Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ. Aνέλαβε το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ στην Τουρκία .



Στρατός και άρματα μάχης έχουν βγει στους δρόμους της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στην Άγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μάρτυρες αναφέρουν ότι στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα πετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. 

Αναφορές μιλούν για τανκ και στρατιώτες στους δρόμους. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε απόπειρα κατάληψης του τουρκικού Πενταγώνου και από ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.
Παρουσιαστής της δημοσίας τουρκικής τηλεόρασης TRT ανέφερε πριν από λίγο ότι το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ανέλαβε την ασφάλεια των τουρκικών πολιτών
Λίγο μετά τις 22.30 οι στρατιωτικές δυνάμεις απέκλεισαν και τη γέφυρα του Βοσπόρου και tη γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέττου, και στρατιώτες παρατάχθηκαν στο σημείο.Το αεροδρόμιο Ατατούρκ βρίσκεται επίσης υπό τον έλεγχο του στρατού. Όλες οι πτήσεις από και προς το Ατατούρκ έχουν ματαιωθεί. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Τραπεζούντα και η Αττάλεια, κλείνοντας δρόμους. 

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν στα ATM και κατά πληροφορίες στις δημόσιες υπηρεσίες ο στρατός έχει πάρει τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων. Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας. 

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού. στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο. Το κυβερνητικό κόμμα και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους

Στρατός: Έχουμε αναλάβει την εξουσία της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε στις 23.30 ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα «για να διατηρηθεί η δημοκρατική τάξη και να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Έκκληση Γιλντιρίμ για ηρεμία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πριν από λίγο ότι «γίνεται μία προσπάθεια» για πραξικόπημα αλλά «η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει». «Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκική δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.
Τον Φετουλάχ Γκιουλέν δείχνει ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία. Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγες ώρες αφού στις ΗΠΑ έφτασε αίτημα έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Άγνωστο είναι που βρίσκεται ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι κατά άλλους εξαφανισμένος και κατ΄ άλλους βρίσκεται σε διακοπές στην Αλικαρνασσό.
Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μετέδιδε νωρίτερα την πληροφορία ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην 'Αγκυρα.
Αυτό που καθιστά την κατάσταση ακόμη πιο περίεργη είναι το γεγονός ότι ενώ αναφέρονται πληροφορίες για χαμηλές πτήσεις, ασθενοφόρα στο γενικό επιτελείο κλπ, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν κάποια πληροφορία που να δείχνει τι ακριβώς συμβαίνει.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δύο είναι τα σενάρια: είτε οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, είτε πρόκειται για πραξικόπημα.
Πριν από λίγη ώρα οι αρχές μπλόκαραν Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...