Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΠΟΥ ΤΟ «ΠΑΕΙ» Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ;


ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΗΝΕΙ Ο ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ!

Ήρθαν για να μείνουν. ''Μαγαζί'' στήνουν Λαυρεντιάδης -Κυριακίδης» απόκτησαν σημαντικό μερίδιο στον Πήγασο. Σχεδόν 3 μήνες μετά, οι δύο άνδρες αγόρασαν τα πάντα εκτός -προς το παρόν- από τηλεοπτικό σταθμό, από όλους τους επιχειρηματίες πλην της οικογένειας Αλαφούζου.
Από την οικογένεια Βαρδινογιάννη την «Espresso» και τα περιοδικά της θυγατρικής εταιρείας. Από τον Χρήστο Λαμπράκη την αγγλόφωνη «Athens News» και το περιοδικό «Free» τα οποία ο όμιλος δεν ήθελε. Στον Πήγασο, σε μια εποχή οικονομικής δυσχέρειας, αγόρασαν τουλάχιστον το 12% του ομίλου και έχουν στόχο το 20%. Από τον Δ. Κοντομηνά και τον Γ. Κύρτσο πήραν το μισό μερίδιο εκάστου, αποκτώντας το 26% των εφημερίδων «City Press», «Free Sunday» και «City Auto Moto». Έχουν ήδη εκδώσει τη «Σφήνα», από την οποία έφυγε ο Σ. Καρατζαφέρης, ενώ αγόρασαν από τον Σωκράτη Κόκκαλη τον Flash και είναι έτοιμοι και για το Sport TV (πρώην Magic), αν και τώρα αφήνουν να εννοηθεί πως φοβούνται παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Χτύπησαν και την πόρτα του Φαλήρου, όμως η απάντηση ήταν αρνητική, ενώ κρούση έγινε και προς τον Alpha. Ταυτόχρονα ο Λ. Λαυρεντιάδης επεκτείνεται με χορηγίες στο Μέγαρο Μουσικής ενώ διαφημίσεις της Alapis γεμίζουν τα εβδομαδιαία έντυπα. Η τακτική τους είναι απλή. Πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, προσωπικά ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ρωτάει όλους τους ισχυρούς επιχειρηματίες των Μέσων, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εξασφαλίζοντας την απαραίτητη, ως φαίνεται, συναίνεσή τους, οι συνεταίροι προχωρούν στο επόμενο βήμα, εξαγοράζοντας κυρίως ζημιογόνα ΜΜΕ. Η «City Press» με τζίρο 5.650.661 ευρώ το 2007 έχει ζημίες 789.041 ευρώ και συσσωρεμένες ζημίες 3.949.879. Ο Flash πάλι, με κύκλο εργασιών μόλις 527.086 ευρώ το 2007 είχε ζημίες 4.744.628 και συσσωρεμένες ύψους 16.101.468 ευρώ. Το δεύτερο μέρος της τακτικής τους δεν το έχουμε δει προφανώς ακόμη, καθώς προϋποθέτει την ολοκλήρωση των αγορών (στο στόχαστρο είναι και ποσοστό της «Ισοτιμίας» ) και τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα κινεί όλα αυτά τα Μέσα. Στόχος πάντως του 36 ετών Λαυρεντιάδη και του μεγαλύτερου σε ηλικία Κυριακίδη δεν είναι απλώς να προστατευτούν από πιθανές επιθέσεις τρίτων για τις άλλες τους δραστηριότητες, αλλά να χτίσουν έναν γερό όμιλο, είτε κινούμενοι περιφερειακά είτε κεντρικά. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει επικοινωνία και με τον Β. Ρέστη, με τον οποίο κάποια στιγμή σκέφθηκαν να πάρει την ΑΕΚ, αλλά δεν προχώρησε. Πληροφορίες από καλές πηγές λένε ότι στους στόχους είναι και ο Ολυμπιακός, σε περίπτωση βέβαια που κάποια στιγμή θελήσει να τον πουλήσει ο Σωκράτης Κόκκαλης, προκειμένου να εξασφαλιστεί και η λαϊκή στήριξη... Στον δημοσιογραφικό βραχίονα της προσπάθειας, εκτός από την Αρετή Σιδηροκαστρίτου, από την περασμένη βδομάδα προστέθηκε και ο Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος συνοδεύοντας τον Πέτρο Κυριακίδη, όπως γράφαμε στο typologies. gr, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον Flash. Στο σκέλος της τηλεόρασης, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα με το Sport TV δεν αποκλείεται οι δύο άνδρες να αποκτήσουν μερίδιο σε μεγαλύτερο κανάλι. Στόχος τους πάντως είναι να δημιουργήσουν ένα life style κανάλι στο οποίο θα προβάλλουν τα προϊόντα τους, αξιοποιώντας το υλικό των εφημερίδων που διαθέτουν

Συννεφα στις σχέσεις Carlyle Group, Λαυρεντιαδη

Οταν πέρυσι το Μάιο περνούσαν τα πακέτα του 73,54% της Νεοχημικής στο Carlyle Group, λίγοι ήταν εκείνοι που φαντάζονταν πως ο ξένος επενδυτικός οίκος θα μπορούσε να κινηθεί εναντίον της πλευράς Λαυρεντιάδη. Ο τελευταίος αποχωριζόταν, έπειτα από 34 χρόνια οικογενειακής παράδοσης, το δημιούργημα του πατέρα του, Βασίλη, εισπράττοντας το μυθικό ποσό των 503 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πλευρά του, το Carlyle Group, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους επενδύσεων, (που με το Ιδιωτικό μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών τους αγοράζουν υποτιμημένες επιχειρήσεις και στη συνέχεια τις μεταπωλούν για κέρδη. Είναι μια ιδιαίτερα επικερδή εταιρία ανοικτή μόνο για τον πλουσιότερο παίκτες.. Έχει ένα μέσο περιθώριο κέρδους των 34 τοις εκατό ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία. Η Carlyle Group έγινε μια μεγάλη δύναμη για την παγκόσμια οικονομική σκηνή, με τη «δημιουργία» εξεχόντων όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, που παράσχει «βοήθεια» για πρόσβαση σε υπουργεία σε ολόκληρο τον κόσμο.) έκανε μέσω της εξαγοράς της Νεοχημικής αισθητή για πρώτη φορά την παρουσία του στην ελληνική αγορά.

Ήταν η περίοδος που οι συνέπειες της κρίσης άρχιζαν να απλώνονται στις ευρωπαϊκές οικονομίες και τα χρηματιστήρια, παρασύροντας χαμηλότερα τις αποτιμήσεις των εταιριών. Και τότε πολλοί θεώρησαν ότι ο όμιλος Λαυρεντιάδη απλώς ξεφόρτωνε το επιχειρηματικό σχήμα, μέσα από μία ιδιαίτερα αποδοτική συμφωνία.

Κεφάλαια και διεθνής παρουσία
Το υπερδραστήριο (τότε) private equity διέθετε υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούσαν τα 53 δισ. ευρώ, αναπτυσσόταν μέσω εξήντα διαφορετικών χαρτοφυλακίων, από την αεροπορία και την άμυνα, την αυτοκινητοβιομηχανία μέχρι τα καταναλωτικά αγαθά και τα ΜΜΕ. Περιλάμβανε περισσότερους από 1.200 επενδυτές σε 68 χώρες, ενώ διέθετε γραφεία σε 21 χώρες από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη μέχρι την Αυστραλία και τη Βόρεια Αφρική. Μέσα σε μία εικοσαετία είχε επενδύσει περισσότερα από 28 δισ. ευρώ σε ένα πολυδαίδαλο πλέγμα εξαγορών. Η Νεοχημική ήταν μία από τις 774 εξαγορές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Από τη στιγμή που άρχισε να καταρρέει το γαϊτανάκι των εξαγορών, συγχωνεύσεων και οι επενδυτικές κινήσεις να γίνονται μπούμερανγκ για τα equity funds, ήταν θέμα χρόνου να αρχίσουν να σπάνε συμφωνίες και να εγείρονται από ενστάσεις μέχρι δικαστικές αγωγές. Πώς, όμως, έφτασαν τα πράγματα εκεί; Ένα χρόνο πριν από την πώληση, η Alapis, εκμεταλλευόμενη τη θετική χρηματιστηριακή συγκυρία, είχε ολοκληρώσει αύξηση-μαμούθ ύψους 817 εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά μέσα σε ένα χρόνο η πλευρά Λαυρεντιάδη έκανε συμφωνίες και κινήσεις που της απέφεραν 1,320 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερα από 450 δισ. σε δραχμές. Η Alapis είχε προαναγγείλει και νέο γύρο εξαγορών, πλην όμως το επενδυτικό πρόγραμμα επιβραδύνθηκε λόγω της κρίσης. Όσον αφορά στη Νεοχημική, το Carlyle Group αποκτούσε το πλειοψηφικό πακέτο μιας εταιρίας που αναμενόταν να καταγράψει καθαρά κέρδη 60 εκατομμυρίων ευρώ το 2008, ενώ οι προηγούμενες οικονομικές χρήσεις έτρεχαν με ιλιγγιώδη ρυθμό ανάπτυξης η
Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Β.Ε.Ε, κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή απορρυπαντικών και τη διανομή χημικών προϊόντων στην Ελλάδα. Η εταιρεία μαζί με τις θυγατρικές της εταιρείες, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Αταλάντη, την Αυλίδα και την Θεσσαλονίκη και έχει ήδη επεκταθεί στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω των θυγατρικών εταιρειών της στην Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, την Γερμανία, την Πολωνία και την Κύπρο. Μέσω της θυγατρικής της LAMDA DETERGENT S.A., η εταιρεία παράγει απορρυπαντικά σε υγρή μορφή και σε σκόνη για λογαριασμό πέντε μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών: HENKEL, UNILEVER, ECOLAB, JOHNSON DIVERSEY, SARA LEE και για λογαριασμό οκτώ από τις δέκα συνολικά μεγαλύτερες αλυσίδες super markets στην Ελλάδα: CARREFOUR, AB ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, DIA, MAKRO, ΜΑΣΟΥΤΗΣ, METRO, PLUS.
Μέσω των θυγατρικών της ΛΑΜΔΑ ΛΑΜΔΑ ΑΕΒΕ και NOVION Α.Ε. , η εταιρεία παράγει χημικές πρώτες ύλες για τη βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών. Ο όμιλος σήμερα, διανέμει
χημικές πρώτες ύλες , που αφορούν τη βιομηχανία των πλαστικών, των λιπασμάτων, των χρωμάτων και βερνικιών, των βιομηχανικών λαδιών, της επεξεργασίας νερού, των καλλυντικών, της βιομηχανίας τροφίμων, της μεταλλουργίας και της υφαντουργίας και γίνεται για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών όπως: SHELL, BP, BASF, FMC FORET, SASOL, RHODIA, ADM, SOLVAY κ.α. (δίκτυο 3.500 πελατών) ο όμιλος της ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ, με δραστηριότητα σε πέντε βασικά S.B.U. (Strategic Business Units) :

παραγωγή απορρυπαντικών,

παραγωγή και διανομή πρώτων υλών για την βιομηχανία χρωμάτων και βερνικιών,

παραγωγή και διανομή καλλυντικών,

διανομή αγροχημικών προϊόντων και

διανομή πολυμερών για την βιομηχανία πλαστικών,

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κρατούσε το 20% της εταιρίας, που το παραχώρησε στη συνέχεια έναντι 19 ευρώ ανά μετοχή, κάτι το οποίο με τη σειρά του σημαίνει ότι ο ξένος επενδυτικός οίκος αποτιμούσε τη Νεοχημική στα 749 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, 150 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή 40 πάνω από την αξία του ομίλου Βιοχάλκο. Όλα αυτά την περίοδο που οι αποτιμήσεις ήταν στα ύψη, γιατί πλέον η απαξίωση οδηγεί πρώην συνεταίρους και συνεργαζόμενους σε διαμετρικά αντίθετη αντιμετώπιση υπογεγραμμένων συμφωνιών με «γκρίζες ζώνες». Αγκάθια στη συμφωνία της Carlyle υπάρχουν κατά την εκτίμηση νομικών κύκλων όχι μόνο στην ουσία της εξαγοράς του 20% και της υποχρέωσης του ξένου οίκου για ολοκληρωτική εξαγορά της Νεοχημικής, αλλά και στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της ίδιας της εταιρίας και των θυγατρικών που διατηρεί στα Βαλκάνια.

