Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Mην ψηφίζεται την ΤΟΥΡΚΟΦΙΛΗ



Διάτρητο περιγράφεται το σύστημα παροχής ελληνικής βίζας από το προξενείο μας στη Σμύρνη, σε πόρισμα του υπουργείου Εξωτερικών που έγινε έπειτα από καταγγελίες του ίδιου του Έλληνα προξένου. Σε λίγους μήνες, το καλοκαίρι του 2005, εκδόθηκαν παράνομα βίζες για τουλάχιστον 3.000 Τούρκους υπηκόους, μεγάλος αριθμός των οποίων είναι άγνωστο αν επέστρεψε ποτέ στην Τουρκία ή με την ελληνική βίζα βρέθηκε σε χώρα της Ε.Ε. Για το θέμα έχουν υπάρξει και καταγγελίες για καταβολή από πλευράς «ενδιαφερομένων» ποσών της τάξης των 3.000-3.500 ευρώ για την εξασφάλιση βίζας, καταγγελίες ωστόσο οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα. Οι καταγγελίες του προξένου στράφηκαν κατά τριών διπλωματικών υπαλλήλων και τη σκυτάλη πήρε ο γενικός επιθεωρητής του ΥΠΕΞ. Όμως εν τέλει το Πειθαρχικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών (επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη), ομόφωνα τους απάλλαξε. Σύμφωνα με το σκεπτικό απαλλαγής, «η μη καταχώριση στο Σύστημα Σένγκεν σημαντικού αριθμού ατόμων που περιλαμβάνονταν σε αιτήσεις για χορήγηση ομαδικής θεώρησης (βίζας), οι οποίοι εν τέλει εισήλθαν στη χώρα μας και στον χώρο Σένγκεν, χωρίς τον υποτυπώδη έλεγχο του συστήματος, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση πειθαρχικό παράπτωμα». Διότι, όπως αναφέρεται στα απαλλακτικά πορίσματα, απλώς «δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας ότι ετέθη σε κίνδυνο καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ασφάλεια της χώρας»! Ο ίδιος ο διατελέσας πρόξενος Σμύρνης, κατέθεσε ότι έπειτα από διερεύνηση διαπίστωσε ότι:
Χορηγούνταν παράνομα άδειες εποχικής εργασίας σε υπηκόους Τουρκίας, αν και η ελληνική νομοθεσία προβλέπει έκδοση παρόμοιων αδειών μόνο σε υπηκόους Βουλγαρίας και Αλβανίας.
Οι ομαδικές θεωρήσεις εκδίδονταν παράνομα, καθόσον στο Σύστημα Σένγκεν έμπαινε μόνο ο αρχηγός του γκρουπ και όχι το σύνολο των συμμετεχόντων. Πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου