Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Τα φανέρωσες; Tα …έχασες.



Με την επιβολή φόρου που μπορεί να φτάνει μέχρι και 45% θα βρεθούν αντιμέτωποι οι φορολογούμενοι που θα αποκαλύψουν οικειοθελώς τα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όσοι εμφανίσουν στις φορολογικές αρχές το «μαύρο χρήμα», θα γλιτώσουν από ποινικές κυρώσεις, ενώ εξετάζεται να έχουν έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Το βασικό πλαίσιο της ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης των κρυφών εισοδημάτων «κλείδωσε» στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον Γιάννη Δραγασάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι ένα από τα τρία που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τις 5 Αυγούστου (τα άλλα δύο είναι για το πλαστικό χρήμα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα), προβλέπει:
•Η φορολόγηση των κεφαλαίων που θα αποκαλυφθούν εθελοντικά θα γίνει με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν.
Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής φόρου των αδήλωτων κεφαλαίων μπορεί να φτάσει μέχρι και 45%, ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία έγινε η απόκρυψή τους.
Αν για παράδειγμα κάποιος πολίτης δεν δήλωσε ένα ποσό το 2000, τότε θα φορολογηθεί γι' αυτό με τον τότε ανώτατο συντελεστή που ανερχόταν σε 45%, το 2013 με 42% κτλ.
•Ο φορολογούμενος που αποκαλύπτει αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματα προκειμένου να επιλεγεί η σχετική φορολογική κλίμακα.
•Μερική έκπτωση από τις προσαυξήσεις στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει από την ένταξη στη ρύθμιση εφάπαξ ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων.
•Απαλλαγή από τυχόν ποινικές ευθύνες για απόκρυψη εισοδήματος.
«Ο κύριος φόρος θα πληρωθεί κανονικά, δεν υπάρχει καμία αμνηστία στα "μαύρα" κεφάλαια», υποστηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί στους φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...