Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μήπως η λογοκρισία στο διαδίκτυο έχει ήδη ξεκινήσει και δεν το έχουμε αντιληφθεί;


Αρχικά μάθαμε για τα Αμερικανικά νομοσχέδια SOPA και PIPA και τελικά καταλάβαμε ότι αυτά με άλλη μορφή αφορούν κι εμάς με το όνομα ACTA. Τελικά, η Ελλάδα συναίνεσε και μαζί με πολλά ακόμα κράτη υπόγραψε την συμφωνία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). Η συμφωνία επιχειρεί δήθεν να επιβάλει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησία παγκοσμίως. Όσοι διαφωνούν με την συνθήκη ACTA επιμένουν ότι επιβάλει καθεστώς λογοκρισίας στο internet, ενώ με την συνθήκη φαίνεται ότι συμφωνούν όσοι διεκδικούν τα πνευματικά τους δικαιώματα που απορρέουν από νόμους και διεθνείς συνθήκες. Την συνθήκη δεν υπέγραψαν η Γερμανία, η Ολλανδία, η Κύπρος, η Εσθονία και η Σλοβακία. Όταν ανακοινώθηκε κι επίσημα το γεγονός άρχισαν οι αντιδράσεις από οργανωμένες ομάδες αλλά και... από μεμονωμένους χρήστες. Η πιο εντυπωσιακή ενέργεια είναι οι επιθέσεις από hackers σε sites ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Πριν λίγες ημέρες το Twitter ανακοίνωσε ότι σε κάποιες χώρες τα tweets θα περνούν από «έλεγχο» και ανάλογα με το περιεχόμενο τους δε θα δημοσιοποιούνται στη χώρα αυτή. Τώρα έρχεται ανάλογη ανακοίνωση και από την Google.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες η υπηρεσία Google Blogger θα ανακατευθύνει τους χρήστες σε domain names της χώρας τους, όπως για παράδειγμα στο blogspot.com.gr αντί στο blogspot.com, για να
μπορεί λένε σε περίπτωση δικαστικής εντολής να αφαιρεί το περιεχόμενο που δεν συνάδει με τους νόμους μίας χώρας, μόνο από το συγκεκριμένο domain και όχι από το παγκόσμιο κοινό.
Και μπορεί η εταιρεία να επιμένει ότι μια τέτοια ενέργεια προάγει την ελευθερία της έκφρασης, αλλά συμβαίνει το αντίθετο, διότι σε βάθος χρόνου και αφού οι χρήστες θα συνηθίσουν τα νέα domains, αν το περιεχόμενο αφαιρείται από την χώρας τους, ουσιαστικά θα είναι σαν να μην υπάρχει! γιατί ένα blog post στα ελληνικά, απευθύνεται σε Έλληνες και όχι σε …Εσκιμώους.
Όπως και να 'χει, μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες η ελευθερία του διαδικτύου μετράει τρείς πληγές: Το ACTA που το υπέγραψε και η χώρα μας, την λογοκρισία των tweets και τώρα την λογοκρισία των bloggers!mediagate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου