Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Προσοχή Η Γερμανία δεν είναι Αμερική. Μπορεί να θελήσει να το παίξει …Σαμψών.



Εμείς γράψαμε     Έρχεται η …. Βankingkristallnacht ;  Σήμερα βλέπουμε ότι άρχισε το “ενδιαφέρον” για την… bad bank.

Η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank κλονίζεται. Η κατάσταση θυμίζει την πτώση της αμερικανικής Lehman Brothers το 2008. Αυτή την διαπίστωση κάνει σε σημερινό της άρθρο η εφημερίδα Liberation, για την γερμανική τράπεζα-κολοσσό, με τίτλο «Deutsche Bank : το φάντασμα της Lehman».
Η νευρικότητα είναι ορατή παντού: στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Τόκυο, αναφέρει το ανησυχητικό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας.
Ξαφνικά είδαμε τα αμερικανικά hedge funds, των οποίων οι επικεφαλής έχουν εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, να πουλάνε σαν τρελοί μετοχές της Deutsche Bank. Αποτέλεσμα; Στο Παρίσι αλλά και αλλού, οι επενδυτές είπαν: αν οι Αμερικανοί πουλάνε, αυτό σημαίνει ότι κάτι κακό συμβαίνει για την Deutsche Bank», εξηγεί ένας οικονομικός αναλυτής στην γαλλική εφημερίδα.
Στη Φραγκφούρτη, η μετοχή της «DB» (όπως την αποκαλούν οι traders στα χρηματιστήρια) έχασε πάνω από 8% και έπεσε κάτω από 10 ευρώ. «Αυτή τη φορά είμαστε κάτω από το ψυχολογικό ταβάνι των 10 ευρώ και οι επενδυτές φοβούνται τα χειρότερα. Μια μετοχή που θα πέσει σιγά σιγά στο μηδέν, τόσο χάλια είναι η υγεία της Deutsche Bank», αναφέρει ένας trader στην Liberation.
Για να κατανοήσουμε το πώς και το γιατί αυτής της κατάρρευσης, πρέπει να εξηγήσουμε τι έγινε στο παρελθόν, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα. Το 2003, το 2004 και το 2005 η DB διέθετε κι αυτή δάνεια στους πέντε ανέμους τα οποία μεταπωλούσε για να αποκομίσει κέρδη. Το πρόβλημα είναι ότι η DB απέκρυψε το γεγονός ότι αγόρασε και πούλησε τοξικά δάνεια. Η κρίση του 2008 με τα τοξικά δάνεια και επενδύσεις αποφεύχθηκε στις ΗΠΑ με δημόσιο χρήμα δισεκατομμυρίων. Ακόμη και η γερμανική Commerzbank διασώθηκε τότε από γερμανικό δημόσιο χρήμα, ενώ ο πρόεδρος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, δήλωνε με αλαζονεία: «Θα ντρεπόμουν να δεχτώ δημόσιο χρήμα για να αντιμετωπίσω την κρίση».
Ένα καταστροφικό τσουνάμι που αρχικά θα συμπαρασύρει 28 συστημικές τράπεζες ανά τον κόσμο και στη συνέχεια θα προκαλέσει τεκτονικό σεισμό –μεγαλύτερο αυτού της Lehman Brothers– στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, θα σημάνει η υλοποίηση του τρομώδους σεναρίου κατάρρευσης της Deutsche Bank. O γερμανικός γίγαντας, εκτός του ότι έχει έκθεση σε ολόκληρο τον γερμανικό τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ στη Γερμανία λειτουργούν 1.775 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περισσότερες από 1.000 συνεταιριστικές τράπεζες και 415 ταμιευτήρια) συνδέεται άμεσα με δεκάδες τραπεζικά ιδρύματα στον κόσμο, τα μεγαλύτερα σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ, που είτε την έχουν δανείσει είτε έχουν συμπράξει μαζί της σε άλλους τομείς.
Πιο αναλυτικά, τα… πλοκάμια της Deutsche Bank εξαπλώνονται σε 28 Διεθνείς Συστημικές Τράπεζες (GSBs), τις : JP Morgan, Bank of NY Mellon, Goldman Sachs, Bank of America – Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, State Street, Wells Fargo από ΗΠΑ, τις HSBC, Barclays, Standard Chartered, ING, RBS, UBS, Credit Suisse, Nordea, Commerzbank, Unicredit, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Santander από Ευρώπη, και Bank of China, ICBC, China Construction Bank, Sumitomo, Mizuho, Mitsubishi από Ασία.
