Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Κατάντησαν κέτερινγκ για τους λάθρο τις ενοπλες δυνάμεις.


«Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, σας γνωρίζεται ότι για τις 30 Μαΐου 2019 διαμένουν σε 32 δομές διαχείρισης ΕΔ, 28.659 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 26.447 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω και Διαβατών έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).
Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 30 Μαΐου 2019 ανέλαβαν το έργο της παροχής 13.725 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 230 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.»

Αρχισε η προεκλογική περίοδος. «Ζήτω του δράκουλα το ζαβοπαίδι»




Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ώς που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κωνσταντίνος Καβάφης, «Όσο μπορείς»

Εαν όμως προκηρυχθούν εκλογές μετά τις 15 Ιουλίου τι γίνεται;



Με την επιλογή δύο ανώτατων δικαστικών, που κατείχαν θέσεις αντιπροέδρων στο ανώτατο δικαστήριο ως τώρα, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιλογή νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για δήθεν αντισυνταγματικές πρακτικές , ενώ η προεκλογική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει και δεν έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές.
Έτσι με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε για τρεις περίπου ώρες, και μετά από διεργασίες και διαφορετικές απόψεις που εκφράστηκαν τελικά επελέγη για τη τη νευραλγική θέση του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δήμητρα Κοκοτίνη η οποία πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος του ποινικού τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου που εκδίκασε την υπόθεση για την άδεια του Δημήτρη Κουφοντίνα. Για τη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου επελέγη η αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ειρήνη Καλού.

Κάποιοι επικαλούνται τον νόμο 2190/94 του Αν. Πεπονή που περιλαμβάνει διάταξη η οποία ξεκαθαρίζει με πλήρη σαφήνεια ότι «από την προκήρυξη εκλογών έως την διεξαγωγή τους απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στο Δημόσιο», είτε πρόκειται για τη μετάταξη υπαλλήλων, είτε παραγγελία που αφορά το Δημόσιο, είτε την τοποθέτηση δικαστών Ανώτατων Δικαστηρίων. Κατά συνέπεια από την 1η Ιουλίου έως τις 7 Ιουλίου, οποιοδήποτε προεδρικό διάταγμα που θα όριζε τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, θα ήταν παράνομο και αντισυνταγματικό. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η θητεία της σημερινής ηγεσίας του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου, άρα σε αυτό το διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης δεν μπορεί να υπογράψει προεδρικό διάταγμα. Διότι, αν το υπέγραφε, θα είχαμε δύο ηγεσίες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Κατά συνέπεια ο νόμος Πεπονή και το γεγονός ότι η θητεία των ανωτάτων δικαστικών λήγει στις 30 Ιουνίου, καθιστούν αδύνατη την υπογραφή προεδρικού διατάγματος.

Κάποιοι αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος ως τη λήξη της θητείας της σημερινής ηγεσίας της δικαιοσύνης, στις 30 Ιουνίου δεν πρόκειται να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα.


 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Τσακώνονται για τον ποιος θα διορίσει τον πρόεδρο στον Άρειο Πάγο.



Αρνητική ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στην επιστολή του Μιχάλη Καλογήρου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης ζητούσε από τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συναινέσει για την αλλαγή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη.
Ακόμη και αν υπήρχε διακομματική συναίνεση για το ζήτημα, «το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση» απάντησε συγκεκριμένα η ΝΔ . Ειδικότερα, στην απαντητική επιστολή που απέστειλε ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων ότι «ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Τώρα που την είδε την... προκήρυξη εκλογώνκαι την υπηρεσιακή κυβέρνηση”  χωρίς να έχει πάει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Δημοκρατίας; Στην χώρα μπουρδέλο είμαστε και ο καθένας κόπανος λέει ότι θέλει.