Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

«Κύριε Χριστοφοράκο σας κάνουμε και τσ@μπούκι εάν θέλετε»


Του Θανάση Αργυράκη*

Η ασφυκτική διαπλοκή Siemens με υπαλλήλους και στελέχη του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εταιρειών για τα σημαντικά έργα του Δημοσίου, προκύπτει εμφανέστατα από την εσωτερική αλληλογραφία που είχαν στελέχη της Siemens Hellas με τον πρώην επικεφαλής της, κ.Μ.Χριστοφοράκο.

Ενδεικτικό είναι «ενημερωτικό σημείωμα» που του έστειλε στέλεχος της εταιρείας, στις 16-11-2005, με θέμα τον ΟΣΕ και τον ΕΡΓΟΣΕ. Αφού του περιγράφει λοιπόν, την «αναδιοργάνωση» που γίνεται στον ΕΡΓΟΣΕ, του αναφέρει: «Στα πλαίσια αυτά έχει ήδη γίνει υποβάθμιση των μέχρι τώρα διευθύνσεων έργων, καθώς και της διεύθυνσης σιδηροδρομικών συστημάτων, δημιουργώντας μια ενδιάμεση βαθμίδα μεταξύ γενικής διεύθυνσης και των προαναφερομένων «πρώην» διευθύνσεων. Οι φίλοι μας στην διεύθυνση σιδηροδρομικών συστημάτων δέχονται αυτή τη στιγμή πόλεμο εκ μέρους της γενικής διεύθυνσης. Αυτό πιθανόν να επηρεάσει την συγκρότηση και τη λειτουργία της επιτροπής για την αξιολόγηση του διαγωνισμού GSM-R». Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, ο συντάκτης του ενημερωτικού λέγει ότι «οι φίλοι μας» που προωθούσαν συνήθως τα συμφέροντα της Siemens, παραγκωνίζονται και, έτσι, θα χαθεί ο διαγωνισμός. Σε άλλο σημείο του ενημερωτικού σημειώματος, ο συντάκτης του γράφει για την αναδιοργάνωση, αυτή τη φορά υπηρεσιών του ΟΣΕ: «Φημολογείται ότι αυτό το θέμα υποκινείται από τις μεγάλες κατασκευαστικές (Ακτωρ-Τερνα) με στόχο να ελέγχουν όλα τα έργα, τα οποία θα εμφανίζονται σαν κατασκευαστικά έργα. Η γνώμη μου είναι ότι οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν τους στόχους της εταιρείας μας».

Ένα άλλο ενημερωτικό σημείωμα, στις 13-12-2005, αυτή τη φορά για διαγωνισμό της ΔΕΗ, έχει επίσης ενδιαφέρον. Σε αυτό, ο συντάκτης, αφού αναφέρει για το τι συμβαίνει στη ΔΕΗ μετά την αποχώρηση Παλαιοκρασά από την προεδρία και «τις δηλώσεις του περί διαπλοκής», σημειώνει σχετικά με τον διαγωνισμό για τον «αυτοματισμό ταινιοδρόμων ορυχείων» ότι ο στόχος της ανταγωνίστριας εταιρείας είναι «να μην επικυρώσει το ΔΣ της ΔΕΗ το αποτέλεσμα, έτσι ώστε να αναγκαστούν να κάνουν νέο διαγωνισμό». Γι’αυτό ζητά από τον κ.Χριστοφοράκο να χρησιμοποιήσει τις «υψηλές γνωριμίες» του. «Από τις επαφές μας –γράφει- σε πιο κάτω επίπεδα μάνατζμεντ της ΔΕΗ, ακούμε ότι όλοι τους ψάχνονται και ότι μια παρέμβαση και από την εταιρεία μας στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο (πιστεύω ακόμα και εκτός ΔΕΗ), πριν συνεδριάσει το ΔΣ, ίσως να φέρει το επιθυμητό και για μας αποτέλεσμα ακύρωσης του διαγωνισμού. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω, εάν και εσείς θα μπορούσατε, λόγω των πολύ πιο υψηλών γνωριμιών σας, να μας βοηθήσετε κάνοντας κάποια παρέμβαση σε δικό σας επίπεδο».

Ποια άλλη απόδειξη, άραγε, χρειάζεται η Δικαιοσύνη και η Βουλή για να πεισθούν πως στήνονται, ακυρώνονται και κατακυρώνονται διαγωνισμοί προς όφελος, όχι μόνον της Siemens, αλλά και των περισσοτέρων πολυεθνικών –και ντόπιων- εταιρειών; Πολύ περισσότερο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι «υψηλές γνωριμίες» του κ.Χριστοφοράκου, εφόσον παρενέβαιναν στο οποιοδήποτε μεγάλο έργο προς όφελος της Siemens ή «συμμάχων» της, δεν θα το έκαναν με το αζημίωτο. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, στο μικροσκόπιο βρίσκονται και έργα που πήρε η εταιρεία σε ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ και ΔΕΗ. Μετά από αυτά τα αποκαλυπτικά έγγραφα, είναι τουλάχιστον «στρουθοκαμηλισμός» να προσποιούνται κάποιοι ότι επειδή δεν βρίσκονται όλα τα χρήματα των μιζών προς κρατικούς και πολιτικούς παράγοντες, το σκάνδαλο θα «ξεφουσκώσει».

*δημοσιεύεται στον «Τύπο της Κυριακής»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου