Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Πόσο μας κοστίζουν οι 300 «προστάτες» μας


Περίπου 40 εκατ. ευρώ ετησίως κοστίζουν στους ΄Ελληνες φορολογούμενους οι μισθοί των 300 αντιπροσώπων τους, χωρίς να συνυπολογίζονται οι τηλεφωνικές ή άλλες ατέλειες, οι μισθοί υπαλλήλων κτλ. Ενώ κοντά στα 50 εκατ. κοστίζει

η λειτουργία του κτιρίου του Κοινοβουλίου.
Αναλυτικά, κάθε βουλευτής αμείβεται με σχεδόν 10.000 ευρώ το μήνα, με τη βασική βουλευτική αποζημίωση να ανέρχεται στις 6.000 ευρώ, ίση δηλαδή με «το σύνολο των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών του Ανώτατου Δικαστικού Λειτουργού», όπως σχετικά έχει ψηφίσει η Βουλή. Στο ποσό αυτό προστίθενται ασφαλώς τα δώρα που δικαιούται κάθε εργαζόμενος, ακόμη όμως και το επίδομα οικογενειακών βαρών, που παίρνουν οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Εκτός των παραπάνω, στο βουλευτή χορηγείται αποζημίωση όταν εκπροσωπεί το Κοινοβούλιο στο εξωτερικό, ίση με το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης ανά παρουσία, και μάλιστα αφορολόγητο! Αφορολόγητη και ισόποση είναι η αποζημίωση και για τα θερινά τμήματα της Βουλής. Από κει και πέρα, κάθε βουλευτής δικαιούται επίδομα οργάνωσης γραφείου, που ισούται με το 20% της αποζημίωσής του εφόσον εκλέγεται στο Λεκανοπέδιο ή με 25% για τις υπόλοιπες εκλογικές περιφέρειες. Παράλληλα, οι βουλευτές δικαιούνται ατελώς 7 ή 8 τηλεφωνικές συνδέσεις (ανάλογα με την περιφέρεια και πάλι) και μέχρι του ποσού των 13.500 ευρώ ετησίως. Επίσης, μία γραμμή κινητής τηλεφωνίας έως του ποσού των 250 ευρώ μηνιαίως. Στις βουλευτικές παροχές συμπεριλαμβάνεται η αποστολή 1.000 επιστολών το μήνα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι πιο… επικοινωνιακοί βουλευτές μας από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν ήταν απολύτως συνεπείς με την εξόφληση των λογαριασμών τους. Το 2005 το σχετικό χρέος άγγιζε τα 35 εκατ. ευρώ, «τρύπα» που ανέλαβε να ρυθμίσει ο Δ. Σιούφας.
Με απόφαση που πήρε η Βουλή το Νοέμβριο του 2007, εξάλλου, οι βουλευτές και ευρωβουλευτές δικαιούνται τηλεπικοινωνιακό υλικό και εξοπλισμό πληροφορικής (2 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, εκτυπωτή, πολυμηχάνημα, συσκευή φαξ, λογισμικό αυτοματισμού πολιτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο και δορυφορικό δέκτη) έως του ποσού των 5.500 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Αναφορικά, επίσης, με τη στέγαση των εκτός Λεκανοπεδίου βουλευτών, δικαιούνται να διαμένουν σε ξενοδοχείο ή να μισθώνουν κατοικία και να λαμβάνουν ποσό 1.000 ευρώ. Κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να απασχολεί στα γραφεία του 2 επιστημονικούς συνεργάτες, 3 αποσπασμένους υπαλλήλους από τον δημόσιο τομέα και 1 αστυνομικό.
Σύμφωνα, δε, με τον περσινό προϋπολογισμό της Βουλής, οι μισθοί των 1.400 υπαλλήλων άγγιξαν τα 46,5 εκατ. ευρώ, οι λογαριασμοί των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανήλθαν στα 11 εκατ. ευρώ και το κόστος μετακινήσεων στα 5 εκατ. Το τηλεοπτικό κανάλι είχε κόστος λειτουργίας 4,5 εκατ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: 800.000 δαπανήθηκαν για γραφική ύλη, 700.000 για είδη καθαριότητας, καθώς και 180.000 για ρουχισμό(!) (τα τελευταία αυτά ποσά τα αντλήσαμε από παλαιότερα δημοσιεύματα, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής δεν μπορούσαν να μας εξυπηρετήσουν, όπως μας είπαν, λόγω του ότι έκλεισε πρόωρα η εθνική αντιπροσωπεία

ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ...ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΟΙ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΧΩΡΙΣ ΣΤΑ ΠΟΣΑ...ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΙΖΕΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου