Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Να τερματιστεί το …πείραμα με το… ευρώ. Επιστροφή στην δραχμή



Ένας Γερμανός οικονομικός εμπειρογνώμονας Ο Δρ Wilhelm Hankel που διαμαρτύρονταν για το σχέδιο στήριξης προς την Ελλάδα αναφέρει ότι ο μηχανισμός διάσωσης παραβαίνει τις διατάξεις της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και μπορεί μια καλύτερη επιλογή να είναι αντί για αυτό, να τερματιστεί το πείραμα με το ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόσφατα συμφώνησαν σε ένα πακέτο 110-δις ευρώ στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ελπίζοντας ότι αυτό θα σταματήσει τη κρίση του νομίσματος πριν εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο μπλοκ, και η Γερμανία είναι αντίθετη με αυτήν την ιδέα από την αρχή.

Ο Δρ Wilhelm Hankel είναι ένας από τους οικονομικούς εμπειρογνώμονες που κατέθεσε αγωγή κατά του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου κατά του σχεδίου διάσωσης στην Ελλάδα "Η όλη ιδέα είναι παράνομη, επειδή έχουμε τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και η διάσωση είναι απολύτως απαγορευμένη για έναν πολύ απλό λόγο: μια χώρα η οποία έχει την δυνατότητα να βασίζεται στην ύπαρξη σχεδίου διάσωσης δεν θα ακολουθήσει την οικονομική και νομισματική πειθαρχία, έτσι κανένα σχέδιο στήριξης δεν είναι προϋπόθεση για ένα σταθερό ευρώ, Η Ελλάδα πρόκειται να αποτελέσει την πρώτη περίπτωση, εξηγεί ο Hankel, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, ίσως την Ιταλία και την Γαλλία. Εάν αυτές οι χώρες δεχτούν το σχέδιο διάσωσης, το ευρώ θα γίνει ένα πολύ αδύναμο και φουσκωμένο νόμισμα.

"Η συνθήκη πρέπει να τηρηθεί και όχι να σπάσει", πρόσθεσε.

Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ του Hankel, η συμμετοχή της Γερμανίας στο πλαίσιο της προσφυγής διάσωσης θα σταματήσει. Εκτός από αυτό, ο Hankel είπε, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Γιατί όχι; Μια χώρα με αδύναμη οικονομία δεν μπορεί να είναι μέρος ενός νομισματικού συλλόγου που έχει σκληρούς κανόνες για τη σταθερότητα και σκληρό νόμισμα. "

Αν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι αναγκασμένες να βγουν έξω, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια, είπε ο Hankel είπε. Η πρώτη επιλογή είναι η ζώνη του ευρώ να γίνει μικρότερη και πιο δύσκολη νομισματική ένωση, με μόνο δέκα ή οκτώ κράτη-μέλη, από τα δεκαέξι που είναι σήμερα.

Μια άλλη επιλογή είναι να τερματιστεί το πείραμα του Ευρώ εντελώς, και να επιστρέψουν όλες οι χώρες στα εθνικά τους νομίσματα. «Δεκαέξι χώρες που μοιράζονται ένα νόμισμα είναι ανοησία, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο," Σύμφωνα με τον καθηγητή Hankel, η κατάρρευση της ευρωζώνης μπορεί στην πραγματικότητα να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία των ευρωπαϊκών κρατών».

"Αυτή τη στιγμή όλες οι χώρες έχουν προβλήματα με το ευρώ, επειδή το ευρώ τους δίνει πίστωση που δεν αξίζει τον κόπο. Στη ζώνη του ευρώ όλες οι χώρες, ακόμη και οι χώρες με μεγάλο έλλειμμα, οι χώρες με υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, είναι σε θέση να πάρουν πίστωση. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα και άλλες χώρες είναι υπερχρεωμένες. Έτσι, μετά από ένα τέτοιο πείραμα κάθε χώρα θα επιστρέψει σε σταθερές συνθήκες, και μπορούν, σε μία περίπτωση, να προβούν σε υποτίμηση του νομίσματός τους... Οι άλλες χώρες θα το εκτιμήσουν και ίσως μειώσουν τα πλεονάσματα των εξαγωγών, αλλά και θα αποκτήσουν περισσότερη ευημερία στις δικές τους αγορές. Κάθε περιφέρεια της ένωσης θα αγωνιστεί κατά της εθνικής του κρίσης του με τα εθνικά του μέσα ... αυτό είναι μια πολύ καλύτερη ιδέα να έχει τον έλεγχο των οικονομικών και της πραγματικής οικονομικής κρίσης », είπε.

Οι Γερμανοί καθηγητές κ. Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty θεωρούν ότι η Ελλάδα, από το 2001 που εντάχθηκε στην ευρωζώνη, θυσίασε την ανταγωνιστικότητά της και δημιούργησε τεράστια εμπορικά ελλείμματα. Θεωρητικά, σύμφωνα με τους ίδιους, για να ανακτηθεί το οικονομικό έδαφος που χάθηκε σε λιγότερο από μία δεκαετία, η Ελλάδα θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμα κατά 40%. Αυτό όμως, τονίζουν, είναι αδύνατον να γίνει στο πλαίσιο της ΟΝΕ.

Όπως επισημαίνουν, οι προτάσεις για να βοηθηθούν οι Έλληνες είναι πολλές. Ωστόσο, «δυστυχώς, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να ξεφύγουν από αυτόν τον φαύλο κύκλο. Οι Έλληνες θα πρέπει να φύγουν από το ευρώ, να επανεκδώσουν τη δραχμή και να επανενταχθούν στον συναλλαγματικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, το ERM-II, το οποίο εξακολουθεί να υπάρχει».

«Η επαναφορά της δραχμής με χαμηλότερη συναλλαγματική ισοτιμία θα βοηθούσε τις εξαγωγές και θα αύξανε τα έσοδα από τον τουρισμό. Θα έστελνε παράλληλα το μήνυμα και σε άλλες χώρες ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά μέτρα για να αποφύγουν την τύχη της Ελλάδας. Η απώλεια εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την Ευρώπη. Η αποβολή της Ελλάδας από την ευρωζώνη δίνει έναν τρόπο ώστε να αποτραπεί η μετατροπή ενός δράματος σε τραγωδία, αλλά και έναν τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση της νομισματικής ένωσης», τονίζουν οι καθηγητές.

Οι καθηγητές κ. Wilhelm Hankel, Wilhelm Nölling, Karl Albrecht Schachtschneider και Joachim Starbatty ήταν αυτοί που «έστειλαν» τη γερμανική κυβέρνηση στο συνταγματικό δικαστήριο το 1998 σχετικά με την είσοδο της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Ζητούσαν από το δικαστήριο να απαγορεύσει στη Γερμανία τη συμμετοχή της στην ΟΝΕ. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

http://redskywarning.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου