Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Θα τρώμε την.. σοκολάτα των…Μάγια.


Η Σοκολάτα μπορεί να γίνει σύντομα ακόμα πιο ακαταμάχητη χάρη σε μια ομάδα επιστημόνων που χαρτογραφούν τον γενετικό κώδικα του κακάο, και μας υπόσχονται ότι θα τρώμε την ίδια σοκολάτα που έτρωγαν οι… Μάγια.

Εκφράζεται η ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια σοκολάτα πιο υγιεινή και πιο νόστιμη, και θα αυξήσει τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών κακάο υπέρ εκατομμύριων γεωργών. Οι ερευνητές των ΗΠΑ συνεργάστηκαν πάνω σε μια ποικιλία από κακάο που ονομάζεται Criollo που παράγει καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο. Καλλιεργούνταν από τον λαό των Μάγια της Κεντρικής Αμερικής πριν από 3.000 χρόνια, αλλά σπάνια καλλιεργείται στην καθαρή του μορφή σήμερα. Οι Κακαοπαραγωγοί προτιμούν πλέον υβριδικά δέντρα που δίνουν φτωχότερη σοκολάτα, αλλά είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες. Επί του παρόντος, η παραγωγή του καθαρού κακάο του πρώτου συστατικού της σοκολάτας καλλιεργείται σε λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου συνόλου. Αλλά με το νέο γονιδίωμα, ή γενετικό σχεδιάγραμμα κώδικα, προσβλέπουν σε επιστροφή στην υπέρτατη ποιότητα σοκολάτας που απολάμβαναν οι Μάγιας. Οι επιστήμονες συναρμολόγησαν το 84% του γονιδιώματος του κακάο, και εντόπισαν 28.798 γονίδια που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες. Επίσης, οδηγηθήκαν στην ανακάλυψη εκατοντάδων γονιδίων που ενδέχεται να συμμετάσχουν στην αντίσταση των παθογόνων παραγόντων, και τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των ελίτ ποικιλίες κακάο στο μέλλον."

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Genetics .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου