Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Το χρήμα στους… τοκογλύφους. Για εμάς; Επιμήκυναν τον χρόνο εξάρτησης – ομηρίας .


O εντεταλμένος πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών των τοκογλύφων Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισαν μετά την χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ότι είναι πλήρως διασφαλισμένο το τραπεζικό σύστημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για πόσο χρόνο θα μείνει η χώρα σε καθεστώς «selective default»;

Απάντηση: Αρχικά οι οίκοι αξιολόγησης αναμένεται να βαθμολογήσουν την Ελλάδα στην κλίμακα «selective default, στην οποία θα παραμείνει για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και στη συνέχεια οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η χώρα είχε παραμείνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας 2 βδομάδες.

«Θέλαμε αυτές τις αποφάσεις για να βάλουμε πάτο στο βαρέλι, καθώς η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος μας επιτρέπουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.» «Με τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωζώνης έχουμε ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών, καθώς διασφαλίζεται πλήρως η ρευστότητα τους και καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές τους ανάγκες».

Τα 7 σημεία - μέτρα που αποφασίσθηκαν:

1. 109 δισ. δάνειο (αγορά παλαιών ομολόγων) με συμμετοχή και του ΔΝΤ

2. Επιπλέον θα υπάρξει συμμετοχή ιδιωτών (τραπεζών) με 37 δισ. τα οποία μπορεί να επεκταθούν μέχρι 150 δισ. (δεν έχει αναφερθεί κανείς στους πιθανούς όρους των ιδιωτών και για το εάν θα απαιτήσουν εμπράγματες υποθήκες ή με τι επιτόκιο θα δανείσουν την Ελλάδα)

3. Επιμήκυνση αποπληρωμής του/των δανείων από 7,5 σε 15 χρόνια + περίοδος χάριτος

4. Μείωση από του επιτοκίου από 4,5% σε 3,5% για Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

5. Βέτο έθεσαν η Ολλανδία και η Φιλανδία ζητήσανε εμπράγματες εγγυήσεις από Αθήνα

6. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι ήδη αποφασισμένη και δεν θα γίνει τώρα, αλλά σε 6 εβδομάδες για λίγες ώρες έως λίγους μήνες, χωρίς αντίκτυπο στην κοινωνία, αφού θα καλύπτεται η Ελλάδα με ρευστότητα μέχρι το 2014 από την ΕΚΤ

7. Θα επιβληθεί ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο ονόμασαν master plan (τύπου Μάρσαλ) για ανάπτυξη, σχέδιο βοήθειας (άγνωστο το τι εννοούν και πως θα λειτουργήσει…)

Επίσης το EFSF (Ταμείο στήριξης) θα στηρίξει την ΕΚΤ ώστε να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα (έστω και σαν σκουπίδια) ακόμη και αν η Ελλάδα αξιολογηθεί ως χρεοκοπημένη (ήδη αποφάσισαν την χρεοκοπία μας.

Για να δώσει νέα δάνεια στην Ελλάδα, η Φινλανδία ζητά εγγυήσεις σε κρατικά αγαθά: δηλαδή την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και τα νησιά.

Η 5η δόση των 12 δις ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα μέσα στον Ιούλιο με σχεδόν περιπετειώδη τρόπο κατέληξε στην αποπληρωμή δανείων, στην κάλυψη αναγκών του προϋπολογισμού ενώ περίπου 4,5 δις ευρώ από την 5η δόση των 12 δις ευρώ δόθηκαν εν κρυπτώ και εκτάκτως στις ελληνικές τράπεζες ώστε να ενισχύσουν την ρευστότητα τους.
Το προηγούμενο διάστημα ορισμένες ελληνικές τράπεζες 4 με 5 κινδύνευσαν να βρεθούν σε αδιέξοδο όσον αφορά την ρευστότητα τους. Μέσα σε αυτές τις τράπεζες περιλαμβάνονται και 2 μεγάλες και 3 μικρότερες τράπεζες οι οποίες λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων η οποία φθάνει σε μηνιαία βάση τα 4 δις ευρώ αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας.
Αποτάθηκαν στην.... ΕΚΤ ,όμως η παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι συνεχής, απαιτεί διαδικασίες και ορισμένες τράπεζες πριν λίγες μέρες βρέθηκαν εκτεθειμένες έφθασαν στα κόκκινα κοινώς και χρειάστηκαν εσπευσμένα ρευστότητα. Η ανάγκη ρευστότητας προέκυψε ή συνέπεσε όταν το ελληνικό δημόσιο εκταμίευσε την 5η δόση του δανείου των 12 δις ευρώ. Οι τράπεζες επικοινώνησαν με το υπουργείο Οικονομικών και ζήτησαν εσπευσμένα ρευστότητα. Η ρευστότητα αυτή τους παρασχέθηκε υπολογίζεται σε 4,5 δις ευρώ και διοχετεύθηκε από τα κεφάλαια που έλαβε το ελληνικό δημόσιο από την 5η δόση.
Ο τραπεζικός κλάδος έλαβε έτσι μια μεγάλη βοήθεια και απέφυγαν την κατάρρευση ωστόσο είναι υποχρεωμένες να επιστρέψουν την ρευστότητα που έλαβαν από το δημόσιο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης εβδομάδας του Αυγούστου του 2011 δηλαδή πολύ άμεσα.
Οι τράπεζες ψάχνουν απεγνωσμένα ρευστότητα και η λύση βρέθηκε από την σύνοδο κορυφής .Για αυτό και η «εσπευσμένη επίσκεψη» του Προβόπουλου σε αυτή.

Για αυτό τώρα θα βαπτίσουν το …ψάρι… κρέας, περνώντας τα εξαρτημένα παπαγαλάκια των Μ.Μ.Ε στην ..μάζα πως όλα έγιναν για να …υπάρχουν λεφτά στις τσέπες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου