Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Μετατρέπουν μέσω ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ, σε… ΠΑΚΙΣΤΑΝ την ΑΙΓΥΠΤΟ;



Ξεκίνησε ο εθνικός διάλογος στην Αίγυπτο υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομάρ Σουλεϊμάν. Στις συνομιλίες συμμετείχαν για πρώτη φορά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. Θα σχηματιστεί επιτροπή για την τροποποίηση του Συντάγματος. Θετικά βλέπουν την πρωτοβουλία οι ΗΠΑ. Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν την Κυριακή (06/02) στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος έως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Υπήρξε συμφωνία για "το σχηματισμό μιας επιτροπής από ανθρώπους της δικαστικής εξουσίας και έναν αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων για να μελετήσει και να προτείνει τις συνταγματικές τροπολογίες και τις νομοθετικές τροπολογίες που είναι αναγκαίες πριν από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου", δήλωσε ο Ράντι.

Παράλληλα η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου Όμαρ Σουλεϊμάν και της αντιπολίτευσης έχει ήδη αποφέρει τις πρώτες συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι μετέχοντες συμφώνησαν στον σχηματισμό της επιτροπής αυτής που θα εξετάσει την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, Άλλο ένα θέμα που θα συζητηθεί είναι αυτό της επέκτασης της ελευθερίας της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στο διάλογο που άρχισε η αιγυπτιακή κυβέρνηση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

"Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα αποφάσισε να μετάσχει, το οποίο τουλάχιστον υποδηλώνει ότι δέχονται να εμπλακούν στο διάλογο που έχουμε ενθαρρύνει"

Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κύριας δύναμης της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, η οποία αποτελούσε μέχρι στιγμής το μαύρο πρόβατο για το αιγυπτιακό καθεστώς, άρχισαν στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου, που πραγματοποιεί ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, από τον οποίο έχουν προσκληθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Οι Αιγύπτιοι λένε, θέλουμε να δούμε μια πραγματικά δημοκρατική Αίγυπτο, περισσότερο από το Ισραήλ.

Θα διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη όλων στην Αίγυπτο: Μουσουλμάνοι, οι ακαδημαϊκοί, οι παραδοσιακοί, Μια πραγματική δημοκρατία να προχωρήσει σε ένα σύγχρονο σύνταγμα, να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, η προστασία των δικαιωμάτων της χριστιανικής μειονότητας, αντιφρονούντων, και να σταματήσουν να διώκουν τους ομοφυλόφιλους. Να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη διαφθορά, να επαναφέρει στη ζωή την ετοιμόρροπη οικονομία της Αιγύπτου, και να βρει τρόπους για τη διατροφή και την εκπαίδευση των φτωχών. Μια πραγματική αιγυπτιακή δημοκρατία ποτέ δεν θα θραύσει την ειρήνη με το Ισραήλ.

Αλλά κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από ό, τι οι Ισραηλινοί αν μια λιγότερο-από-δημοκρατική Αίγυπτος αναδύεται από την παρούσα αναταραχή.

Oμως από το Wikileaks μαθαίνουμε ότι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ λέει επίσημα ότι «αν Αιγύπτιος πρόεδρος παραιτηθεί, "το Ισραήλ είναι πιο άνετα με τον Σουλεϊμάν». Γιατί;

Πρόσφατα διέρρευσε αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δείχνει ότι ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν είναι από το Ισραήλ ως ο υποψήφιος που προτιμά .
Σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2008 που κυκλοφόρησε από Wikileaks, και δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Telegraph ανώτερος σύμβουλος από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είπε σε διπλωμάτες των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ ότι οι Ισραηλινοί πιστεύουν ο Σουλεϊμάν θα ήταν πιθανόν να χρησιμεύσει ως «προσωρινός πρόεδρος» εάν ο Μουμπάρακ, πεθαίνει ή είναι ανίκανος ».

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Suleiman: Egypt will maintain peace with Israel Σουλεϊμάν: Η Αίγυπτος θα διατηρήσουν την ειρήνη με το Ισραήλ

Analysis: Suleiman - Egypt's strongman who kept Islamists in check Ανάλυση: Σουλεϊμάν - είναι ισχυρός Αιγύπτου που κράτησε Ισλαμιστές υπό έλεγχο

Egypt's Mubarak names vice president for 1st time αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Μουμπάρακ ονόματα για πρώτη φορά

Το έγγραφο ανέφερε ότι ο σύμβουλος, David Hacham, μίλησε αρκετές φορές με τον Σουλεϊμάν μέσω «κόκκινης γραμμής »,

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ είναι πιο άνετα με την προοπτική του Σουλεϊμάν. Επίσης δήλωσε ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Εχουντ Μπαρακ ήταν «συγκλονισμένη από την γερασμένη εμφάνιση και την ομιλία του Μουμπάρακ," όταν τον συνάντησε στην Αίγυπτο. Ο Σουλεϊμάν είναι πρώην επικεφαλής της αιγυπτιακής Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών, διορίστηκε αντιπρόεδρος της Αιγύπτου από τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τον περασμένο μήνα μετά την εκδήλωση μαζικών διαμαρτυριών κατά του καθεστώτος.

. Έχει γίνει γνωστός ως ΑΤΟΜΟ που έχει διατηρήσει τους Ισλαμιστές υπό έλεγχο στο σπίτι, ενώ έχει τη διαχείριση των επαφών σε υψηλό επίπεδο με το Ισραήλ, τη Φατάχ και τη Χαμάς.

Το 1993, διορίστηκε από τον Μουμπάρακ για να διευθύνει την παντοδύναμη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Αιγύπτιο δημοσιογράφο Issandr Amrani ως μια οργάνωση που «συνδυάζει τα στοιχεία συγκέντρωσης πληροφοριών της CIA, τον ρόλο αντιτρομοκρατίας του FBI, τα καθήκοντα προστασίας της Μυστικής Υπηρεσίας, και την διπλωματία υψηλού επιπέδου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. " Μετά το διορισμό του, είχε αναλάβει δράση και μια μεγάλη εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας που δρομολογήθηκε από την αλ-Gama'a ομάδα al-Islamiyya, όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες μέλη των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας και ξένοι τουρίστες, απο μια σειρά επιθέσεων ολόκληρη τη δεκαετία του 1990. Το 2003, η αλ-Gammal al-Islamiyya αποποιήθηκε την τρομοκρατία, καθώς και άλλα ισλαμικά στοιχεία είχαν αποδυναμωθεί ή αναγκάστηκαν να σταματήσουν από τον πόλεμο του Σουλεϊμάν εναντίον τους. Σε περιφερειακό επίπεδο, είναι ο σημαντικός απεσταλμένος της Αιγύπτου με το Ισραήλ, τη Φατάχ και τη Χαμάς Είναι πολύ καλά προσανατολισμένος σε υποθέσεις τόσο του Ισραήλ όσο και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με τον Δρ Ely Karmon, ανώτερο ερευνητή στο Διεθνές Ινστιτούτο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο διεπιστημονικό κέντρο στη Herzliya, και επέβλεψε σε πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης με στόχο η Φατάχ και η Χαμάς να συμφωνήσουν σε μια κατανομή εξουσιών κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου