Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Τριάντα χρόνια σέρνεται η …μπαλαντέζα.



Ο Τσίπρας στο Ηράκλειο είπε ότι η ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης – Πελοποννήσου που θα μειώσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών,  βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον ενεργειακό τομέα, προτεραιότητα θα αποτελέσουν τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και η τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, μέχρι το 2020 θα έχει τελειώσει η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Χανίων και Πελοποννήσου, η οποία προβλέπεται να μειώσει κατά 20% τα τιμολόγια ρεύματος από την ελάφρυνση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και τρία χρόνια αργότερα, η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηρακλείου και Αττικής.
Πέρα από την καλωδιακή διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, ο κ. Τσίπρας έκανε μνεία και στον κομβικό ρόλο που θα έχει το νησί  στα μεγάλα διακρατικά ενεργειακά πρότζεκτ.
Αναφέρθηκε στο καλώδιο EurΑsia Interconnector, που θα συνδέει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Κρήτης, αλλά και στον αγωγό Eastmed, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Επισημαίνεται ότι για την προώθησή του έχει υπογραφεί κοινή διακήρυξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Θυμάστε πότε ακούσαμε για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για «καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την (ηπειρωτική) Ελλάδα»; Πριν από τριάντα χρόνια περίπου. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που  την είχε υποσχεθεί. Μετα εγινε...μόδα η εξαγγελία,  και τον μιμήθηκαν  όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί. Αν όλες αυτές οι υποσχέσεις είχαν υλοποιηθεί, η Κρήτη θα είχε διασυνδεθεί σήμερα, όχι με ένα, αλλά τουλάχιστο με… πέντε καλώδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...