Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Θα γίνει «ανάσταση» του ΔΗΚΚΙ;


Τη... νεκρανάσταση του ΔΗΚΚΙ αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος επιλύοντας με «σολομώντειο» τρόπο την πολύχρονη δικαστική διαμάχη για τον τίτλο και την περιουσία του κόμματος εξέδωσε ετυμηγορία με την οποία επανέρχεται- εκών άκων - στην ηγεσία του κόμματος ο κ. Δ. Τσοβόλας. Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, μάλιστα, ο επί χρόνια υπουργός των Οικονομικών κατά την πρώτη περίοδο των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ έχει στη διάθεσή του και την «προίκα» των 6 εκατ. ευρώ, την οποία εδώ και πέντε χρόνια ματαίως ο ίδιος και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του πάσχιζαν να επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο.

Τα χρήματα αυτά άλλωστε, που αποτελούσαν το πραγματικό επίδικο αντικείμενο της δικαστικής διαμάχης στην οποία είχε επιδοθεί μια μικρή ομάδα στελεχών που εμφανίζονταν ως συνεχιστές του ΔΗΚΚΙ, προέρχονταν από την κρατική επιχορήγηση που το υπουργείο Εσωτερικών συνέχισε να κατανέμει και μετά την απόφαση του κ. Τσοβόλα να διαλύσει, τον Μάιο του 2004, το κόμμα που ο ίδιος είχε ιδρύσει πριν από εννέα χρόνια, επιτυγχάνοντας κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην εθνική αναμέτρηση του 1996 και στις ευρωεκλογές του 1999, και έμεινε εκτός Βουλής το 2000 και το 2004.


Τα εν οίκω μη εν δήμω
Ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι «οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των κομμάτων που έχουν σχέση με την εσωτερική λειτουργία, ακόμα δε και με τη διάλυσή τους, δεν προσβάλλονται ευθέως ενώπιον των δικαστηρίων, αφού τέτοια παρέμβαση της δικαστικής εξουσίας στον τρόπο οργάνωσης των κομμάτων θα αποτελούσε συνταγματικά ανεπίτρεπτο φαινόμενο και θα προσέκρουε στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών».

Η απόφαση αυτή (590/2009), την οποία νομικοί και πολιτικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «σταθμό» για την επίλυση θεσμικού χαρακτήρα διαφορών που αφορούν τη λειτουργία των κομμάτων, ήρθε ως συνέχεια μιας επίσης σημαντικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκε για την ίδια διαφορά και χαρακτηρίζει αντισυνταγματική κάθε απόπειρα δικαστικής επίλυσης αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των κομμάτων.

Με ανάλογο σκεπτικό το Πρώτο Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε τις δύο προσφυγές που είχε ενώπιόν του - μία από τους εμφανιζομένους ως συνεχιστές του ΔΗΚΚΙ και μία από τους εκκαθαριστές κκ.

Δ. Παπαδόπουλο, Γ. Κούλα και Δ. Σούκη-, οι οποίες επικαλούνταν τα δύο διαφορετικά συνέδρια του κόμματος που διοργανώθηκαν το φθινόπωρο του 2004 και αποφάσισαν το ένα τη διάλυση και το άλλο τη συνέχιση της λειτουργίας του κόμματος. Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι «ως ηγεσία του κόμματος (πρόεδρος-αρχηγός ή Διοικούσα Επιτροπή) θεωρούνται εκείνοι που έχουν εκλεγεί νόμιμα από το τελευταίο νόμιμο Συνέδριο του κόμματος», το οποίο είχε συνέλθει το 2000 και είχε εκλέξει τον κ. Τσοβόλα.

Σε αναζήτηση τελικής λύσης

ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ λύση της υπόθεσης καλούνται τώρα να δώσουν αφενός τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, καθώς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει κρίνει ότι τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα αποδοθούν σε εκείνον που θα αναγνωριστεί δικαστικά πως εκπροσωπεί το κόμμα, και αφετέρου ο κ. Δ.Τσοβόλας. O τελευταίος για τον τρόπο διάθεσης του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 6 εκατ. ευρώ που περιέρχεται στη δικαιοδοσία του περιορίζεται να ανακοινώσει ότι «θα κινηθούμε και εφεξής με βάση τις ιδεολογικές και πολιτικές μας αρχές, τη νομιμότητα, το πολιτικό ήθος και την οικονομική διαφάνεια και συνέπεια». www.tovima.gr

Πολύ «διφορούμενη» δήλωση κε Τσοβολα. Εμπεριέχει πολιτικές αοριστολογίες και «μυρίζει».Για κάνε τα πιο λιανά που λένε και στο χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου