Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Εδώ δεν χρειάσθηκε διότι μας τα πήραν, μέσω …μνημονίου.



Η βρετανο-ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Shell διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι είχε «διεισδύσει» στη νιγηριανή κυβέρνηση, έπειτα από τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα «The Guardian» ενός διπλωματικού τηλεγραφήματος που διέρρευσε από τον WikiLeaks. «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος, συμπεριλαμβανομένης της ανακρίβειας των γεγονότων που αναφέρει. Το άρθρο της Guardian σύμφωνα με το οποίο η Shell είχε με τον ένα ή άλλο τρόπο διεισδύσει στη νιγηριανή κυβέρνηση είναι απολύτως λανθασμένο, ανακριβές και ψευδές», δήλωσε από το Λονδίνο ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Kim Blomley. ( Γιατί περιμέναμε να πει τίποτε άλλο ;) Το αμερικανικό τηλεγράφημα με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2009 διαβεβαιώνει ότι η επικεφαλής της Shell στην Αφρική είχε συναντηθεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αμπούτζα. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα που δημοσιοποιήθηκε από την Guardian, στη συνάντηση του είχε δηλώσει ότι η Shell έχει τοποθετήσει ανθρώπους σε όλα τα ενδιαφερόμενα υπουργεία και ότι κατά συνέπεια έχει πρόσβαση σε όλα όσα συμβαίνουν σε αυτά. Επιβεβαιώνεται όμως ο διαγκωνισμός των πετρελαιάδων για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην Νιγηρία και από άλλη είδηση που αναφέρει πως, Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, άσκησαν οι Αρχές της Νιγηρίας με αφορμή τις μίζες που κατέβαλε η εταιρεία Haliburton, στην οποία ήταν ο Τσένι ήταν διευθύνων σύμβουλος, για να διασφαλίσει την εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη χώρα. Η αρμόδια Αρχή διευκρινίζει, όπως αναφέρει το CNN, ότι ο Τσένι και οι συγκατηγορούμενοί του, παραπέμπονται για «συνωμοσία και δωροδοκία κρατικών αξιωματούχων».
Η Haliburton και η θυγατρική της Kellogg, Brown and Root (KBR) κατηγορούνται ότι έδωσαν σε πολιτικούς περίπου 180 εκατομμύρια δολάρια στο διάστημα 1994 με 2004. Η εταιρεία είχε υποβάλλει πρόταση για την κατασκευή εργοστασίου υγροποιημένου φυσικού αερίου και άλλων έργων, συνολικού κόστους έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τελικά ήταν μία από τις τέσσερις κατασκευάστριες εταιρείες. Το 2009 η KBR καταδικάστηκε στις ΗΠΑ σε πρόστιμο 402 εκατομμυρίων για την δωροδοκία ξένων αξιωματούχων ενώ κατέβαλε άλλα 177 εκατομμύρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό για το ίδιο ζήτημα.

1 σχόλιο:

  1. Νιγηρία θα καταντήσουμε κι εδώ σε λίγο... Μόλις μπουν οι ιδιωτικές ξένες εταιρείες για να εκμεταλευτούν πετρέλαια, φυσικό αέριο και ορυκτό πλούτο, θα βάλουν και τους ανθρώπους τους μέσα στην κυβέρνηση για να έχουν άμεση πληροφόρηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή