Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Το Wikileaks διασύρει τους αμερικανούς



Τεράστιος όγκος 92.000 αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα WikiLeaks. Σε αυτά αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των αφγανών ανταρτών. Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς, τη βρετανική Γκάρντιαν και το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ. Τα έγγραφα καλύπτουν διάφορες περιόδους δύο αμερικανικών κυβερνήσεων και «δείχνουν με απίστευτη λεπτομέρεια γιατί, μετά τη δαπάνη από τις ΗΠΑ σχεδόν 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν είναι τώρα ισχυρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή από το 2001», επισημαίνουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς. Τα έγγραφα συντάχθηκαν, όπως διευκρινίζεται στην ιστοσελίδα WikiLeaks, από στρατιώτες και αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι «περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες στρατιωτικές ενέργειες στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ».
Οι Νιου Γιορκ Τάιμς σημειώνουν ότι οι πληροφορίες αυτές συνιστούν «ένα ημερολόγιο μιας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δύναμης που συχνά λιμοκτονεί για πόρους και προσοχή καθώς αγωνίζεται κατά των ανταρτών οι οποίοι αυξάνονται, συντονίζονται καλύτερα και γίνονται πιο φονικοί κάθε χρόνο». Η αμερικανική εφημερίδα παραδέχεται ότι τα έγγραφα αυτά αποτελούν «μια μη ολοκληρωμένη καταγραφή του πολέμου . Ωστόσο, σημειώνει, παρέχουν μια «αποκαρδιωτική εικόνα» της αφγανικής αστυνομίας και των στρατιωτών, για την εκπαίδευση των οποίων το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια. «Τα έγγραφα περιγράφουν επεισόδια αστυνομικής ωμότητας, μικρής και μεγάλης διαφθοράς, εκβιασμούς και απαγωγές. Ορισμένοι αστυνομικοί λιποτακτούν και εντάσσονται στις τάξεις των Ταλιμπάν. Αλλοι κατηγορούνται για συνεργασία με αντάρτες, λαθρεμπόρους όπλων και ληστές αυτοκινητοδρόμων», υπογραμμίζουν οι Νιου Γιορκ Τάιμς.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι το Πακιστάν, ο σύμμαχος των ΗΠΑ που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την Ουάσινγκτον, φέρεται ότι επιτρέπει στη μυστική του υπηρεσία να συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και να τους συναντάει κρυφά «για τη διοργάνωση δικτύων ενόπλων οργανώσεων που πολεμούν κατά των αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν».


Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν επικεντρώθηκε από την πλευρά της σε αυτά που αποκαλύπτουν τα έγγραφα για μονάδες καταδρομέων, όπως η Task Force 373 - μια μυστική ομάδα του αμερικανικού στρατού και του ναυτικού-, οι οποίες καταδιώκουν τους επικεφαλής των Ταλιμπάν για να «τους σκοτώσουν ή να τους αιχμαλωτίσουν» χωρίς δίκη. Οι ΗΠΑ, επισημαίνει η εφημερίδα, απέκρυψαν στοιχεία ότι οι Ταλιμπάν απέκτησαν ολέθριους πυραύλους εδάφους-αέρος και περιγράφει την κλιμάκωση των βομβιστικών επιθέσεων με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δρόμους από τους Ταλιμπάν, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 άμαχοι μέχρι σήμερα. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς περιγράφουν επίσης το θάνατο Αφγανών αμάχων και την μετέπειτα συγκάλυψη του γεγονότος «όχι μόνον σε αεροπορικές επιδρομές αλλά και σε συμπλοκές με ένα ή περισσότερα άτομα . Οι νεκροί, όπως φαίνεται επανειλημμένως στα έγγραφα αυτά, δεν ήταν βομβιστές αυτοκτονίας ή αντάρτες, και πολλές από αυτές τις περιπτώσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν εκείνη τη στιγμή». Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι, σύμφωνα με τα απόρρητα αυτά έγγραφα, η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) επέκτεινε το ρόλο της στο Αφγανιστάν, με παραστρατιωτικές μονάδες που στήνουν ενέδρες και διατάσσουν αεροπορικές επιδρομές. «Από το 2001 ως το 2008, η CIA χρηματοδοτούσε τον προϋπολογισμό της κατασκοπευτικής υπηρεσίας του Αφγανιστάν και τη διοικούσε ως μια κατ'ουσίαν θυγατρική της», υπογραμμίζουν. Το γερμανικό περιοδικό Ντερ Σπίγκελ αναφέρεται, τέλος, στην επισφαλή και επιδεινούμενη κατάσταση της ασφάλειας στο βορρά, όπου έχουν αναπτυχθεί γερμανοί στρατιώτες. Πηγή

Αποκάλυψη Wikileaks
Στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν

Σάλος από τη δημοσιοποίηση απόρρητων στρατιωτικών αρχείων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου