Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Να γιατί «χρειάζονται» οι τραπεζίτες τα 28 δις ευρώ.


Βαλκανική βόμβα 11 δισ. ευρώ απειλεί τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο σενάρια κρατικοποιήσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών. Έκθεση της Citi που οδήγησε χθες σε νέα μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο ανεβάζει σε 60 δισ. ευρώ τις συνολικές ζημιές που απειλούν 17 δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες με χορηγήσεις δανείων 507 δισ. ευρώ στην περιοχή των Βαλκανίων. Το ένα έκτο των εκτιμώμενων αυτών ζημιών- ή 10,871 δισ. ευρώαφορά τις ελληνικές τράπεζες Εθνική, Εurobank, Αlpha και Πειραιώς που έχουν δώσει δάνεια 67 δισ. ευρώ στις χώρες των Βαλκανίων. Πρόκειται για ποσό που ισοδυναμεί με το 27% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδος.
Οι εκτιμήσεις της Citi κρίνονται ακραίες από Έλληνες τραπεζίτες που αναγνωρίζουν, όμως, τους κινδύνους τους οποίους εγκυμονεί η αγορά των Βαλκανίων, υπό το πρίσμα της προσγείωσης των ρυθμών ανάπτυξης, της διολίσθησης των νομισμάτων τους και της απειλητικής αύξησης των «κόκκινων» δανείων από τους δανειολήπτες που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις τουςΗ έκθεση έρχεται να αναζωπυρώσει σενάρια κρατικοποιήσεων και συγχωνεύσεων ελληνικών τραπεζών που ήρθαν δυναμικά στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες .

Στο 35% τα «κόκκινα» δάνεια

Σύμφωνα με την έκθεση τής Citi, η εμπειρία από προηγούμενες πιστωτικές κρίσεις έχει δείξει ότι στις αναδυόμενες αγορές τα καθυστερούμενα δάνεια αυξάνονται στο 35% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων και οι πιστωτικές ζημιές καταλήγουν σε ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20%. Αυτή ακριβώς η προβολή οδηγεί στις εκτιμήσεις ζημιών 10,871 δισ. ευρώ για την Εθνική, την Εurobank, την Αlpha και την Πειραιώς όσο δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ. Οι χορηγήσεις της Εθνικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη φτάνουν τα 25,212 δισ. ευρώ (σε σύνολο χορηγήσεων ομίλου 74,392 δισ. ευρώ), η Εurobank έχει δώσει δάνεια 18,662 δισ. ευρώ (σύνολο 64,576 δισ. ευρώ), η Αlpha ακολουθεί με χορηγήσεις 13,328 δισ. ευρώ (σύνολο 55,740 δισ. ευρώ) και τα δάνεια που έχει χορηγήσει η Πειραιώς στα Βαλκάνια φτάνουν τα 9,722 δισ. ευρώ (σε σύνολο χορηγήσεων 44,222 δισ. ευρώ). Αν υποτεθεί ότι το 20% των δανείων που έχουν χορηγήσει στην περιοχή θα μεταβληθεί σε ζημιές για τις τέσσερις τράπεζες, αυτές προσδιορίζονται σε 10,871 δισ. ευρώ, αφού υπολογιστούν και οι φόροι

Βόμβες επισφαλειών

Συνολικά οι τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια έδιναν με μεγάλη άνεση και αντιστρόφως ανάλογη προσοχή δάνεια στην περιοχή, με αποτέλεσμα η πιστωτική επέκταση να τρέχει με ρυθμό της τάξεως του 60% στις χώρες των Βαλκανίων. Τώρα, η πιστωτική επέκταση έχει πέσει μεν στο μισό, αλλά τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στο παρελθόν αποτελούν βραδυφλεγείς βόμβες επισφαλειών. Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα Βαλκάνια είναι κυρίως σε ευρώ, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 35% έως 65% για τα στεγαστικά και από 10% έως 70% για τα επιχειρηματικά. Με τον συναλλαγματικό κίνδυνο να αυξάνεται και την οικονομική δραστηριότητα να καθηλώνεται, ο κίνδυνος να αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια διογκώνεται απειλητικά. Το απόρρητο έγγραφο 17 σελίδων που συζητήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών την προηγουμενη Τρίτη προειδοποιεί επίσης ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να αγοράσουν ή να παράσχουν εγγυήσεις γι’ αυτά τα στοιχεία ενεργητικού μπορεί να βυθίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε βαθύτερη κρίση.

Βαλκανική καταιγίδα για τις τράπεζες

Μαύρη τρύπα 37 δισ. ευρώ στα Ταμεία

Κρατικοποιήστε τώρα τις τράπεζες

«Βόμβα» για τέσσερις ελληνικές τράπεζες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου