Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Η νίκη των ακροδεξιών «φρένο» για την «λύση»στην Κύπρο;


Ο Ντερβίς Ερόγλου παίρνει τη νίκη στη Βουλή με 26 έδρες, ενώ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα υπό τον Φερντί Σαμπίτ Σογιές καταλαμβάνει 16 έδρες, με ποσοστό 29,34%. Τα εκλογικά αποτελέσματα φέρνουν στην τρίτη θέση το κόμμα του Σερντάρ Ντεκτάς ο οποίος εξασφάλισε ένα 10,6% και πέντε έδρες, ενώ την τέταρτη και πέμπτη θέση καταλαμβάνουν το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Κόμμα Ελευθερίας με 6,86% και 6,24% αντίστοιχα.

Οι πρώτες δηλώσεις Έρογλου για Κυπριακό

Ο μεγάλος νικητής των εκλογών Ντερβίς Έρογλου, ερωτηθείς για τις συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό δήλωσε πως αυτές θα συνεχιστούν, δείχνοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος παρά το ότι το κόμμα του έχασε τις εκλογές θα συνεχίσει να είναι ο κύριος διαπραγματευτής. Ο κ. Έρογλου διαβεβαίωσε πως οι συζητήσεις θα συνεχίσουν ως έχουν, με τη βοήθεια της «μητέρας πατρίδας» δηλαδή την Τουρκία, αποσαφηνίζοντας πως η θέληση του κόμματος του για την εξεύρεση λύσης δεν εναντιώνεται στις μέχρι τώρα πολιτικές του ψευδοκράτους. Από την πλευρά του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πριν ακόμα την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων είχε καταστήσει σαφές πως οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να επηρεαστούν.

«Κακός οιωνός» η εκλογή Έρογλου λέει η ελληνική πλευρά.

Την απογοήτευση τους εξέφρασαν τα κόμμα των Ελληνοκυπρίων για την εκλογή του ακροδεξιού Έρογλου, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, να δηλώνει πως το αποτέλεσμα συνιστά αρνητική εξέλιξη για το θέμα της Κύπρου. Ο κ. Κυπριανού έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τον νέο «πρωθυπουργό» της Κατεχόμενης Κύπρου, δηλώνοντας πως ό,τι έχει συμφωνηθεί ήδη με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στις διαπραγματεύσεις δεν ξανασυζητείται. «Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, ο ρυθμιστικός και ουσιαστικός ρόλος που παίζει η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Φώτης Φωτίου, επιμένοντας πως λίγο σημασία έχει ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές, αφού το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Άγκυρα. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι οι «εκλογές» στα κατεχόμενα, ως πράξη που προωθεί τις αποσχιστικές συμπεριφορές του παράνομου κατοχικού μορφώματος, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πρόσθεσε πως «η επικράτηση του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερογλου προοιωνίζει την περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας». Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος θεωρεί ότι η εκλογή Ερόγλου είναι αρνητική για της συνομιλίες. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως δεν θα πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες , καθώς η Τουρκία είναι αυτή που δίδει τις εντολές. Επιπλέον, από τη στιγμή που ο Ντερβίς Ερόγλου ο οποίος είναι σκληρός πολιτικός πήρε τη νίκη «δεν θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες» κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι οι συνομιλίες προχωρούν καλά, ποια είναι η τακτική Ντάουνερ για τη γεφύρωση των διαφορών, ο Ναμί και ο ρόλος των δυο ηγετών.

Ο Βρετανός πρέσβης Πίτερ Μίλετ, σε διάφορες επαφές του με παράγοντες της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίζεται ότι τα πράγματα στο Κυπριακό κινούνται ικανοποιητικά και ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση ώς το τέλος του έτους αρχές του επομένου. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Αμερικανοί, καθώς και τα Ην. Έθνη θεωρούν ως θετικό παράγοντα το γεγονός ότι: 1) Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ έχουν μια καλή φιλία. 2) Δεν έχουν ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις επί νομικών θεμάτων και εμφανίζονται -ειδικώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας- ευέλικτοι.

Μήπως μπορούν να μας εξηγήσουν τι εννοούν λέγοντας ότι ο ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ είναι «ευέλικτος»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου