Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Το σουβλάκι είναι θερμιδική βόμβα… (ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ)


Το παραδοσιακό... σνακ των Ελλήνων που σερβίρετε τυλιγμένο σε λαδόκολλα με πίτα, κρέας, τζατζίκι, κρεμμύδι και ντομάτα αποδεικνύεται κάθε άλλο παρά «αθώο»! Όταν οι διατροφολόγοι πήραν μολύβι και χαρτί, προσθέτοντας τις θερμίδες των υλικών που περιέχονται σε ένα σουβλάκι, διαπίστωσαν πως είναι θερμιδική βόμβα. O λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι ψήστες στα σουβλατζίδικα τυλίγουν στην πίτα γενναίες δόσεις λίπους κάνοντας έτσι οικονομία στην ποιότητα με στόχο να αυξήσουν τα έσοδά τους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται μια τεράστια θερμιδική ψαλίδα από σουβλάκι σε σουβλάκι, αφού η τιμή έναρξης δεν ξεπερνά τις 300 θερμίδες μπορεί όμως να εκτιναχτεί και στις 710 θερμίδες! Το λίπος στην πίτα. Πιο συγκεκριμένα, η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος. Αντίστοιχα οι μεγάλες ποσότητες σος και πατάτας ανεβάζουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αμέσως “φορτώνουμε” τον οργανισμό μας με περίπου 400 θερμίδες επιπλέον». Η ποσότητα του λίπους στο κρέας που θα περιέχει μία πίτα σουβλάκι εξαρτάται πάντα από τον εστιάτορα, όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί.

«Αρκετοί χρησιμοποιούν ένα μικρό κομμάτι λίπος για να νοστιμίσει το καλαμάκι. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούν περισσότερα. Γενικά όμως όσο περισσότερο λίπος χρησιμοποιείται τόσο πιο συμφέρουσα και οικονομική λύση είναι για τους ψήστες. Όχι όμως και για τους καταναλωτές που σε αυτή την περίπτωση βλέπουν τις θερμίδες να χτυπούνε... κόκκινο», λέει ο κ. Ρίσβας, ο οποίος προσθέτει πως δυστυχώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να ελέγξει πόσο λιπαρό είναι το κρέας που του σερβίρουν.

Και τι πρέπει να γίνει τώρα να το ρίξουμε στην χορτοφαγία; Α ρε Λαμπράκη με τα ωραία σου?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου