Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά τεσσάρων αγνοουμένων του 74


Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο παρουσιάζονται οι Αντώνης Κορέλλης, Πανίκος Νικολάου, Χριστόφορος Σκορδής και Ιωάννης Παπαγιάννης, 24 ετών από την Αγλαντζιά. Πέμπτο πρόσωπο δεν αναγνωρίζεται. Τι αποκαλύπτουν μαρτυρίες.

Ταυτοποιήθηκαν τα οστά και των τεσσάρων αγνοουμένων που απεικονίζονται σε φωτογραφία-ντοκουμέντο κατά τη σύλληψή τους στο τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εισβολής της 14ης Αυγούστου 1974. Εκτός από τον Αντώνη Κορέλλη, 30 ετών, από την Κυθρέα . Στο ντοκουμέντο παρουσιάζονται ακόμη οι Πανίκος Νικολάου, 26 ετών, από την Άσσια, Χριστόφορος Σκορδής, 25 ετών, από το Δάλι και Ιωάννης Παπαγιάννης, 24 ετών, από την Αγλαντζιά. Επίσης, πέμπτος αγνοούμενος που φαίνεται στο στιγμιότυπο δεν αναγνωρίζεται μέσω της φωτογραφίας. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους ελπίζει ότι θα ταυτοποιηθούν τα οστά και άλλων αγνοουμένων που συνελήφθησαν στην περιοχή του Τζιάους.
Χθες, έγινε γνωστό ότι η κηδεία του Παπαγιάννη θα τελεστεί ανήμερα της 14ης Αυγούστου στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη, και η ταφή θα γίνει στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Όσον αφορά στις κηδείες των άλλων τριών, αυτές θα τελεστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, κοντά στο τέλος Αυγούστου.
Οι οικογένειες και των τεσσάρων αγνοουμένων, των οποίων τα οστά έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν ενημερωθεί από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους. Εν ζωή βρίσκονται οι γονείς κάποιων από τους αγνοουμένους οι οποίοι ενημερώθηκαν. Από τους τέσσερις, με βάση πληροφορίες που κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε, ο Κορέλλης ήταν νυμφευμένος, πατέρας ενός παιδιού και η σύζυγός του τον Αύγουστο του 1974 ήταν έγκυος, ενώ τότε ήταν αρραβωνιασμένος ο Νικολάου.


Το ιστορικό

Με βάση το ιστορικό που προκύπτει μέσα από μαρτυρίες και ισχυρισμούς, οι τέσσερις σκοτώθηκαν αμέσως μετά την παράδοση και σύλληψή τους, είτε λίγες ώρες αργότερα. Τη φωτογραφία-ντοκουμέντο που δημοσίευσε χθες η «Σ» τράβηξε ο Τούρκος φωτογράφος - δημοσιογράφος γεννηθείς στην Κωνσταντινούπολη Κονούκσεβερ. Σύμφωνα με τη μαρτυρία στη «Σ» του πρώην προέδρου για τους αγνοουμένους, τους αιχμαλώτους και τους εγκλωβισμένους Ανδρέα Ματσουκάρη, ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος συνόδευε τα τουρκικά στρατεύματα στις 14 Αυγούστου 1974. Λίγο έξω από το χωριό Τζιάος, παρά την Κυθρέα, ο τουρκικός στρατός συνάντησε τους πέντε στρατιώτες, οι οποίοι κατ’ ισχυρισμό των Τούρκων παραδόθηκαν και συνελήφθησαν. Ακολούθως, Τουρκοκύπριος αξιωματικός τούς πρόσφερε τσιγάρο και στη συνέχεια τους παρέδωσε σε Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι τους εκτέλεσαν.
Μετά το συμβάν, ο τουρκικός στρατός θέλησε να εφορμήσει προς τη Λευκωσία τη 15η Αυγούστου 1974. Το βράδυ της 14ης Αυγούστου, ο Κονούκσεβερ μαζί με άλλον έναν Τούρκο δημοσιογράφο από την Κωνσταντινούπολη πήραν το δρόμο προς τη Λευκωσία, με σκοπό να ακολουθήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. Έτσι, με βάση πάντα τις μαρτυρίες, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο με τουρκικούς αριθμούς εγγραφής, στο οποίο επέβαινε και μια εγκυμονούσα γυναίκα. Σε χώρο που βρίσκεται σήμερα ο κυκλοφοριακός κόμβος του BATA, το αυτοκίνητο με τους Τούρκους δημοσιογράφους ανακόπηκε από Ελληνοκύπριους στρατιώτες, οι οποίοι άνοιξαν πυρ σε βάρος τους. Αποτέλεσμα τούτου ήταν να σκοτωθεί ο οδηγός και να τραυματιστούν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι.
Ο Κουνούκσεβερ, που ήταν τραυματίας στην κοιλιακή χώρα, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου έτυχε ιατρικής περίθαλψης από τον γιατρό Ανδρέα Δημητριάδη. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι μεταφέρθηκαν στη Λεμεσό και απ' εκεί στα κατεχόμενα. Μετά την αποκοπή και σύλληψη των Τούρκων, Ελληνοκύπριοι στρατιώτες αφαίρεσαν τις κάμερες από τον Κουνούκσεβερ και μέσα από το υλικό που παραλήφθηκε εντοπίστηκαν η συγκεκριμένη φωτογραφία-ντοκουμέντο. Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου