Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

DΩΡΑΚΙΑ???

ια πολλούς μήνες μετά την έναρξη της έρευνας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, ακούγονταν πολλά για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Ωστόσο, έπρεπε να αρχίσει η δίκη του κ. Σίκατσεκ στο Μόναχο, προκειμένου να πιεστούν οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν και αυτή την πτυχή. Ο κ. Σίκατσεκ δεν δίστασε να πει ότι η Siemens έχει «λαδώσει» επανειλημμένως και τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας, διά της μεσολάβησης βεβαίως του «εγχώριου» αρμοδίου κ. Χριστοφοράκου.

Βέβαια, «δωράκια» από «δωράκια» διαφέρουν, καθώς κάποιοι φαίνονται να πήραν… κουζίνες και ψυγεία και κάποιοι «ζεστό» χρήμα. Συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Σίκατσεκ και του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα ήταν ο κ. Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, οικονομικός διευθυντής του τομέα Τηλεπικοινωνιών της γερμανικής Siemens, ο οποίος μάλιστα θεωρούσε υπερβολικές τις μίζες που ζητούσαν οι εν Αθήναις συνάδελφοί του.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει έως σήμερα, ο κ. Κουτσενρόιτερ είχε αναλάβει να στείλει κάποια χρήματα για τις ανάγκες που είχαν τα δύο μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, ενόψει των εθνικών εκλογών του 2004. Στη Γερμανία έχει κατατεθεί ενόρκως ότι σε όλα τα μεγάλα έργα που ανέλαβε η Siemens στην Ελλάδα, υπήρχε πρόβλεψη και για τις «απαραίτητες» μίζες.

Εντός Ελλάδος και εκτός της δικαστικής - ανακριτικής διαδικασίας στη Βαυαρία, το πρώτο όνομα που ενεπλάκη είναι εκείνο του κ. Τάσου Μαντέλη, ο οποίος το 1997, ως υπουργός Μεταφορών, είχε υπογράψει την «αμαρτωλή» σύμβαση για το C4I μεταξύ Siemens και ΟΤΕ. Aργότερα, ήλθαν στην επιφάνεια τιμολόγια της Siemens με το όνομα του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Η καθυστέρηση αποπληρωμής των τιμολογίων από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς επίσης η φιλική σχέση που διατηρεί με τον κ. Χριστοφοράκο, ήταν οι δύο κύριοι λόγοι που ενέπλεξαν στην υπόθεση το όνομά του. Ο κ. Μητσοτάκης είχε προμηθευτεί για το πολιτικό γραφείο του στην οδό Χαλκοκονδύλη, ενόψει των εκλογών του 2007, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό ύψους 137.000 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης και η πρώην σύζυγός του κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχαν αγοράσει τον Μάιο του 2002 και ακίνητο στην Τήνο με διαμεσολάβηση του κ. Χριστοφοράκου και του κ. Διονύση Δενδρινού, υπευθύνου της Siemens για το C4I. Η κυρία Γκραμπόφσκι και η σύζυγος του κ. Δενδρινού, Ελένη, εκείνη την εποχή ήταν και συνάδελφοι στο υποκατάστημα της Deutsche Bank στην Αθήνα.

Μόλις πριν από πέντε ημέρες ακούστηκε για πρώτη φορά και το όνομα του κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος κατά την επίμαχη εποχή προμηθειών των οπλικών συστημάτων «Patriot» και «ΕΡΜΗΣ–2» ήταν υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε δεχθεί εν είδει «δώρου» οικιακές συσκευές από τη Siemens. Και οι τρεις πολιτικοί αρνήθηκαν ότι έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή με μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Δεν πρόκειται για τα μοναδικά ονόματα πολιτικών που έχουν εμφανιστεί στη δικαστική έρευνα.

Ενα από αυτά τα πρόσωπα είναι εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Κώστα Σημίτη. Με τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού συνδέεται ο κ. Γιάννης Πιταούλης, δικαιούχος ενός εμβάσματος το οποίο πληρώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 1999, έξι ημέρες προτού το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφασίσει να προχωρήσει στην αγορά των πυραύλων «Patriot». Ωστόσο, τόσο ο κ. Πιταούλης, όσο και οι κ. Μιχάλης Βόγιας και Μίλτος Ψαρρός, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται σε καταθέσεις στον εισαγγελέα του Μονάχου, δεν έχουν κληθεί ακόμη όλοι από τον Ελληνα ανακριτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου