Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Από τον ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΛΛΑ: Nα που θα βρείτε τα λεφτά


Λεφτά ψάχνουν να βρουν ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός, όμως λεφτά υπάρχουν, αρκεί να τα αναζητήσουν εκεί που πρέπει. Και το πού το ξέρει πολύ καλά ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Μιχάλης Σάλλας, που από την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν σε παραγωγικό πόστο και μετά πέρασε από πολύ σημαντικές θέσεις και η εμπειρία του είναι πολύτιμη.
Ο κ. Σάλλας δεν περιορίζεται σε θεωρητικολογίες, όπως κάνουν τις τελευταίες μέρες οι γνωστοί ως... μαθητευόμενοι οικονομολόγοι, αλλά υποδεικνύει και από πού το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα χωρίς να πληγούν οι χαμηλόμισθοι και οι... συνήθεις ύποπτοι. Και όχι βέβαια πενταροδεκάρες. Μόνο από έκτακτα έσοδα μπορούν να εισπραχθούν, μέσα στο 2010, 13 με 15 δισ. ευρώ, που σημαίνει μείωση του ελλείμματος κατά 5-6%! Οι πηγές αυτές είναι, κατά τον κ. Μιχ. Σάλλα, οι εξής:
«Η αύξηση των εσόδων –τόσο ΦΠΑ όσο και εισοδήματος– από ελεύθερα επαγγέλματα θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη για το Δημόσιο, αν επαναπροσδιορίζονταν τα κίνητρα των φορολογουμένων για τις δαπάνες που καταβάλλουν σε γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κ.λπ. Η αφαίρεση του μέγιστου δυνατού ποσοστού, ακόμη και του συνόλου των δαπανών για τέτοιες υπηρεσίες από το φορολογητέο εισόδημα είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να υποδομήσει το κοινό όφελος επαγγελματία - καταναλωτή από την καταστρατήγηση του ΦΠΑ και να διευρύνει τη φορολογητέα ύλη των ελεύθερων επαγγελματιών. Εναλλακτικά θα μπορούσε κατά την άποψή μου να εξετασθεί η επιστροφή του ΦΠΑ με κάποια προσαύξηση στον καταναλωτή με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης. Και έκτακτα έσοδα
«H αναζήτηση εξάλλου εκτάκτων εσόδων δεν πρέπει να εξατομικεύονται πάντα σ' εκείνους που συστηματικά είναι συνεπείς. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του θεσμού του sales and leaseback επί ιδιοχρησιμοποιούμενων από το Δημόσιο ακινήτων σημαντικής εμπορικής αξίας μπορεί να αποφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ για να ανακουφίσουν, έστω και περιορισμένα, τον προϋπολογισμό και το χρέος ή να χρηματοδοτήσουν άλλες ανάγκες του Δημοσίου (νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια κ.λπ.). Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού το Δημόσιο δεν αποξενώνεται της περιουσίας του γιατί θα επιστρέψει και πάλι σ' αυτό μετά το τέλος της μακροχρόνιας περιόδου μίσθωσης (π.χ. 30 έτη). Μέσα στο 2010 θα μπορούσε να αποκομίσει το Δημόσιο πάνω από 1 δισ. ευρώ από την πηγή αυτή.
Ανάλογα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ακίνητα που δεν χρησιμοποιεί το Δημόσιο (π.χ. ολυμπιακά ακίνητα, αεροδρόμια, αξιοποίηση εκτάσεων όπως του Ελληνικού κ.ά.), τα οποία με συμβάσεις πολυετούς παραχώρησης προς επενδυτές θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για διάφορες χρήσεις, όπως εμπορικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις αναψυχής και πολιτισμού ή χώροι στάθμευσης, ώστε και να αξιοποιηθούν ακίνητα που σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφονται από τη φθορά του χρόνου και να αποφέρουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία, χωρίς το Δημόσιο να χάσει τα ιδιοκτησιακά του δικαιώματα. Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Το κακό είναι ότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν κάνουν ούτε για να διαχειριστούν περίπτερο, όχι κράτος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου