Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ “ΠΙΣΩ” ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ;


ΙΔΟΥ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΟΤΕ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΗΣ SIEMENS

Με ονόματα, διευθύνσεις και υπογραφές

Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Με ονόματα, με διευθύνσεις, με συναλλαγές και με επενδύσεις βρίσκονται στην πολύκροτη δικογραφία της Siemens, που έχει συγκροτηθεί στην Εισαγγελία της Βέρνης, τα δύο ανώτερα στελέχη του ΟΤΕ, για τα οποία η «Ε», το περασμένο Σάββατο 17/1, έγραψε ότι έλαβαν εμβάσματα ύψους 500.000 μάρκων έπειτα από εντολή του μαύρου ταμείου. Σήμερα η «Ε» αποκαλύπτει ποια είναι τα πρόσωπα στα οποία η Siemens έδωσε «bonus», προφανώς για «διευκολύνσεις» που αυτά τής προσέφεραν, από τις επιτελικές θέσεις που τότε κατείχαν στον όμιλο του ΟΤΕ.

Παν. Νικάκης

Πίσω από τον κωδικό WP 6183651 στον οποίο η Siemens έστειλε, στις 17 Μαΐου 2001, έμβασμα 250.000 μάρκων, κρύβεται ο κ. Παναγιώτης Νικάκης, ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ, που τότε κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή Ανάπτυξης στη Romtelecom (ο οργανισμός απέκτησε τον έλεγχό της, 54%, στο τέλος του 1998). Στο υποκατάστημα της Schwarzstrasse 13-15 στο Ζάλτσμπουργκ, στην Τράπεζα Raiffeisen το έμβασμα της Siemens κατετέθη στον λογαριασμό 17.245.085 που μετά την αποκάλυψή του φαίνεται ότι ανήκει στον κ. Παναγιώτη Νικάκη.

Από τα τραπεζικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία της Βιέννης στη Βέρνη (1-12-2ο06, 29-1-2007 και 9-5-2007) προκύπτουν όλα τα στοιχεία του κατόχου του λογαριασμού, προσκομίζονται οι υπογραφές του στην τράπεζα Raiffeisen κατά τις συναλλαγές του, ενώ υπάρχει και φωτοτυπία του διαβατηρίου του με ημερομηνία γέννησης το έτος 1943.

Γ. Αυλωνίτης

* Πίσω από τον δεύτερο κωδικό, τον WP 6187256, στον οποίο η Siemens έστειλε την ίδια ημέρα 250.000 μάρκα με πανομοιότυπη εντολή μ' αυτήν προς τον κ. Νικάκη, κρύβεται ο κ. Γεώργιος Αυλωνίτης, επίσης ανώτατο στέλεχος του ΟΤΕ. Την περίοδο της άνομης αμοιβής του ο κ. Γ. Αυλωνίτης ήταν σχεδόν το Νο2 στη διοίκηση της Romtelecom, κάτω από τον φίλο του -τότε- διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Βασίλη Τσακωνιάτη. Ο τελευταίος, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Siemens, εκλήθη ως ύποπτος το περασμένο καλοκαίρι από τον εισαγγελέα Π. Αθανασίου, καθώς συμμετείχε -το 1997- σε επιτροπή που προώθησε τις επίμαχες προγραμματικές συμφωνίες με Intracom και Siemens.

Ο λογαριασμός του κ. Γ. Αυλωνίτη στη Raiffeisen στον οποίο έγινε το έμβασμα της Siemens, σύμφωνα με τα σχετικά παραστατικά, είναι ο 14.859.599 (σε μάρκα). Ωστόσο ο ίδιος εμφανίζεται και με δεύτερο λογαριασμό, τον 17.264.912 (σε ευρώ), στην ίδια τράπεζα, οι αναλυτικές κινήσεις του οποίου περιέχονται στον φάκελο της Βέρνης.

Στη Romtelecom

* Και τα δύο στελέχη καριέρας του ΟΤΕ, που συναντήθηκαν στη Romtelecom την περίοδο που αφειδώς γίνονταν απευθείας αναθέσεις σε Intracom, Siemens και Alcatel, κατείχαν σημαντικές θέσεις στον ΟΤΕ από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

* Ο κ. Π. Νικάκης ως βασικό του ορμητήριο είχε τη Διεύθυνση Διεθνών Επενδύσεων, ήταν διακεκριμένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΚΕ-ΟΤΕ και διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου των Φυσικών. Συμμετείχε ενεργά σχεδόν σε όλες τις ομάδες διαπραγμάτευσης όταν ο ΟΤΕ εξαγόρασε την Armentel, την Romtelecom και το μερίδιο στην Telecom Serbia. Από τους συναδέλφους του θεωρείτο ότι ανήκε «στην επιρροή της Παιανίας», που τώρα με απορία διαπιστώνουν ότι λάμβανε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο κ. Νικάκης συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΤΕ το 2005. Τον επίμαχο λογαριασμό στο Ζάλτσμπουργκ τον κινούσε μέχρι και το 2005, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ συνδικαιούχοι και συναλλασσόμενοι μέσω του ίδιου λογαριασμού εμφανίζονται η σύζυγός του και η μεγαλύτερη κόρη του. Όλοι τους υπογράφουν τραπεζικά παραστατικά.

* Ο κ. Γεώργιος Αυλωνίτης, σύμφωνα με τα παραστατικά γεννημένος το 1937, υπηρέτησε σε σημαντικές θέσεις στον ΟΤΕ, όπως στις διευθύνσεις Μελετών-Κέντρων, που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση των προμηθειών του οργανισμού αλλά και στην προώθηση των προγραμματικών συμφωνιών-μαμούθ του 1997. Η εξειδίκευσή του ως μηχανικού τού προσέφερε ταχεία ανέλιξη, ωστόσο οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι βοηθήθηκε και εξαιτίας της πολιτογράφησής του ως ήπιου υποστηρικτή του ΠΑΣΟΚ. Συνταξιοδοτήθηκε το 2002, ενώ τους λογαριασμούς στη Raiffeisen τούς διέθετε πριν από το επίμαχο έμβασμα της Siemens.

Στις τραπεζικές αναφορές (31-12-2000) της Raiffeisen ο κ. Γ. Αυλωνίτης εμφανίζεται με λογαριασμό αξιόγραφων που απαρτίζεται από χαρτοφυλάκιο τριών τουλάχιστον επιλογών, με επενδύσεις σε μετοχικά αμοιβαία και κυρίως σε προϊόντα διαχείρισης διαθεσίμων. Στα στοιχεία της Βέρνης περιλαμβάνονται οι συμβάσεις του με την τράπεζα, αποτιμήσεις χαρτοφυλακίου, κινήσεις καταθέσεων - αναλήψεων, εντολή κλεισίματος λογαριασμού κ.ά. Συνδικαιούχοι στο λογαριασμό του κ. Γ. Αυλωνίτη εμφανίζονται, με τις υπογραφές και τα διαβατήριά τους, η σύζυγος και τα δύο τέκνα του. http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=44473916

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου