Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Είναι έτοιμοι να ρισκάρουν για το Καστελόριζο οι τούρκοι;


Δημοσιεύουμε το σχόλιο αναγνώστη ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα τουρκικά θέματα, και έχουν βαρύνουσα σημασία τα λόγια του ως διπλωματικός που είναι. Γράφει λοιπόν ότι.

Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα για την Ελλάδα. Το γεγονός και μόνον ότι ο Νταβούτογλου θέτει θέμα Καστελλορίζου, σημαίνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πράγματι, ο Νταβούτογλου επιχειρεί να φέρει σε δυσχερή θέση την Ελληνική πλευρά δύο μόνον ημέρες πριν από την έναρξη της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ελπίζοντας σε ένα beau geste από την μεριά μας.
Πολύ ορθά, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ απέφυγε να τοποθετηθεί στη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Η νήσος του Καστελλορίζου είναι αδιαμφισβήτητα Ελληνική, κατοικείται επί
αιώνες από Έλληνες και επ αυτής ασκείται οικονομική δραστηριότητα. Το μικρό Καστελλόριζο, λοιπόν, ασχέτως του αν ευρίσκεται ή όχι στο Αιγαίο πέλαγος διαθέτει την ΄
δική του ΑΟΖ, ασχέτως με το τι λέει ο κάθε Νταβούτογλου, διότι προνοεί περί αυτής το Δίκαιον της Θαλάσσης, ως τούτο ετροποποιήθη και εκυρώθη διά της Συνθήκης του Montego Bayτου 1985 .

Την Συνθήκη δεν την έχει κυρώσει διά Νόμου η Τουρκία, όμως αυτό δεν αλλάζει την διεθνώς αναγνωρισμένη και ήδη εφαρμοζομένη αρχή της ΑΟΖ . Χρειάζεται εκ μέρους μας
αυστηρή επίκληση των αρχών του ΔΤΘ διότι η Τουρκία δεν έχει νομικά επιχειρήματα υπέρ αυτής.
Χρειάζεται επίσης ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στην στρατιωτική επάρκεια της Ελλάδας στην περιοχή του Καστελλορίζου και των εξαρτημένων έξι βραχονησίδων πέριξ αυτού, ώστε να μην περάσει από το μυαλό των εγκεφάλων της Αγκύρας ότι μπορούν να καταλάβουν αιφνιδιαστικά το Ελληνικό Καστελλόριζο, εκτιμώντας ότι Η Ελλάδα δεν θα αντιδράσει άμεσα σε αυτό το ενδεχόμενο.
Η επιχείρηση στρατιωτικής κατάληψης του Καστελλορίζου είναι ευχερής και μπορεί να πραγματοποιηθεί αιφνιδιαστικά από συνδυασμένη ενέργεια του εχθρικού Ναυτικού και ελικοπτέρων της τουρκικής Αεροπορίας.
Είναι μία επιχείρηση που "αξίζει το κόπο" διότι εξ αυτής θα μετρηθούν τα ανακλαστικά της Ελληνικής πλευράς , σε μία πρόκληση αρπαγής του τεράστιου ενεργειακού δυναμικού,
που φαίνεται να υπάρχει στον περιβάλλοντα υποθαλάσσιο χώρο.
Όσοι εξ ήμών έχομεν υπηρετήσει στην Άγκυρα, γνωρίζουμε πως μπορεί να σκεφθεί η αντίστοιχη τουρκική ελίτ που ακόμη διέπεται από οθωμανική αυτοκρατορική αίγλη. Δεν είναι τυχαία συναφώς και η αντίληψη του Νταβούτογλου περί αβλαβούς διέλευσης τουρκικών πολεμικών πλοίων μέσω των ελληνικών χωρικών υδάτων, ίσως δηλαδή και μεταξύ Καστελλορίζου και της βραχονησίδος Ρω !

Διπλωματικός, Αθήνα.

2 σχόλια:

  1. Πολύ μεγάλο πολιτικό και στρατιω
    τικό βάθος έχει η δημοσίευση του
    συνεργάτη σας Διπλωματικού .
    Αν είναι έτσι και μακάρι να είναι
    έτσι, τότε διαφαίνεται κάποια
    ελπίδα στο βάθος του τούνελ.
    Μένει να δούμε αν η κυβέρνηση
    βλέπει τα πράγματα με το ίδιο
    μάτι και αν θα λάβει πρόσθετα
    μέτρα επαγρύπνησης στην περιοχή
    με περιπολίες βαρέων σκαφών του
    Πολεμικού μας Ναυτικού (φρεγατών
    και υποβρυχίων) και όχι περιπολι
    κών του Λιμενικού, ώστε οι "κακές"
    σκέψεις των Τούρκων επιτελών να
    μην βρουν πρόσφορο έδαφος γιά την
    υλοποίησή τους.

    Υποναύαρχος ΠΝ εα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιχνος , θέλουμε πιό πολλά
    σαν κι αυτά , πιό πολλά γιά
    να ξεστραβωνόμαστε απ αυτά που
    μας έχουν συνηθίσει τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή