Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Έτοιμες για το… φαλιμέντο οι τράπεζες.


O Ανεκδιήγητος Προβόπουλος δήλωσε πως «Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες, ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις, με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος» ,και την ίδια στιγμή η πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 (EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks) που διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

« Δείχνει» πως η Eurobank και η Αγροτική τράπεζα απέτυχαν να περάσουν τα stress tests. Ο διορισμένος συνταγματολόγος που δεν ξέρει ούτε ..περίπτερο να διαχειριστεί, Ευάγγελος Βενιζέλος για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών που ο ίδιος δημιούργησε με την δήλωσή του περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά και τον πανικό που δημιουργήθηκε από την δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου περί «στάσης πληρωμών δύο εβδομάδων ή και περισσότερο» είπε το απίστευτο «Εγγυούμαστε τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών μέχρι 100.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015»! Δεν μας λέει όμως πως και με τι λεφτά εγγυάται συνολικές καταθέσεις που μπορεί να ανέρχονται σε ποσό πάνω από 100 δισ. Ευρώ; Τα κεφάλαια του Ταμείου στο τέλος του 2010 ανέρχονταν μόλις σε 1,4 δισ. ευρώ και οι συνολικοί πόροι που διαχειρίζεται στα 2,97 δισ. Ευρώ! Μόνο ένας βλαμμένος, η ψεύτης, μπορεί να πει τέτοια. Βάσει ποίων εγγυητικών αποθεματικών εγγυάται τις καταθέσεις αν «βαρέσουν κανόνι» οι τράπεζες (στις οποίες όπως διαβάσατε η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη; Λεφτά δεν έχει, εγγυητές δεν έχει (η ΕΤΚ), χρυσό δεν έχει, εμπράγματες εγγυήσεις δεν έχει; Τι έχει;

Ας πάμε λοιπόν και στην ουσία του όλου ζητήματος, την «επιλεκτική πτώχευση». Η οποία είναι κανονικότατη πτώχευση και μάλιστα στην ελληνική περίπτωση ίσως εξελιχθεί και ακόμα χειρότερα από την πτώχευση τύπου Αργεντινής: Να εξελιχθεί σε μακρά πτωχευτική διαδικασία, όπου ούτε καν τα οφέλη μιας πτώχευσης (απαλλαγή από τις υποχρεώσεις έναντι των οφειλετών) δεν θα μπορεί να αποκομίσει η χώρα. Το «κούρεμα» των ομολόγων θα αφορά ένα ποσοστό περί το 30%. Που σημαίνει ότι την ίδια στιγμή θα δημιουργηθεί μια «μαύρη τρύπα» κατ’ελάχιστον 20 και μάξιμουμ 25 δις. στις ελληνικές τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα, τα οποία δις. θα πρέπει να επανα-κεφαλοποιηθούν εντός 24 ωρών.

Σε διαφορετική περίπτωση οι τράπεζες βάσει των όσων ισχύουν στην ευρωζώνη δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν. Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Θα τα δανείσει η κυβέρνηση; Δεν έχει. Θα τα εγγυηθεί η κυβέρνηση; Δεν μπορεί. Θα τα δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Για να εγκρίνει ένα τέτοιο ποσό και μάλιστα εντός 24 ωρών η ΕΚΤ ακατόρθωτο. Εάν αυτή δεν χρηματοδοτήσει άμεσα με αυτά τα 20-25 δισ. και δεν επανακεφαλαιοποιήσει τις απώλειες από του «κούρεμα», τα πράγματα θα είναι πολύ-πολύ βαριά. Το πρόβλημα είναι πλέον τεράστιο κυρίως επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα δεχόταν πλέον ως ενέχυρο για χρηματοδοτήσεις τα ομόλογα κράτους που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας. Οι ελληνικές τράπεζες δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χωρίς καμία ρευστότητα, θα καταρρεύσει άμεσα. Κακά τα ψέματα από την ΕΚΤ κρίνονται όλα και όχι από τις ανέξοδες «εγγυήσεις Βενιζέλου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου