Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ,



ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ ΠΟΥ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΕ
«ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ» ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ. ΜΕ ΤΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΑΡΑΓΕ;;

Σας παραθέτω το χρονικό της πιο μαύρης σελίδας από το βιογραφικό της αξέχαστης Φρίντα Λιάππα, όταν ο κύριος Δοξιάδης ήταν σύμβουλος Κινηματογραφίας στο ΥΠ.ΠΟ.:

1992: Ιανουάριος.

«Ο τότε σύμβουλος κινηματογραφίας του ΥΠΠΟ, Απόστολος Δοξιάδης, ζητάει την εξαίρεση της ταινίας από τα κρατικά βραβεία, καταγγέλλοντας ότι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κακοποιήθηκε ένα ανήλικο παιδί για τις ανάγκες μιας σκηνής. Ένα τρομερό σκάνδαλο ξεσπά και για σειρά ημερών γίνεται πρωτοσέλιδο εφημερίδων και πρώτο θέμα των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Η Φρίντα αντικρούει τις άθλιες συκοφαντίες και καταγγέλλει τον σύμβουλο του ΥΠΠΟ για αναβίωση της λογοκρισίας. Η Μελίνα Μερκούρη, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος*, ο Ζιλ Ντασέν, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κούνδουρος και άλλοι τάσσονται με το μέρος της. Ο εισαγγελέας ασκεί αυτεπάγγελτη δίωξη, και η Φρίντα, η μητέρα του παιδιού και οι παραγωγοί της ταινίας καλούνται στην ανακρίτρια. Φεβρουάριος. Η ταινία προβάλλεται ως επίσημη ελληνική συμμετοχή στο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ του Βερολίνου. Επώνυμοι ξένοι κριτικοί, μέλη της FIPRESCI, με ψήφισμα τους στηρίζουν τη Φρίντα. Κυκλοφορεί το σενάριο της ταινίας σε λογοτεχνική μεταγραφή. Μάιος. Η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους. Η Φρίντα γράφει ένα καινούργιο σενάριο με τον Γιώργο Μπράμο, με τίτλο Άγκνιεσκα. Τέλη Οκτωβρίου, μπαίνει στο νοσοκομείο, σε κακή σωματική κατάσταση. Οι εξετάσεις αποκαλύπτουν έναν ευμεγέθη όγκο στον εγκέφαλο. Το Νοέμβριο, υποβάλλεται σε επέμβαση στη Νέα Υόρκη, και η βιοψία δείχνει ότι ο όγκος είναι κακοήθης»

* = ο Θόδωρος Αγγελόπουλος τότε, με δήλωσή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στον δημοσιογράφο Παύλο Κάγιο, ζητάει την παραίτηση του Απόστολου Δοξιάδη, μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα. Την επόμενη μέρα, η τότε Υπουργός Πολιτισμούς, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη «παραιτεί» τον Απόστολο Δοξιάδη.


1993: «Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, με απαλλακτικό βούλευμα (το 2826/93), αποφαίνεται, μετά την εξέταση του ανακριτικού υλικού, ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία κατά της Φρίντας Λιάππα, της μητέρας του παιδιού και των παραγωγών της ταινίας για κακοποίηση ανηλίκου.
Η Φρίντα ξαναδουλεύει το Ερωτηίδος μάρτυρος (το διορθωμένο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη) και, παράλληλα, ετοιμάζει μια καινούργια ποιητική συλλογή, με τίτλο Το τραύλισμα του χρόνου. Τέλη του 1993, η υγεία της αρχίζει να επιδεινώνεται με γρήγορους ρυθμούς.»

Ιωάννης Ασημακόπουλος και φίλοι της Φρίντα Λιάππα, Κυ., Λα., Αν., Σπ.,

Ασπρόχωμα Μεσσηνίας


Δείτε και εδώ To μεγάλο φαγοπότι των Γερουλανου-Δοξιάδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου