Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Σιγά μην τους άφηναν να βάλουν χέρι στην…. οικογένεια.


Καταγγέλλοντας εμπόδια και «παρεμβάσεις» στο έργο τους, οι δυο οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης (συνεπικουρούσε το έργο του κ. Πεπόνη), παραιτήθηκαν από τα καθήκοντα τους. Στην επιστολή τους οι δύο εισαγγελείς τονίζουν ότι ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, «παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδει οικονομικού εγκλήματος». Όπως επισημαίνουν «αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση, προσφορά και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε τις ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα πάντα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη». Ωστόσο, τονίζουν ότι με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και ήδη τους κοινοποιήθηκε «όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Να θυμίσουμε ότι οι δύο εισαγγελείς εξέταζαν επίσης τις υποθέσεις των CDS του αδελφού του Γιώργου Παπανδρέου, την ΕΛΣΤΑΤ, τις καταγγελίες Κουσελά για τη λίστα των φοροφυγάδων.
Ειδικότερα, ο κ. Πεπόνης, είναι ο οικονομικός εισαγγελέας που έχει στα χέρια του την περιβόητη λίστα με τα ονόματα των οφειλετών του δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ. Η λίστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ονόματα 14.700 οφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ. Από αυτούς οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ περιλαμβάνονται και 8.200 εταιρείες. Ο κ. Πεπόνης επιχειρούσε να «τσεκάρει» την …μαύρη λίστα, ζητώντας στοιχεία από τη ΔΟΥ Κηφισιάς, όπου εδρεύουν μεγάλες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι με την πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας, σοβαρές πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις αφαιρούνται από τους Οικονομικούς Εισαγγελεις και τις αναλαμβάνει ο Άρειος Πάγος. Ανάμεσα στις υποθέσεις που χειρίζονταν οι κ.κ. Μουζακίτης και Πεπόνης ήταν η δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τα Γερμανικά υποβρύχια και οι καταγγελίες για λαθρεμπόριο καυσίμων. Επισημαίνεται ότι προ μηνός εκλήθη να καταθέσει στη Δικαιοσύνη ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Κ. Καπελέρης και μάλιστα ως ύποπτος σχετικά με κωλυσιεργία στην επιβολή προστίμων σε εταιρείες οι οποίες αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνταν στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Επίσης, προ ημερών ο πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλης σε δημόσια καταγγελία του, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τη φοροδιαφυγή, αποκάλυψε πως εξακολουθεί να ισχύει η διαφθορά στις εφορίες και πως το σύστημα «λαδώματος» των εφοριακών είναι της τάξεως του (4-4-2). Δηλαδή το 40% στους εφοριακούς, το 40% στον ιδιώτη φορολογούμενο και μόλις το 20% στο κράτος. Κατόπιν τούτου, διετάχθη πάραυτα δικαστική έρευνα σχετική με τις καταγγελίες του ειδικού γραμματέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου