Νευρικότητα στο Ελληνικό Πεντάγωνο
Η Τουρκία αποκτά θωρακισμένες πλατφόρμες γεφύρωσης μεγάλων ποταμών. Να αντιδράσει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση. Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για το υπό εξέλιξη πρόγραμμα απόκτησης από τον τουρκικό στρατό ενός μεγάλου αριθμού από πλωτές θωρακισμένες πλατφόρμες, οι οποίες εξασφαλίζουν την εντός 15 λεπτών γεφύρωση σε μεγάλα ποτάμια, επιτρέποντας την ταχεία απόβαση μεγάλου εκστρατευτικού σώματος στην απέναντι όχθη, συνιστά πρωτοφανή κλιμάκωση της επιθετικής στάσης που τηρεί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα (υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι κοκ) έναντι της χώρας μας. Με την απόκτηση της επιχειρησιακής ικανότητας για διεξαγωγή αποβατικών ενεργειών μεγάλης κλίμακας στο Αιγαίο, η Τουρκία προχωρά σε μια κίνηση η οποία αναβαθμίζει τις αντίστοιχες δυνατότητες στη Θράκη που αποτελεί συνάμα μια απροκάλυπτη εκδήλωση επιθετικότητας.
Η προμήθεια 36 γεφυροφόρων αρμάτων Leguan, με βάση το όχημα του άρματος Leopard 1, συνιστά ακόμη μια απόδειξη περί των πραγματικών προθέσεων της Άγκυρας με στόχο την ταχεία διάβαση του ποταμού Έβρου. Το Τεθωρακισμένο Όχημα Καθέλκυσης Γέφυρας (Armored Vehicle Launcing Bridge/AVLB) Leguan αναπτύσσει γέφυρα Στρατιωτικής Κατηγορίας Βάρους 80 (MLC 80) μήκους 26m, εντός 5 λεπτών με χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου. Ο αριθμός των 36 γεφυροφόρων αρμάτων για την υποστήριξη των 298 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 τα οποία αποκτήθηκαν από τα γερμανικά πλεονάσματα δημιουργεί εύλογες απορίες όταν, συγκριτικά, ο Ελληνικός Στρατός για 170 Leopard 2HEL και 183 Leopard 2A4, απέκτησε μόλις 8 Leopard 1 Leguan. Αδιασταύρωτες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, αναφέρουν αυξημένη κινητικότητα των Τουρκικών στρατευμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου! Μάλιστα, η διάταξη χαρακτηρίζεται καθαρά επιθετική και δεν έχει υπάρξει παρόμοιά της από τους Βαλκανικούς Πολέμου και μετά… η Ανατολική Θράκη, είναι γενικά πεδινή, και μεταξύ των ελληνοτουρκικών συνόρων και της Κων/πολης, βρίσκονται δύο κύριοι οδικοί άξονες, ένας βόρειος Αδριανούπολη-Λουλεμπουργαζ-Κων/πολη, κι ένας νότιος Γέφυρα Κήπων-Κεσανη-Σηλυβρία-Κων/πολη. Ο Τουρκικός Στρατός έχει τοποθετήσει με μέτωπο προς την Ελλάδα το 2ο Σώμα Στρατού (Τσανάκαλε) και 5ο Σώμα Στρατού (Τεκιρταγκ). Πίσω από τα δύο αυτά Σώματα Στρατού υπάρχουν η 1η Στρατιά και το 3ο ΣΣ (Κωνσταντινούπολη).
η κινητικότητα των τουρκικών στρατευμάτων αυξάνεται συνεχώς κατά το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα, μετά από πρόσφατη ενίσχυση της Στρατιάς Ανατολικής Θράκης με ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό αρμάτων μάχης, αλλά και την αριθμητική ενίσχυση δυνάμεων προσπέλασης υδάτινων κωλυμάτων, το Ελληνικό Πεντάγωνο δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα.
Οι λόγοι ανησυχίας δεν έγκεινται τόσο για τα βόρεια σύνορα της χώρας και συγκεκριμένα για τον ποταμό Έβρο, όσο για τα νησιά που δείχνουν να έχουν στοχοποιηθεί από τις συνεχείς και ολοένα αυξανόμενες ποσοτικά και ποιοτικά παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου αλλά και υδάτινου χώρου. Ο Έβρος θεωρείται ένα φυσικό σύνορο και αποτελεί ένα σοβαρό στρατιωτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Στην μοναδική περίπτωση που ο τουρκικός στρατός θα ήθελε να ενισχύσει την Στρατιά Αν. Θράκης, είναι μόνο εάν θέλει να αμυνθεί για την περίπτωση αντιποίνων σε περίπτωση που υπάρξει Τουρκικό χτύπημα σε κάποιο ελληνικό νησί…
Έτσι, οι Επιτελείς του Ελληνικού Πενταγώνου, δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα, μετά και από την αποκάλυψη των επικείμενων συζητήσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο για οριοθέτηση και μετέπειτα εκμετάλλευση της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Μόνο που, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, παρά μόνο εάν το Καστελόριζο θεωρηθεί τουρκικό νησί!!!
Πρόκειται απλά για κινήσεις στρατηγικής πάνω σε μία ιδιότυπη σκακιέρα, όπου οι στρατηγοί των δύο πλευρών αποφάσισαν να «παίξουν»; Ή μήπως πρόκειται για μία σειρά κινήσεων προετοιμασίας για κάτι μεγαλύτερο και σοβαρότερο;
Με δεδομένη την ακυβερνησία που επικρατεί στην Ελλάδα και την ανοιχτή αμφισβήτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, με το στοιχείο της λαθρομετανάστευσης και των πιθανών πρακτόρων της ΜΙΤ ή φονταμενταλιστών που έχουν παρεισφρήσει στην χώρα μας ως πρόσφυγες, αλλά και με την δράση των «τρομοκρατικών ομάδων» τύπου «Σέχτα», φαίνεται πως ίσως να είναι η ιδανική στιγμή για ένα ακαριαίο σε δύναμη και σε ταχύτητα χτύπημα (πιθανότατα σε κάποιο κατοικημένο νησί). Η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντιδράσει, κυρίως λόγω των πολύ ανοιχτών θαλασσίων συνόρων αλλά και των αποστάσεων που θα πρέπει να καλύψει το Ελληνικό ναυτικό, και θα αναγκαστεί να πέσει σε καθεστώς συζητήσεων. Μπορούν οι Τούρκοι να κάνουν το πρώτο χτύπημα; Σαφέστατα μπορούν, αλλά είναι σίγουρο πως δεν επιθυμούν να φανεί σαν δική τους επιθετική ενέργεια, αλλά σαν Ελληνική… για να μπορέσουν στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν τις «εντυπώσεις» και κάτω από την ένοχη ανοχή του διεθνή παράγοντα, να τολμήσουν αυτό που επί δεκαετίες ονειρεύονται, δηλαδή την αρπαγή ενός Ελληνικού νησιού. Ποιος θα αντέξει στις στρατηγικές κινήσεις του άλλου και δεν θα υποπέσει στο ολέθριο λάθος να ανοίξει πυρ; Άποψή μας είναι πως και οι δύο πλευρές, στρατιωτικά, διαθέτουν την ψυχραιμία, μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου… δηλαδή, αν και τα πετρέλαια του Αιγαίου αποτελούν το «μήλο της έριδος», πολύ δύσκολα θα απλώσει χέρι η Τουρκία –ακόμη και η Ελλάδα, αν και το δικαιούται πλήρως- για να «γευτεί» τον μαύρο χρυσό και να στηρίξει την παραπαίουσα οικονομία της…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου