Όταν ανακοινώθηκε πρόσφατα ότι η Νίκη Τζαβέλλα θα ηγείτο του ευρωψηφοδελτίου του ΛΑΟΣ πολλοί υπέστησαν σοκ. Όχι άνευ λόγου. Η κ.Τzαβέλλα θεωρείτο πάντοτε συντηρητική πλην, όμως, με μετριοπαθείς και “mainstream” απόψεις που ελάχιστα συγγένευαν με πολλές από τις, κάπως εξωτικές, απόψεις του ηγέτη του κόμματος, Γιώργου Καρατζαφέρη και των στελεχών του.
Ομως, διαπιστώσαμε η κ. Τζαβέλλα δεν έχει αλλάξει τις απόψεις της. Στη συζήτησή της με το newstime.gr διαφοροποιήθηκε σε δυο καίρια σημεία από τις απόψεις του ηγέτη του ΛΑΟΣ: πρώτον, στο θέμα των Εβραίων. Δεύτερον, στην «συνωμοσιολογική» αντίληψη για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Πάντως, η κ. Τζαβέλλα σπεύδει να τονίσει ότι ο ηγέτης του ΛΑΟΣ δεν ενοχλείται από το γεγονός ότι υπάρχουν διαφωνίες στο κόμμα του. Αντίθετα ενθαρρύνει την κριτική σκέψη. "Ο κ. Καρατζαφέρης μου είπε ότι δεν θέλει κλώνους στο κόμμα", (είσαι σίγουρη;)Στο διάστημα της καριέρας της, η κ. Τζαβέλλα συνεργάσθηκε με πολλές προσωπικότητες της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, όπως τον Κώστα Σημίτη, τον Χρήστο Λαμπράκη και στον Σωκράτη Κόκκαλη. Όμως, τα τρία αυτά άτομα βρέθηκαν επανειλημμένα στο στόχαστρο του ηγέτη του ΛΑΟΣ. Όταν ο κ. Καρατζαφέρης αποχώρησε από τη ΝΔ τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 κατήγγειλε την ΚΟ-ΛΑ-ΣΗ που ευθυνόταν για όλα τα δεινά της χώρας (ΚΟ-κκαλης, ΛΑ-μπράκης, ΣΗ-μιτης). Ρωτήσαμε την συνομιλήτρια μας αν δεν την προβλημάτισε η συμμετοχή σε ένα κόμμα του οποίου ο ηγέτης είχε αποκηρύξει πρόσωπα με τα οποία είχε συνεργαστεί στο παρελθόν.
«Αυτά ανήκουν στο παρελθόν» μας απαντάει. «Σήμερα, ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει “αμβλύνει” σημαντικά την στάση του.(μπράβο μεγάλε Γιώργο. Είσαι πλέον «μέσα» στο παιχνίδι) Πρόσφατα, εκφράσθηκε πολύ θετικά για τον κ. Σημίτη ενώ ΤΟ ΒΗΜΑ δημοσιεύει συχνά συνεντεύξεις του».
Η συζήτηση μας ήταν άχαρη, Όμως, πολλές απ’ αυτές τις απόψεις βρίσκονται τόσο έξω από τον mainstream πολιτικό λόγο που θα ήταν δύσκολο να τις αγνοήσει κανείς. Όπως π.χ. οι απόψεις του για τους Εβραίους. Στις 24 Μαΐου 2004 στο ιδιόκτητο κανάλι του, ο κ. Καρατζαφέρης δήλωνε: «Ζούμε σε μια χώρα που εβραιοκρατείται. Ο πρωθυπουργός (Κ. Σημίτης) έλκει την καταγωγή του από εκεί. Ααρών Αβούρης ο παππούς του. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη γιαγιά του, η οποία ήταν Πολωνοεβραία. Όλη η κυβέρνηση εβραιοκρατείται.» Όποιος Έλληνας τύχαινε να πιστεύει ότι στις ταυτότητες δεν θα έπρεπε να αναγράφεται το θρήσκευμα αυτό οφειλόταν, σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, στο ότι είχε εβραϊκό DNA: «Όπου δείτε υποστηρικτή του θέματος (σ.σ. των ταυτοτήτων)», έλεγε αναφερόμενος στον Στέφανο Μάνο, «έχει εβραϊκή ρίζα. Να ψάξετε. Στην οικογένεια, στη γυναίκα του, στην πεθερά του.» Από την πλευρά της, η κ. Τζαβέλλα διαφωνεί ριζικά με αυτές τις απόψεις: «Αν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις του, τότε είναι προφανές ότι δεν τις συμμερίζομαι. Οι απόψεις μας σε αυτό το θέμα διαφέρουν».
Αυτές τις απόψεις για τους Εβραίους, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ φαίνεται να τις διατηρεί ακόμα και σήμερα: Έτσι, πρόσφατα (3/1/09) κατά την διάρκεια της κρίσης της Γάζας, σε ενυπόγραφο άρθρο του στο κομματικό έντυπο Α1 έγραφε: «Είναι, πλέον, ευρέως γνωστό σε όλο τον κόσμο ότι ΕΒΡΑΙΟΣ μυρίζει ΑΙΜΑ» (σ.σ. τα κεφάλαια του συγγραφέα).
Και με αυτές τις απόψεις σπεύδει να διαφοροποιηθεί, η κ. Τζαβέλλα, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτές οι απόψεις εκφράστηκαν στα πλαίσια του πρόσφατου πολέμου στην Γάζα και ότι δεν είναι μόνο ο ηγέτης του ΛΑΟΣ που εκφράζει τέτοιες απόψεις: «Προφανώς δεν πιστεύω ότι Εβραίος μυρίζει αίμα! Όμως, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κατά την διάρκεια της κρίσης της Γάζας –όταν έγιναν αυτές οι δηλώσεις- παρουσιάζονταν καθημερινά στην πλειονότητα των MMΕ πολύ πιο ακραίες απόψεις για τους Εβραίους. Ούτε νομίζω ότι ήταν ο μόνος πολιτικός με αυτές τις απόψεις και δεν καταλαβαίνω καμιά φορά γιατί επικεντρωνόμαστε μόνο σε αυτόν.»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν πάντοτε οι γεωπολιτικές αναλύσεις του ηγέτη του ΛΑΟΣ. Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στον στόχο μιας διεθνούς συνωμοσίας την οποία κατευθύνουν –ποιοί άλλοι;- οι Εβραίοι. Έτσι, στις 29/05/00 ο ηγέτης του ΛΑΟΣ, ανέπτυσσε με αδαμάντινη καθαρότητα την κοσμοαντίληψη του: «Η Νέα Τάξη πραγμάτων σημαίνει ότι είμαστε μαριονέτα στα χέρια των Εβραίων. Ισοπέδωση. Πρωτόκολλα. Η Παγκυβέρνηση έγινε στην Ευρώπη. Το ενιαίο νόμισμα έγινε και αυτό. Το χορεύουν όπως θέλουν. Ξέρετε τι χρήματα κερδίζουν οι Εβραίοι με αυτό το ανεβοκατέβασμα; Οδηγούμεθα εις πραγμάτωσιν των στόχων που είχαν τεθεί από 200 χρόνια!»
Όμως, και στο σημείο αυτό, η κ. Τζαβέλλα διαφοροποιείται, αρνούμενη ότι η συνωμοσιολογική αντίληψη έχει βάση στην πραγματικότητα: «Δεν υπάρχουν συνωμοσίες εναντίον της Ελλάδας που κατευθύνονται από τους Εβραίους».
Όμως, παράλληλα, η κ. Τζαβέλλα σπεύδει να προσθέσει ότι η «συνωμοσιολογική αντίληψη» της ιστορίας δεν αποτελεί κάποια ιδιαιτερότητα του ηγέτη του ΛΑΟΣ:
«Πρόκειται για μια βαθειά ριζωμένη στην λαϊκή αντίληψη άποψη που χρονολογείται από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Τα πάντα είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας. Και δεν είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ο μόνος πολιτικός που καταγγέλλει συνωμοσίες. Άλλοι καταγγέλλουν τους Εβραίους, άλλοι τους Αμερικανούς, άλλοι τα «διαπλεκόμενα». Η δική μου άποψη είναι ότι ο,τιδήποτε γίνεται στην πατρίδα μας είμαστε εμείς υπεύθυνοι και κανένας άλλος!»
Όλη η συνέντευξη στο http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=3604
ΘΑΝΑΣΑΚΗ ????? ΔΕΚΑΝΙΚΙ της παγκoσμιοποιήτριας; χαιρετίσματα στον μπαμπά σου?
Διάβασα όλη τη συνέντευξη. Μετέφερες πιστά τα επίμαχα άρθρα. Ωστόσο, διαφωνώ με τον τίτλο 'Βόμβα'. Δεν είναι μόνο η Τζαβέλλα, η οποία δεν δέχεται τις συνομωσιολογικές θεωρίες περί Εβραίων και διεθνούς επιχειρήσεως εναντίον της Ελλάδος. Είναι πολλοί αυτοί, που δεν πείθονται από εκείνους, που ισχυρίζονται ότι για τα δεινά του Ελληνισμού δεν ευθύνονται οι Εβραίοι, αλλά οι ίδιοι οι ανεπαρκείς Έλληνες. Μεταξύ αυτών είμαι και εγώ. Πάντως εξ όσων γνωρίζω, ο ΛΑΟΣ δεν έχει εκφράσει επίσημη (προγραμματική) θέση περί Εβραίων και αυτό σημαίνει, ότι κάθε μέλος του κόμματος είναι ελεύθερο να δηλώνει την προσωπική του θέση σχετικά με το ζήτημα. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και από σημαντικότερα ζητήματα, που απασχολούν τον ελληνικό λαό... Γι'αυτό διεφώνησα με τον όρο ''βόμβα''. Βέβαια, για να λέμε και την αλήθεια, ας έχουμε υπ'όψιν, ότι μιλάμε για πολιτική. Και στην πολιτική, πολλά πράγματα λέγονται και δεν γίνονται, ενώ επίσης πολλά γίνονται, αλλά δεν λέγονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ,
Τραϊανός