Αρχική Πρωτοσέλιδα world News Google News BBC Reuters CNN Mega Antenna SKAI Alpha Star EΡΤ

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Εσύ ακόμη έχεις τραπεζικές μετοχές; Δεν λυπάσαι τις εναπομένουσες οικονομίες σου;



Σαν να μην υπάρχει αύριο» ξεφορτώνονται τις τραπεζικές μετοχές οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,61% στις 730,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 87 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 117,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.928,01 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 7,81% στις 725,62 μονάδες. Στο ταμπλό η Attica Bank υποχώρησε κατά 13,56%, με την Πειραιώς να ακολουθεί με το δικό της -12,11%, διευρύνοντας σε πάνω από το 50% τις απώλειες από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Πτώση 9,09% καταγράφει η Alpha Bank, ενώ Εθνική και Eurobank καταγράφουν απώλειες λίγο πάνω από 4%.
Μάλλον δεν έχετε κατανοήσει ότι σε 5 χρόνια έχουν γίνει στις τράπεζες 3 ανακεφαλαιοποιήσεις, από τις οποίες δύο ήταν bail-in, αφού οι μέτοχοι έχασαν τα λεφτά τους. Θα μου πείτε ότι κανένας μαλάκας από αυτούς που ψηφίζετε δεν σας το έχει πει ποτέ ούτε κανένα αρχίδι... από τους δημοσιογράφους.  Κατανοητόν. Δεν ήθελαν να σας τρομάξουν... καθότι υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν τα φαινόμενα των ηθικών κινδύνων για τις συστημικές τράπεζες, δηλαδή να καταλάβετε πόσα ρίσκα κατά της χώρας έχουν πάρει με τελικό αποτέλεσμα κάποια στιγμή να τους τουλουμιάσετε.

Τα κόκκινα δάνεια είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα καθότι αυξάνουν τις ζημίες των τραπεζών, που γίνονται εμφανείς από τη στιγμή που αυτά εκκαθαρίζονται ή διαγράφονται. Η διαδικασία αυτή για τις Ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να προχωράει με τη ταχύτητα που πρέπει, αφού οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προχωρούν και τα πλεονάσματα δεν είναι τέτοια που να σηκώνουν τη μεταφορά ζημιών πολλών δις ευρώ στον προϋπολογισμό. Το άλλο θέμα αφορά τη μείωση ρευστότητας στις συστημικές τράπεζες εξαιτίας των ζημιών που αυξάνουν καθώς τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν να αυξάνουν.

Τα stress tests θα φέρουν την ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης για τις τράπεζες. Δεν είναι σίγουρο ότι τα λεφτά απο το ΤΑΙΠΕΔ θα φτάσουν να γεμίσει ένας κουμπαράς με 40 δις ευρώ που απαιτείται ως το 2018 για να μη υπάρξουν ζημίες για τις τράπεζες. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα πρέπει να ψάξει για άλλες πηγές να βρει αυτά τα χρήματα. Αυτό μπορεί να λέγεται νέο δάνειο από τον ESM ή ακόμη και bailin (π.χ. μικρότερος αριθμός μετοχών για τους μετόχους και μείωση της αξίας των μετοχών).

H πτώση της τιμής των μετοχών των συστημικών τραπεζών που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στο ΧΑ είναι προς αυτή τη κατεύθυνση. Κάποιοι μέτοχοι πληροφορήθηκαν πρώτοι τι έρχεται και αποχώρησαν πρίν χάσουν τα λεφτά τους με τα stress tests του Μαίου του 2018 που θα λάβουν υπόψη τις συμφωνίες των υπαρχόντων μνημονίων.

Με μια πτώση της τιμής των μετοχών επιτυγχάνεται πτώση της αξίας της τράπεζας. Με το τρόπο αυτό η ζημιά σε πρώτη φάση απορροφάται από τους μετόχους (αυτό είναι το bailin). Τα λεφτά των Ταμείων και των Δήμων φαντάζομαι θα είναι στη ΤτΕ ώστε να χρησιμοποιηθούν πάλι (να εξαφανισθούν).

Τί δεν καταλάβατε; Στο τέλος-τέλος , τα ξέρασε και το ΔΝΤ και ο Ντράγκι. Ο ένας μαλάκας υπέγραψε 3.5% πλεόνασμα και ο άλλος μαλάκας θέλει 2% πλεόνασμα.

«Κραχ» στα έσοδα του Αυγούστου -Τρύπα από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος [pdf]



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΘΑ ΞΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΜΑΔΑΡΑ;

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ . ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ !!!!!!!!!!!!!!!
ΕΥΡΩ=ΕΒΡΑΙΟ . ΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟ ΔΙΠΟΔΟ !!!!!!!!!

Ixnos είπε...

Θα σου΄λεγα καμία κουβέντα αλλά δεν έχω ζυγαριά και μπορεί να είναι πολύ βαριά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...