Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Δικαστική απόφαση για χρέη προς το δημόσιο προκαλεί ανατροπές;


“Σολομώντειο λύση” για να αντιμετωπίσει σοβαρές ενστάσεις για την υπόσταση διατάξεων του νέου νόμου με τον οποίο οδηγούνται στο αυτόφωρο οφειλέτες του δημοσίου για οφειλές προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα το αδίκημα από στιγμιαίο να έχει μετατραπεί σε διαρκές, έδωσε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου σε υπόθεση με κατηγορούμενο έναν 42χρονο Ροδίτη, που διαμένει στη Δανία.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να οφείλει, ως μέλος ομόρρυθμης κατασκευαστικής εταιρείας στην οδό Γρ. Σεφέρη, στην οποία μετέχει και ο αδελφός του, το ποσό των 958.258,09 ευρώ στο δημόσιο.

Με αυτοτελείς ισχυρισμούς που ανέπτυξε ο συνήγορος υπεράσπισής του κ. Μανώλης Κουτσούκος επεσήμανε ότι με μηνυτήρια αναφορά του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου τον Φεβρουάριο του 2010 ζητήθηκε να διωχθούν ποινικά ο ίδιος και ο αδελφός του για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων σε ξενοδοχειακή εταιρεία και σε άλλους επιχειρηματίας συνολικής αξίας 313.046,10 ευρώ.
Με βάση την αναφορά αυτή κινήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για έκδοση εικονικών τιμολογίων σε βαθμό κακουργήματος και επίκειται η παραπομπή τους με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδ/σου.
Πέραν της παραπάνω ποινικής διαδικασίας ο Προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. Ρόδου βεβαίωσε σε βάρος της ομόρρυθμης εταιρείας διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους 817.866,20 ευρώ και πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 140.391,89 ευρώ.
Ο κ. Κουτσούκος επεσήμανε ότι δεν είναι επιτρεπτόν να εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου που θα κρίνει αν έχει πράγματι εκδώσει εικονικά τιμολόγια και ταυτόχρονα να δικάζεται γιατί δεν έχει καταβάλει στο δημόσιο το πρόστιμο που του επιβλήθηκε για την πράξη αυτή.
Επεσήμανε παραπέρα ότι η ποινική δίωξη για οφειλές στο δημόσιο ασκήθηκε σε βάρος του για δεύτερη φορά με νόμο που άρχισε να ισχύει μετά την έκδοση των επίδικων εικονικών τιμολογίων για τα ίδια πραγματικά περιστατικά και είναι απαράδεκτη λόγω εκκρεμοδικίας.
Περαιτέρω επεσήμανε ότι αυτόφωρο είναι το έγκλημα την ώρα που γίνεται ή το έγκλημα που έγινε πρόσφατα και δεν είναι δυνατόν η κρίση, αν μία αξιόποινη πράξη αποτελεί στιγμιαίο ή διαρκές έγκλημα, να ανήκει στη νομοθετική ή στην εκτελεστική εξουσία προκειμένου η τελευταία να καλύψει την ενδεχόμενη αδυναμία των θεσμικών οργάνων της να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας, παραβιάζοντας δογματικούς κανόνες της Νομικής Επιστήμης.
Ο κ. Κουτσούκος μίλησε για μια νομοθετική «παρέμβαση» η οποία ουσιαστικά καταργεί τον θεσμό της παραγραφής αφού ο «οφειλέτης» του Ελληνικού Δημοσίου που παραλείπει ή αδυνατεί να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις ή προσπαθεί δικαστικά να αποδείξει ότι δε οφείλει αυτά που διεκδικεί σε βάρος του το Δημόσιο ουδέποτε θα έπαυε να είναι οφειλέτης ως δράστης διαρκούς εγκλήματος!
Κατόπιν των ανωτέρω και ενώ η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών στηριζόμενη στο γράμμα του νέου νόμου, που καθιστά το αδίκημα της μη καταβολής χρεών στο δημόσιο διαρκές, το δικαστήριο με απόφασή του έκρινε ότι η δίκη θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι να κριθεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου αν ο κατηγορούμενος τέλεσε τα φορολογικά αδικήματα που του αποδίδονται και για τα οποία του επιβλήθηκαν πρόστιμα που βεβαιώθηκαν σε βάρος του στο δημόσιο.
Η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί αναμφίβολα δεδικασμένο για παρόμοιες υποθέσεις που εκκρεμούν ανά την επικράτεια.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στον 34χρονο αδελφό του είχε επιβληθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου την 15η Δεκεμβρίου 2011 ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή. Ο αδελφός του κρίθηκε ένοχος για μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο, για την ίδια έκθεση ελέγχου του ΣΔΟΕ και το ίδιο πρόστιμο!!
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου