ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΙ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ Ν.Δ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΕ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Ο ΚΩΣΤΑΣ, Η ΝΤΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΤΑΞΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ
“Με αφορμή την 10η επέτειο από την δολοφονία Μπακογιάννη, ζήτησα τελευταία να μιλήσω με κάποιο από τα μέλη της 17Ν για την υπόθεση. Η απάντηση ήταν αρνητική επειδή μια συνέντευξη θα μπορούσε, εν όψει εκλογών και πολιτικών εξελίξεων, να επηρέαζε τα εσωκομματικά της ΝΔ. Έξυπνη σκέψη, μόνο που έπρεπε να είχε γίνει 20 χρόνια πριν…”Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα στην πιο σκοτεινή επιχείρηση της 17Ν, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989. Χώρια από το γεγονός ότι, όπως δείχνουν και οι τελευταίες συλλήψεις, η τρομοκρατία αποτελεί πάντα αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καμία δολοφονία, αλλά οι εξηγήσεις που έδωσε τότε στην προκήρυξη της η 17Ν δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική: ο Παύλος Μπακογιάννης κατηγορείται ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έπαιξε βασικό ρόλο στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Στην πραγματικότητα όμως,……
η προσπάθεια του διάσημου μεγαλοαπατεώνα να μετατραπεί σε βασικό παράγοντα της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας ξεκίνησε με την εκπαραθύρωση του Μπακογιάννη από το συγκρότημα Κοσκωτά.
Είναι γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του ‘80 ο Παύλος Μπακογιάννης είχε συνεργαστεί με τον Κοσκωτά στην δημιουργία της εκδοτικής επιχείρησης «Γραμμή», αναλαμβάνοντας και την διεύθυνση του περιοδικού «ΕΝΑ». Την εποχή όμως εκείνη κανείς δεν γνώριζε ότι τα χρήματα του νεαρού επιχειρηματία που είχε γυρίσει από την Αμερική ήταν προϊόν απάτης, ούτε καν ο κ. Καρράς που του πούλησε την Τράπεζα Κρήτης.
Η περίφημη εκδότρια της «Καθημερινής» Ελένη Βλάχου είχε σαγηνευτεί από τις ικανότητες του κ. Κοσκωτά και αρκετές προσωπικότητες είχαν συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις του. Όπως πχ ο αείμνηστος Μάνος Χατζιδάκης που ήταν διευθυντής στο «Τέταρτο», ένα -πολυ αξιόλογο- περιοδικό των εκδόσεων του.
Tον Φεβρουάριο του 1985, για να μπορέσει να «κάνει μπίζνες» με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Κοσκωτάς έδιωξε τον γαμπρό του Κ.Μητσοτάκη από το περιοδικό «ΕΝΑ». Είχα καλύψει για λογαριασμό του περιοδικού ΑΝΤΙ την πρωτοφανή, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, απομάκρυνση διευθυντή ενός επιτυχημένου μέσου ενημέρωσης και από τότε διατηρήσαμε μια συχνή επαφή με τον Π. Μπακογιάννη.
Ήταν ένας άνθρωπος που πάντα χαμογελούσε. Αρκετοί άνθρωποι που είχαν πάρει μέρος στην αντίσταση εναντίον της δικτατορίας είχαν εξαγοράσει την δράση τους ή απαρνηθεί τις ιδέες τους. Ο Μπακογιάννης παρέμεινε ένας ανοιχτόμυαλος προοδευτικός άνθρωπος, ακόμη και όταν μερικούς μήνες μετά την απομάκρυνση του από το συγκρότημα Κοσκωτά έγινε σύμβουλος του Κ.Μητσοτάκη που είχε εν τω μεταξύ αναλάβει την προεδρία της ΝΔ.
Πολλές από τις θέσεις που υιοθέτησε αργότερα ο Μητσοτάκης, όπως πχ η υποστήριξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας σε μια εποχή που στα δύο μεγάλα κόμματα κυριαρχούσε η «κουλτούρα Χατζάρα», ήταν προϊόν των συμβουλών του Μπακογιάννη. Αυτός είχε πείσει τον αρχηγό της ΝΔ να δώσει την πρώτη ελεύθερη (χωρίς δηλαδή καμία προσυνεννόηση ή όρους-πράγμα τότε εξαιρετικά ασυνήθιστο) συνέντευξη στον ραδιοσταθμό 9,84 και τον υπογράφοντα, τις πρώτες μέρες λειτουργίας του σταθμού. Οι τολμηρές ερωτήσεις, που ο Παύλος «χρεώθηκε» μετά, δεν άρεσαν ούτε στον κ.Μητσοτάκη ούτε όμως και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που τις κριτικάρισε αμέσως μετά.
Το καλοκαίρι του ‘89 ο Παύλος Μπακογιάννης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις ΝΔ-ΣΥΝασπισμού για τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζανετάκη. Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για το «βρώμικο ‘89», η εθνική συνενόηση ήταν απολύτως μέσα στο πνεύμα του Μπακογιάννη, που μερικές εβδομάδες πριν την δολοφονία του εισηγήθηκε ως βουλευτής της ΝΔ το νομοσχέδιο για την απάλειψη των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου. Γιατί η 17 Νοέμβρη επέλεξε να δολοφονήσει αυτόν τον άνθρωπο στις 26 Σεπτεμβρίου του 1989, την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά;
Η «παρέμβαση» της 17Ν εκείνη την ημέρα θυμίζει την απαγωγή του Αλντο Μόρο, την ημέρα ακριβώς που ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών επρόκειτο να εισηγηθεί στο Κοινοβούλιο την αποδοχή της πρότασης του ιταλικόυ ΚΚ για τον «ιστορικό συμβιβασμό». Τα ερωτήματα της υπόθεσης Αλντο Μόρο και της εμπλοκής των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών παραμένουν αναπάντητα ενώ τελευταία αποκαλύφθηκε ότι οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πράκτορα μέσα στις γραμμές της Μπάαντερ Μάινχοφ. Δεν υπαινίσσομαι ούτε διαθέτω στοιχεία ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε με την 17 Νοέμβρη αλλά οι σκοτεινές πλευρές της υπόθεσης Μπακογιάννη δεν φωτίστηκαν καθόλου στην δίκη της 17Ν και μάλιστα με τον βεβιασμένο τρόπο που έκλεισε όλη η υπόθεση.
Το βέβαιο είναι ότι αργά η γρηγόρα η τρομοκρατική δράση γίνεται αντικείμενο πολιτικής χειραγώγησης και εκμετάλλευσης, όπως άλλωστε δείχνουν και οι πρόσφατες συλλήψεις στο Χαλάνδρι: σε όσους έχουν μελετήσει την τρομοκρατία δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι οι συλληφθέντες, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» παρακολουθούντο από την άνοιξη αλλά συνελήφθησαν την προεκλογική περίοδο. Τα πολιτικά αποτελέσματα της υπόθεσης Μπακογιάννη είναι εξ ίσου γνωστά: ο πεθερός του έγινε πιο συμπαθής στην κοινή γνώμη μετά την δολοφονία και εκλέχθηκε πρωθυπουργός λίγους μήνες αργότερα ενώ η σύζυγος του, η οποία μέχρι τότε δεν συμμετείχε στην πολιτική ζωή, θα διεκδικήσει μετά τις προσεχείς εκλογές την προεδρία της ΝΔ.
Με αφορμή την 10η επέτειο από την δολοφονία Μπακογιάννη, ζήτησα τελευταία να μιλήσω με κάποιο από τα μέλη της 17Ν για την υπόθεση. Η απάντηση ήταν αρνητική επειδή μια συνέντευξη θα μπορούσε, εν όψει εκλογών και πολιτικών εξελίξεων, να επηρέαζε τα εσωκομματικά της ΝΔ. Έξυπνη σκέψη, μόνο που έπρεπε να είχε γίνει 20 χρόνια πριν…
ΠΗΓΗ: tvs.gr
Πάντως μπορώ να σας πω, χωρίς αμφιβολία, ποιούς "βολεύουν" οι θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια Λιακόπουλου. Βολεύουν τα υποκείμενα που θέλουν να βλέπουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους νεκρούς, και να κατηγορούν και τα θύματα. Προφανώς οι κύριοι του μπλογκ, που αφήνουν άθλια υπονοούμενα, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Χίλια δυό πράγματα μπορεί να καταλογίσει κανείς στους δεξιούς, αλλά τουλάχιστον τους αναγνωρίζω ότι δεν ξέπεσαν ποτέ σε τέτοιες αθλιότητες (πχ, θα μπορούσαν, αντιστοίχως, να ρωτήσουν αν από την δολοφονία Λαμπράκη ωφελήθηκε περισσότερο η δεξιά ή ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς όμως δεν είναι όλοι ξεδιάντροποι αλήτες και συνωμοσιολόγοι σε αυτό τον τόπο.
Εαν εννοεις τον Κουλογλου γιατι αυτου ειναι το αρθρο μαλλον ατυχησες φιλε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως μπορώ να σας πω, χωρίς αμφιβολία, ποιούς "βολεύουν" οι θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια Λιακόπουλου. Βολεύουν τα υποκείμενα που θέλουν να βλέπουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους νεκρούς, και να κατηγορούν και τα θύματα. Προφανώς οι κύριοι του μπλογκ, που αφήνουν άθλια υπονοούμενα, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Χίλια δυό πράγματα μπορεί να καταλογίσει κανείς στους δεξιούς, αλλά τουλάχιστον τους αναγνωρίζω ότι δεν ξέπεσαν ποτέ σε τέτοιες αθλιότητες (πχ, θα μπορούσαν, αντιστοίχως, να ρωτήσουν αν από την δολοφονία Λαμπράκη ωφελήθηκε περισσότερο η δεξιά ή ο Γεώργιος και ο Ανδρέας Παπανδρέου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς όμως δεν είναι όλοι ξεδιάντροποι αλήτες και συνωμοσιολόγοι σε αυτό τον τόπο.
Εαν εννοεις τον κουλογλου γιατι αυτου ειναι το αρθρο μαλλον ατυχησες φιλε μου.
ΑπάντησηΔιαγραφή