Είναι σαφές, λοιπόν, πως εάν ο γερμανικός κολοσσός καταρρεύσει, εκτός από τις γερμανικές τράπεζες, οι ιταλικές τράπεζες, οι γαλλικές τράπεζες, καθώς και οι μεγαλύτερες τράπεζες στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, θα παρασυρθούν με τις συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αναλυτές, την επόμενη ημέρα της πτώσης της D.B., 1-2 μεγάλες τράπεζες θα συμπαρασυρθούν, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν άλλες δύο, κυρίως από Ιταλία. Εν τω μεταξύ, οι Citi, Barclays, HSBC, Morgan Stanley, Societe Generale θα χτυπηθούν επικίνδυνα, ενώ θα «απειληθούν» τόσο η JP Morgan όσο και η Goldman Sachs.
Σε έναν πρώτο γύρο, η αποτυχία της D.B. θα χτυπήσει την Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας. Σε έναν δεύτερο γύρο, το σοκ θα εξαπλωθεί στις Goldman Sachs, Credit Suisse, Societe Generale και UniCredit. Αυτό σημαίνει ότι η σταθερότητα του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος μετάδοσης.
Η D.B. διατηρεί στα βιβλία της παράγωγα που ξεπερνούν τα 73 τρισ. δολάρια και τα περισσότερα από αυτά είναι αδιαφανείς OTC συναλλαγές.
Δηλαδή τα derivatives (παράγωγα) της Deutsche Bank είναι πέντε φορές το AEΠ της ΕΕ και είκοσι φορές αυτό της Γερμανίας.
Η  DB δεν έχει μόνο έκθεση σε ένα τεράστιο τοξικό βιβλίο παραγώγων και σε τράπεζες, αλλά και σε χώρες. Το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων που κατέχει από Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία συνεχίζει να είναι σημαντικό και μόνο στις χώρες της ευρωπεριφέρειας ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ.
Αν ο γερμανικός γίγαντας καταρρεύσει, τότε αναπόφευκτα όλοι οι αντισυμβαλλόμενοί του –οι άλλες τράπεζες και ιδρύματα με τα οποία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα– θα νιώσουν άμεσα τη σεισμική δόνηση.
Η σημαντικότητα που έχει η Deutsche για τη Γερμανία είναι πολλαπλάσια αυτής που είχε η Lehman Brothers ή η Bear Stearns το 2008. H D.B. «τεχνικά» είναι μία ιδιωτική τράπεζα, ωστόσο είναι στενά συνδεδεμένη με τη γερμανική κυβέρνηση «ανεπίσημα» και με τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρείες «επίσημα» .
Το καλοκαίρι, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ αύξησε το μερίδιό της στην τράπεζα κοντά στο 10%. Η οικογένεια al-Thani επένδυσε για πρώτη φορά στη γερμανική τράπεζα το 2014, στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2015, το μερίδιό τους στην τράπεζα ήταν 6,1%. Η αύξηση του μεριδίου της οικογένειας al-Thani ,μέσω των επενδυτικών εταιρειών Paramount Services Ηoldings και Supreme Universal Holdings, σημαίνει ότι οι Καταριανοί είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Deutsche Bank, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται πλέον η BlackRock, με μερίδιο περίπου 6%.
Επίσης, 2,96% της D.B. ανήκει στην Deutsche Asset Management Investment GmbH, το 2,64% στην Macquarie Investment Management Ltd, το 2,56% στην Norges Bank Investment Management, το 2,19% στην Merrill Lynch International, το 2,19% η The Vanguard Group, Inc, το 1,56% η Amundi Asset Management SA, το 1,54% η Commerzbank και το 1,40% η Deka Investment GmbH.

Πάντως την Ελλάδα θα την “εξυπηρετούσε” μια μερική διαγραφή χρέους, λόγω χρεοκοπίας της D.B.
Σε λίγο η μετοχή της θα αξίζει όσο ένα… σουβλάκι. Ήδη έπεσε στα οκτώ ευρώ.  

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα εχουμε δραματα δηλαδη. Απο ο,τι καταλαβα στα συσιτια της εκκλησιας δεν θα ειναι εκπληξη αν δουμε τον Μπαρμπαδακη την Μερντεδακη τον Φραγκα και τον Χατζηβρυκολαου να σερβιρονται στρατιωτικου τυπου φασολαδα.
Προσωπικα δεν θα με χαλασει μια τετοια εικονα.

Ανώνυμος είπε...

Aντικαγκελάριος Γκαμπριέλ: «Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω όταν η τράπεζα η οποία μετέτρεψε την κερδοσκοπία στο επιχειρηματικό της μοντέλο ανέφερε πως έπεσε θύμα κερδοσκόπων»

Ανώνυμος είπε...

Για να δούμε πως θα το λύσουν...!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...