Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ενεργοποιήθηκε το λογισμικό από το Αμέρικα για τους ματσό..



Σε εφαρμογή τίθεται από το υπουργείο Οικονομικών το νέο σύστημα ανάλυσης και διασταύρωσης στοιχείων καταθετών, το οποίο μέσα σε 24 ώρες θα βγάζει στη σέντρα φορολογουμένους με αποκλίσεις ανάμεσα στις τραπεζικές τους καταθέσεις και τα εισοδήματα που δηλώνουν στην Εφορία.
Το νέο σύστημα εντοπισμού φοροφυγάδων τέθηκε πιλοτικά σε λειτουργία τον περασμένο Νοέμβριο κι αφού ξεπεράστηκαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία στοιχείων από μια συστημική τράπεζα, ετοιμάζεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για 1,27 εκατ. ΑΦΜ όπου υπάρχουν ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων.
Πρόκειται για φορολογουμένους οι οποίοι την περίοδο 2000-2012 είχαν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Εφόσον διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων θα καλούνται οι ελεγχόμενοι να τα δικαιολογήσουν. Σημειώνεται ότι στη λίστα των μεγαλοκαταθετών βρίσκονται όσοι έκαναν μια κατάθεση άνω των 100.000 ευρώ ή περισσότερες καταθέσεις εντός ενός έτους που ξεπερνούσαν αθροιστικά τις 300.000 ευρώ, στην περίοδο 2000-2012.

Ωστόσο, από τις διασταυρώσεις του εξελιγμένου αυτού συστήματος, από το οποίο θα περάσουν και όλοι οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν από την εφορία, θα μείνουν εκτός οι υποθέσεις που ήλεγξε με εισαγγελική εντολή η οικονομική αστυνομία. Κι αυτό γιατί οι έλεγχοι στις κινήσεις λογαριασμών των φορολογουμένων που έγιναν από την οικονομική αστυνομία, με το δικό της απαρχαιωμένο σύστημα, δεν μπορεί να «κουμπώσουν» στο νέο σύστημα της εφορίας.

Το πρόβλημα με τις υποθέσεις της οικονομικής αστυνομίας είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίζει υπέρογκα ποσά τα οποία θεωρεί ύποπτα, ενώ πρόκειται για τραπεζικές κινήσεις του ίδιου μικρότερου ποσού. Έτσι, οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν αστρονομικά ποσά.

Πάντως, σημαντικές θα είναι οι καθυστερήσεις στην προσκόμιση δικαιολογητικών από τους ελεγχόμενους, οι οποίοι φέρουν το βάρος της απόδειξης όταν αμφισβητούν τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών. Αυτό όμως δεν γίνεται με ευθύνη των φορολογουμένων, καθώς σε διάστημα 5 ημερών πρέπει να δικαιολογήσουν τα ποσά, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία, διότι θα πρέπει να αναζητήσουν δικαιολογητικά ακόμα και 10 χρόνια πίσω.
Επίσης, οι τράπεζες δεν χορηγούν αυθημερόν στοιχεία στους φορολογουμένους, με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η διαδικασία. Σε αρκετές περιπτώσεις, ελεγχόμενοι περιμένουν ακόμα και δύο μήνες από το εξωτερικό αποδεικτικά τραπεζών για τα ποσά που έφεραν στην Ελλάδα για να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις που εμφανίζονται. Πάντως, οι εφορίες δίνουν τις αναγκαίες παρατάσεις στους φορολογουμένους για να δικαιολογήσουν τα ποσά που δεν φαίνεται να δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους.
Όμως με την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος, οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και οι Δ.Ο.Υ θα έχουν τη δυνατότητα σε καθημερινή βάση να διενεργούν ελέγχους σε μεγαλύτερο αριθμό υποθέσεων και να έχουν αποτελέσματα σχεδόν άμεσα.
Με το νέο σύστημα θα διενεργούνται αναδρομικοί έλεγχοι και μέσα σε λίγες ώρες θα είναι διαθέσιμα όλα τα στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις του φορολογούμενου, οι οποίες δίνουν και το ασφαλές στοιχείο για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος, αλλά και στοιχεία για κάθε κίνηση χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα παρόμοια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά διασταυρώνονται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και αν προκύπτει διαφορά οι φορολογούμενοι θα καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΕΡΗ ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΣΟΚΟ-ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΟ-ΣΥΡΙΖΑΙΚΟΙ-ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΙ , ΟΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΟΙ , ΚΑΊ ΟΛΟ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ . ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ Ο ΡΟΤΣΙΛΝΤ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΜΟΛΗΣΕ ΤΟ 1974 ΓΙΑ ΝΑ .....ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗ .....ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙ ΒΟΡΑ ?? Η ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ...??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...