Αγκάθι, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, μπορεί να αποτελέσει και το τίμημα αγοράς του υπόλοιπου 20% (στα 19 ευρώ ανά μετοχή) ή και η συμφωνία επαναγοράς σε τρέχουσες τιμές. Ο ξένος οίκος έχει αναθέσει σε εκτιμητικά γραφεία την ανάγνωση όλων των οικονομικών στοιχείων της συμφωνίας, κυρίως δε όσων αναφέρονταν σε προβλέψεις εταιρικών κερδών, που πιθανόν λόγω της κρίσης δεν θα επιτευχθούν. Πηγές κοντά στο deal αναφέρουν ότι ο ξένος οίκος φέρεται να έχει «δέσει» με σχετικές ρήτρες το ποσοστό του 20% της Νεοχημικής. Σύμφωνα με αυτές ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε συμφωνήσει από το τίμημα που είχε λάβει πέρυσι το Μάιο να επενδύσει γύρω στα 38 εκατ. ευρώ, μέσω ενός άτοκου δανειακού ομολόγου, σε προϊόντα θυγατρικής του ξένου οίκου. Κεφάλαια που θα λάβει, όταν θα εξέλθει η Carlyle από τη Νεοχημική, μόνο στην περίπτωση που ο εσωτερικός δείκτης απόδοσης ξεπερνά το ποσοστό που έχει καθορισθεί, συν τους τόκους ανά έτος για τη διάρκεια της επένδυσης. Το κλειδί φαίνεται να βρίσκεται στις ρήτρες της συμφωνίας πώλησης του 20% της εταιρίας αλλά και στη διαδικασία δημόσιας πρότασης για την απόκτηση και των υπόλοιπων μετοχών και την έξοδό της από το Χρηματιστήριο. Πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη του εγχειρήματος και κατά πόσον θα μπορούν να κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των εταιριών που έχει δημιουργήσει ο επιχειρηματίας σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, απαιτεί θετική επιχειρηματική συγκυρία, για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι, και ευνοϊκή χρηματιστηριακή πορεία, για να κρατηθούν οι αποτιμήσεις σε επίπεδα που θα δικαιολογούν την πώληση στην Carlyle.

Η εμπλοκή με τα ΜΜΕ

Πλέον το νέο πεδίο δραστηριότητας είναι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου ο επιχειρηματίας κάνει θεαματική εμφάνιση. Δεν επιβεβαιώνει πως ελέγχει το 12% του Πήγασου, αποδίδοντας σε φίλους του επιχειρηματίες ανάλογες κινήσεις, ενώ από κοινού με το φίλο του Πέτρο Κυριακίδη διεισδύουν σε εταιρίες του κλάδου. Με τη συναίνεση ή τουλάχιστον εν γνώσει των άλλων βασικών μετόχων. Όπως, για παράδειγμα, στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ-MEGA, αφού προηγουμένως είχαν αγοράσει από τον όμιλο Βαρδινογιάννη την «Espressο». Με τον ΔΟΛ ήρθαν σε συμφωνία για την «Athens News».
Το επιχειρηματικό δίδυμο φαίνεται πως μέσω διαδοχικών κινήσεων αποκτά ανοχή ή και πρόσβαση από τρεις σημαντικούς παράγοντες. Δηλαδή τον ΔΟΛ, τον όμιλο Μπόμπολα και την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ανοιχτό μένει το μέτωπο προς Νέο Φάληρο και οικογένεια Αλαφούζου, όπου ο Β. Μαρινάκης (ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την κουμπάρα του, υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη) έχει αποκτήσει σημαίνοντα λόγο μετά την απόκτηση του 25% του ΣΚΑΪ. Με τις μέχρι τώρα επενδυτικές (ή μήπως πολυσύνθετες επιχειρηματικό-πολιτικές) κινήσεις, οι δύο επιχειρηματίες υπολογίζεται πως έχουν ρίξει περισσότερα από 10-11 εκατ. ευρώ σε ρευστό. Κάτι που μετρά ιδιαίτερα σε καιρούς χαλεπούς. Πόσο μάλλον όταν τα γεγονότα προοιωνίζονται θεαματικές ανατροπές σε κάθε επίπεδο και διαστρωμάτωση της εγχώριας ζωής, σε έναν κύκλο όπου οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται ανάλογα.

Ποιοι «κρύβονται» πίσω από όλα αυτά; Ερωτώ μήπως έχουμε να κάνουμε με «κρυφό - διαχειριστή»: Είναι παρά πολλά τα λεφτά. Πως ένας άνθρωπος, «ξυπνά» ένα πρωί, και απότομα αποφασίζει να αγοράσει ότι βρει μπροστά του. Ποιος «μεσολάβησε» για την εξαγορά από το Carlyle Group της Νεοχημικής; Είναι γνωστές οι σχέσεις Μητσοτάκη-Μπους. Μήπως……δεν λέω τίποτε άλλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου