακτήρισε πως πλέον υπάρχει πραγματική προοπτική για τη χώρα και όχι «σαν την εικονική του Σαμαρά» καθώς (εκείνος) είχε μπροστά του την 5η αξιολόγηση που δεν έβγαινε».

Οι απαντήσεις του  για το plan Χ

 Παραδέχθηκε πως είχε ζητήσει σαφώς από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη να του εξηγήσει τι θα συνέβαινε εάν η χώρα βρισκόταν εκτός ευρωζώνης. Όπως σημείωσε με νόημα αυτά που διάβασε στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ένας από τους λόγους που συνέτειαν στο να κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ.
Όπως έκανε γνωστό, τότε η κυβέρνηση είχε προσεγγίσει τη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες όπως είπε, δεν μπορούσαν να καλύψουν αυτές τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά ήθελαν να επενδύσουν. Ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η κυβέρνηση τότε δεν έψαχνε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Πάντως αρνήθηκε πως υπήρξε η οποιαδήποτε συζήτηση για εμπλοκή του στρατού σε περίπτωση ενός plan B και σημείωσε πως υπήρξε μόνο μία συζήτηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αφορούσε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.
 Για άλλη μία φορά ξεκαθάρισε πως ουδέποτε διαπραγματεύτηκε την έξοδο της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας πως η μετάβαση στην κανονικότητα θα είναι σταδιακή και για ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού θα είναι και επώδυνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...