Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Για ποιον «δουλεύεις» Κε Λούλη;


Οι δημοσκοπήσεις Κε λουλη δεν έπεσαν έξω και μην προσπαθείς να «αποπροσανατολίσεις» το θέμα με τις βαρύγδουπες αναλύσεις σου. Απλά δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την ανίερη πριμοδότηση της τελευταίας στιγμής, (ειδικά στα exit poll είναι πολύ εμφανές), για αυτό και έπεσαν τόσο έξω. Κανένας δεν θα έβγαινε να πει ότι ψήφησα ΛΑΟΣ η οικολόγους, διότι τέτοια εντολή επήρα. Ασφαλώς και τρέμει ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ μην αποδεδειχθεί ο ρόλος του στα αποτελέσματα, διότι θα είναι ο τάφος της “κόρης”. Προκαλώ όποιον θέλει να μου εξηγήσει πως γίνεται να πάρει ο Καρατζαφέρης στα κάστρα του επίτιμου ακόμη και στο εκλογικό κέντρο που ψηφίζει στα Χανιά, τέτοιο μεγάλο ποσοστό. Προκαλώ όποιον έχει απάντηση να μου εξηγήσει πως έγινε άλλες επαρχίες της ΚΡΗΤΗΣ να είναι σχεδόν μόνο οικολόγοι, και άλλες σχεδόν μόνο Καρατζαφερικοί. Ούτε συνεννοημένοι να ήταν δεν μπορούσε να γίνει. Και μην μας πει ότι τα λέει όλα αυτά «ακαδημαϊκά» χωρίς να αναλύσει τα αποτελέσματα? Εμείς τα αναλύσαμε και είναι πασιφανές ότι δόθηκε από κάποιον «κατεύθυνση», και ο μόνος που έχει τέτοια δύναμη ειδικά στο νησί είναι ο επίτιμος. Έξαλλου ο ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙΣ το είχε πει ο ίδιος κάποτε στα Χανιά «κατ ιδίαν». ΕΑΝ ΖΟΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. Λοιπόν κε Λουλη ας αφήσουμε την παραπληροφόρηση του κοσμάκη εάν θέλεις να είσαι σοβαρός, και η πες την αλήθεια, η σιώπησε.

Δηλώσεις ΛΟΥΛΗ

Οι Ευρωεκλογές του 2009 αποδείχθηκαν το μεγαλύτερο φιάσκο των εταιρειών δημοσκοπήσεων από την εποχή που οι έρευνες της κοινής γνώμης έγιναν συστηματικές στη χώρα μας. Αυτό ήταν πολύ πιθανό να συμβεί.

Το φιάσκο δεν εξηγείται μόνο από τις αναντίλεκτες μεθοδολογικές δυσκολίες των εκλογών αυτών και την πρωτοφανή αποχή (που όμως ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη). Αντίθετα εξηγείται από αντιλήψεις και νοοτροπίες που χαρακτηρίζουν το τελευταίο διάστημα πολλούς δημοσκόπους.

Φυσικά, ο σύνδεσμος των εταιρειών δημοσκοπήσεων δεν έβαλε καμία τάξη στο άναρχο αυτό τοπίο, όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει. Άλλωστε η υποτιθέμενη δυνατότητα «πρόβλεψης», θεωρητικά, αναβάθμιζε την «αξία» των δημοσκοπήσεων καθώς και το ειδικό «βάρος» και το «Εγώ» των δημοσκόπων που μετατρέπονταν όχι απλώς σε πολιτικούς αναλυτές, αλλά πρωτίστως σε «προφήτες».

Στις Ευρωεκλογές, όσοι έκαναν «εκτιμήσεις ψήφου», έπεσαν λίγο ή περισσότερο έξω στις προβλέψεις τους. Εταιρείες που έδιναν μονοψήφιες προβλέψεις έπεσαν έξω σχεδόν στα πάντα:

Ας περάσουμε τώρα στα exit Polls που ήταν βεβαίως η «στιγμή της αλήθειας». Το φιάσκο εδώ ήταν ολοκληρωτικό.

Σχεδόν όλα τα exit polls, παρά το εύρος της «εκτίμησής» τους, δεν «πέτυχαν» τα ποσοστά του ΛΑΟΣ. Το ίδιο έγινε και με το ποσοστό των Πρασίνων.

Ο γράφων εδώ και δεκαετίες αξιοποιεί τις τάσεις που καταγράφουν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις. Από τις σοβαρές δημοσκοπήσεις με τα σωστά ερωτήματα αντλούμε χρησιμότατες πληροφορίες για τις απόψεις και τάσεις της κοινής γνώμης και τη διαχρονική εξέλιξή τους. Αυτή είναι η αξία των δημοσκοπήσεων. Είναι καθρέπτης τάσεων. Και χωρίς τα στοιχεία αυτά θα είμαστε φτωχότεροι στη γνώση μας για το πώς σκέπτονται οι πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις αυτές αποτελούν πραγματικά ερευνητικά εργαλεία. Δεν είναι όπλα δημιουργίας εντυπώσεων. Δεν «εκτιμούν» εκλογικά αποτελέσματα. Δεν «προβλέπουν». Δεν προφητεύουν. Ερευνούν τάσεις.

Το φιάσκο των δημοσκόπων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου